Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Rövid hírek

 Szlovénia változatos természeti adottságai a szőlőtermő vidékek és borok sokszínűségében is visszaköszönnek. Az ősz-tél a szüreti ünnepségek fő időszaka, amikor fesztiválokon köszöntik az újborokat, a hónap végén pedig országszerte már az adventi fények is felgyulladnak. 

 Bezárt fürdők és éttermek, elmaradó színházi előadások, korlátozott nyitvatartási idők a látványosságoknál. Európát és ezen belül szinte egész Magyarországot érzékenyen érinti  az energiaválság. Nagyon sok helyen küzdenek a magas számlákkal, a folyamat turizmusra kiható mértéke azonban helyenként változik. Térképen mutatjuk be az aktuális helyzetet, hogy könnyebb legyen az utazások tervezése;

  A  téli szállásadók visszajelzései alapján magas utasszámra számíthatnak szezonban a síturizmus résztvevői. A síutak árai összességében  10-20 %-al lettek magasabbak a gazdasági nehézségek következtében. A beszámolók szerint növekszik  a határhoz közelebbi, olcsóbb síterületekre irányuló foglalások száma. 

Komoly bajban vannak a fürdőhelyek Magyarországon. A Magyar Fürdőszövetség közleményt adott ki a kormány turisztikai intézkedéscsomagjára reagálva. Kiadott közleményüket  változtatás nélkül közöljük.

 Katar egykor a gyöngyhalászok egyszerű kis országa volt, ami  gazdag olaj és földgáz lelőhelyeinek köszönhetően valószínűtlenül meggazdagodott. Ha valaki most ellátogat Katarba, érezni fogja ezt a kettősséget, ami egyfelől az ultramodern valóság világa másfelől pedig a hagyományos életformák között van.  Cikkünkben bemutatjuk az ország legfontosabb látnivalóit és egy áttekintést adunk Katar legfontosabb beutazási és egyéb szabályairól.

 Az érvényes  személyi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárok mostantól  180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak vízummentesen Törökországabn.  A turisztikai célú beutazáshoz már 2014 óta nem volt szükségünk vízmura, viszont útlevél nélkül nem lehetett belépni  a látnivalókban gazdag és remek ár-érték arányú utakat biztosító országba.

  Kuba gazdasága nagymértékben függ a turisztikai devizabevételektől, így ők is megcélozták a hosszabb ideig maradó utazókat. Az új program részeként  a korábban érvényes 30 napról 90 napra meghosszabbítják  a  kubai turistavízumok érvényességét.

 Ausztria is magasabb összeget kér 2023-tól az autópályáinak használatáért. A díjemelés mértéke 2,8 százaléknyi  lesz – jelentette be hétfőn az Asfinag osztrák autópálya-kezelő cég , de így sem éri el a hivatalos ausztriai inflációt. Íme az új autópálya használati matricák díjai:

  Évekig tartó találgatások után a Royal Caribbean hivatalosan is lerántotta a leplet a következő generációs tengerjáró hajójáról. Az Icon of the Seas lesz az első hajó az új Icon Class-ban, ami azt jelenti, hogy egy teljesen új osztály született meg az előző hajókhoz képest. A világ legnagyobb óceánjáró hajója 20 emeletes lesz és 7600 fő utas kényelmét 2 350 fős személyzet szolgálja majd. A fedélzeten egy komplett vízi park és szórakoztatóközpont is helyet kapott.

  A covid miatt megszüntetett repülőjáratok újraindításával ismét elrepülhetünk Kínába. Novembertől már három várost is közvetlen járat köt össze Budapesttel, ami rendkívül jó hatással van a két ország közötti túristaforgalomra. Íme a 3 város, ahová mostantól eljuthatunk turistaként;