Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

  Sajnos nagyon sok az erdőtűz nyáron a 45 C feletti melegben, amit rendszerint nagy szél is kísér. Egyáltalán nem kellemes megtapasztalni amikor jön az sms, hogy evakuálják a környéket. 


tűzoltó helikopter

1. Ha látod hogy a környéken füst és tűz van messziről kerüld el. Lezárhatják a területet és a repülős oltás miatt megszűnik az      áram és internet tekefonszolgáltatás !

2. Minél hamarabb el kell hagynunk a területet  a legközelebbi és legbiztonságosabb módon, hogy  követve a hatóságok figyelmeztetéseit !

3. Ha a veszélyeztetett terület, a tenger mellett van és az utak le vannak zárva,  az útvonalat a széljárást figyelembe véve kell kialakítani.

4. Ha a szél a tenger felől a szárazföld irányába fúj, akkor maradjunk a tenger mellett, és várjuk  meg a megmentésünre érkezőket. Ha a szél a szárazföld felől fúj a tenger felé, az utak le vannak zárva és nincs más menekülési útvonal, akkor  biztonságos szintig akár a tengervízébe is be lehet menni.   Ha lángnyelvek elérik a víz felszínét, az növeli a túlélési esélyeinket, ha egész testünkkel a víz alá megyünk, és várunk, amíg vissza tudjuk tartani a lélegzetünket. 


header alap


5. Azokban az esetekben, amikor teljesen elvesztettük a menekülés lehetőségét, ha lyuk van körülöttünk, akkor bele kell menni, ha nincs gödör, menjünk a legszélesebb lángmentes területre, és ássunk egy gödröt a lehető legmélyebbre, és menjünk bele. Az ásás alatt kitermelt nedves talaj meglocsolása védő funkciójú így  megnöveli a túlélési esélyeinket.

6. Ha lehetséges, akkor az egész arcunkat le kell fedni nedves ruhával, hogy a lehető legnagyobb mértékben védve legyünk a kibocsátott forró gázoktól. 


tűz a hegyen
7. Ha hegyi terepen találkozunk a tüzekkel, először érdemes a legközelebbi gerincet megkerülni, majd gyorsan a legközelebbi nyílt terület felé  futni a tűzzel ellenkező irányban.

8. Mivel a légáramlás a völgyekben széllel együtt fölfelé halad, a tűz is a szél hatására  a völgy aljától felfelé pusztít. Ilyen helyzetben is a széllel ellentétes irányba kell futnunk, érdemes leereszkedni a völgy alsó részeire, és gyorsan el kell érni a legközelebbi nyílt területet.


Szerző&fotók:  Matthew Kalamata Ati   


 

Hirdetés