Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Rövid hírek

  A 21. század eddigi legnagyobb vulkánkitörésének helyszíne a karibi üdülőparadicsom St. Vincent és a Grenadine-szigetek. A Karib-tenger déli részén található   évtizedek óta szunnyadó La Soufrière vulkán komor  szürke füst kíséretéban sok mérföldekes körzetben hatalmas hamufelhőket ereget és vulkáni hamuval borítja be a környezetét.   A La Soufrière néven ismert vulkán, St. Vincent  sziget északi csücskén található és már december vége óta a  megújult aktivitás jeleit mutatja, az elmúlt napokban ezreket kellett evakuálni a rendkívüli erejű kitörés miatt, mely a legerősebb ebben az évszázadban. 

A Nílus a világ  leghosszabb és egyben legérdekesebb történelmi jelentőségű folyója. Összeállításunkban számos kevéssé ismert tényt sorolunk fel erről a csodálatos afrikai folyóról. Listánkon számos olyan fontos  információt mutatunk be, amelyek segítenek megérteni, hogy  miért volt olyan fontos a Nílus a történelem során? Napjainkban és régen mekkora a Nílus gazdasági jelentősége és milyen szerepet játszik a közlekedésben és az áruszállításban ?

  Gondolkodott már azon, hogy miért változik a Húsvét és a tavaszi szünet dátuma évről-évre?  Az állandó időpont tologatás sokaknak  okoz gondot a szabadidejük eltervezésnél. Naptár nélkül még  azt sem tudhatjuk előre, hogy a Húsvét  az adott évben vajon márciusra vagy áprilisra fog-e esni ?  Írásunkban bemutatjuk, hogy hogyan és miért változik Húsvét vasárnapjaminden esztendőben?

Különleges és ritka leleteket találtunk Alsó-Ausztriában. Az utolsó glaciális maximum időszaka előtt, a körülbelül 15-16 ezer évvel ezelőtt használt felső paleolit vadásztelepen egy mamut feldolgozásának a fázisait követhettük végig, miközben újabb részleteket tártunk fel az aurignaci kultúra, a fiatalabb őskőkorszakban élt ember korai szakaszának egy telepén az első Homo sapiens vadászokról. Cégünk, a Salisbury Kft. egyetlen magyar pályázóként indult a feltárási munkákra irányuló osztrák közbeszerzésen, amelyen sikerrel szerepelt.

Görögország reméli, hogy május 14-től ismét fogadhatja a turistákat - hangsúlyozta Haris Theocharis idegenforgalmi miniszter. Bejelentette azt is, hogy idei szlogenjük a "Minden, amire Görögországban vágysz", valamint,  hogy a látogatókat májustól szívesen fogadják majd a világ összes biztonságos besorolású országából, "ha az utazás előtt beoltották őket, PCR tesztjük negatívnak bizonyult vagy antitest igazolásuk van. "

A földrajzórák  egyik legnehezebben megérthető témája a „Nemzetközi dátumvonal” kérdése, amely a 180. hosszúsági foknál kijelölt cikk-cakkos időválasztó határ. 

Bizony, a hegyeknek is van világnapja, melyet először 2003-ban tartottak. Amely a 2002-ben rendezett „A hegy nemzetközi éve” rendezvényből született.

Az elmúlt néhány hónapban a Salisbury Kft. restaurálta Járdányi Paulovics István Romkert helytartói palotájának fogadóépületének (Aula palatina) mozaik padlóját. Ez Pannónia legnagyobb egybefüggő mozaik felülete, és egyben Magyarország legnagyobb műtárgya.

Október 3-tól egészen November 14-ig, szombatonként tart az Ősz – kisfarsangi mulatságok Mihály-naptól Márton-napig elnevezésű kulturális programsorozat Debrecenben.

Remek őszi programlehetőségeket ajánlunk olvasóink figyelmébe Martonvásáron az őszi hónapokra