Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

Hirdetés

Kristjan Staničić szerint a kedden átadott híd minden bizonnyal új turisztikai attrakció lesz majd mind az alatta áthaladó kisebb-nagyobb hajók, illetve az utazók és turisták számára, akik a környező kilátópontokról és utakról is gyönyörködhetnek a hídra nyíló panorámában.

"Az, hogy a hidat milyen mértékben tudják majd a különleges ajánlatok, túrák, ajándéktárgyak és egyéb termékek által népszerűsíteni, leginkább a desztinációktól és az adott régióban működő vállalkozásoktól és szolgáltatóktól függ, míg a Horvát Idegenforgalmi Közösség, ahogyan azt eddig is tette, bizonyosan továbbra is használni fogja a hidat promóciós és tájékoztató kampányai részeként" – tette hozzá Staničić kedden a Pelješac híd megnyitása előtt. 

A Pelješac-híd  egy soknyílású híd, amelynek hossza 2,4 km, szélessége 21 m,  magassága pedig 55 m. A hídon kialakításra került egy négysávos út, amelynek része mindkét oldalon egy forgalmi sáv és egy leállósáv. Ezenkívül a híd két oldalán kétirányú, egyenként 12 km-es bekötőutak épültek, valamint két alagút (0,5 km és 2,47 km), két kisebb híd, (0,51 km és 0,008 km) valamint egy viadukt (0,16 km), ill. két pihenőhely. Továbbá Ston városa körül egy 7,9 km hosszú kétirányú elkerülő utat terveznek, amely magában foglal két alagutat, egy hidat és egy viaduktot is. Ez a fontos építési vívmány jelentősen csökkenti a D8-as horvát országút két pontja közötti menetidőt, pontosabban a menetidőt 20 percre becsülik szemben a jelenlegi közel egyórás úttal.

Csökken a déli területek turizmusának függősége a légi közlekedéstől

A Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója szerint még korai lenne arról beszélni, hogy a híd milyen közvetlen és konkrét hatással lesz a távoli déli desztinációk turizmusa számára, de úgy véli, hogy bizonyosan csökkenti fogja majd a déli országrész turizmusának függőségét a légi közlekedéstől.

"Habár Dubrovnik-Neretva megye legfontosabb turisztikai piacai közé Nagy-Britannia és az USA tartozik, nagy számban érkeznek turisták Németországból, Lengyelországból, Franciaországból és Szlovéniából, illetve belföldről is, tehát nagyobb kereslet és több vendég is várható ezekről a piacokról. Mindez jól illeszkedik Horvátország, mint nagyon jól pozicionált és elismert, magas színvonalú autós úti cél imázsába, amihez a Pelješac híd is hozzájárul" – mondta Staničić.

 Viharral és szélproblémákkal nem kell számolni, mert a híd úgy épült, hogy ellenálljon a 180 km/h-s szélnek, ellentétben a dubrovniki Franjo Tuman híddal vagy a maslenicai híddal. Figyelembe véve a fesztávolság szerkezetének magasságát és szélességét, a nagy tengerjárók számára Neum felé vízi út nyílt a híd alatt.

Az értékes projektbe fektetett teljes összeg 526 millió euró, ebből 357 millió euró európai forrásból származik. A történelmileg fontos tény mellett, hogy a Horvát Köztársaság több mint 300 év után teljes hosszában újra összekapcsolódott, ennek a projektnek a végső célja az volt, hogy megkönnyítse a térségbe való bejutást a schengeni övezetbe való belépés előkészítéseként (jogi kötelezettség), a regionális kohézió erősítése, valamint a régió közlekedési kapcsolatainak javítása más jelentős központokkal.

A Marjan Pipenbaher által tervezett Pelješac-híd „építési projekt, amely a mi generációnkat fogja jellemezni” minősítést kapott. (IGH)

Pipenbacher a következőket jegyezte meg, miközben a Pelješac hidat élete művének nevezte:

"Ez a híd egy megastruktúra, de nem csak a mérete és a hossza miatt. Dél-Dalmácia, Montenegró és Albánia szeizmikus zónájában építették, ahol gyakoriak a földrengések, és jelentős alapozási problémák is voltak. Másodszor, olyan helyre került, ahol nagy viharok és erős szél fúj.Mindezt az építkezés során figyelembe kellett venni, de innovatív koncepcióval oldottuk meg." Hozzátette, hogy ez a világ egyik legigényesebb hídja: “Európa öt legnagyobb és legigényesebb hídja közé tartozik, amelyet a század eleje óta építettek, ezek közül mindegyik csúcstechnológiás hidak és több mint 2 km hosszúak.


peljesac híd x

 

Dubrovnik-Neretva megye közelít a 2019-es turisztikai eredményekhez

Az év eddigi szakaszában 838 ezer turistát és mintegy 3,6 millió vendégéjszakát számláló Dubrovnik-Neretva megye turistaforgalmi mutatói 141, illetve 108 százalékkal haladják meg a 2021-es év azonos időszakát, míg a 2019-es rekordév eredményeihez képest a turisták száma 70 százalékon, a vendégéjszakák száma pedig 81 százalékon áll.

Júliusban eddig a közel 305 ezer turista több mint 1,5 millió vendégéjszakát töltött a megyében, ami 48 és 41 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest, míg 2019 júliusához képest 87 százalékon áll a turisták, illetve 92 százalékon a vendégéjszakák száma. A Horvát Idegenforgalmi Közösség várakozásai szerint a hasonlóan kedvező tendenciák a nyár, illetve egészen az év végéig folytatódnak.


forrás: turizmus.com