Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

Hirdetés

 Tökéletesen  kezdődött  az idei Oktoberfest: Napsütéses időben felhőtlen égbolttal kezdődött el Münchenben a világ legnagyobb népünnepélye.   Bajorország leghíresebb rendezvénye a Münchenben rendezett Oktoberfest, amelyre a világ szinte összes országából érkeznek a látogatók. Az Oktoberfest hivatalos megnyitóját minden évben München. Dieter Reiter (SPD) München polgármestere szombaton 12 órakor két csapással pontosan csapra verte az első hordó sört, és a hagyományos „Ozapft is” elnevezéssel nyitotta meg a sörfesztivált. Az első korsó sört Markus Söder bajor miniszterelnöknek (CSU) adta át, hogy vele koccintson elsőként az Oktoberfesten. Minden esztendőben körülbelül 7 millió  sörivásra készülő szomjas ember érkezik a bajorországi München városába az ott megrendezésre kerülő két és fél hetes ünnepségre, amelyen felvonulások, vásári túrák, hagyományos ételek és zene, és természetesen a sok sör játssza a főszerepet.   Az Oktoberfest izgalmas esemény lehet a kívülállók számára, hogy megtapasztalják a bajor kultúrát, de az avatatlanok számára hektikus és nehéz eligazodni, különösen néhány liter Löwenbräu után. Ebben az évben még az eddiginél is nagyobb tömeget várnak a rendezők  a fesztivál területére.  Cikkünkben összefoglalunk néhány érdekességet és tudnivalót  Európa egyik leghíresebb fesztiváljáról.     1810-ben kezdődött a müncheni Oktoberfestek története, amit Ludwig koronaherceg és Teréz szász-hildburghauseni hercegnő házassága tiszteleté meg előszörre . Ez az esemény olyan nagy sikert aratott, hogy azóta évente megrendezték és minden évben újabb attrakciók bukkantak fel a programján. Csak a 19. század vége óta szolgáltak fel kolbászt és sört. Manapság pedig a vezető sörgyártók kínálata és a számtalan húsos falat mellett a tradicionális bajor viselet lett a rendezvény legismertebb jelképe.


 


   A hagyományos Lederhose és Dirndl népviselet mellett a második legizgalmasabb attrakciónak a 7 millió liter sör és 95000 liter bor valamint  a tradicionális bajor ételek a perec és a Weisswurst számítanak (borjú- és szalonnahúsból álló fehér kolbász)  Ebédre akár egy fél grillcsirke ( Hendl ) vagy egy sült csülök is megfelelő ( Schweinhaxen ). Az ital mellé  pörkölt mogyorót, mandulát vagy a Kaiserschmarrn nevű ( császármorzsa ) szolgálnak fel.

Az Oktoberfest  olyan népszerű rendezvény, hogy a világ számos országának több városában is megrendezik. Magyarországon például Budapesten és Hévízen is megrendezésre kerül.

   A gasztronómia mellett a sörfesztiválon különféle vidámparkok, tradicionális bajor népzenei műsorok, bábelőadások és számos  nép- és hagyományőrző viseletes felvonulás is várja a látogatókat. A törzsvendégek egyik bizarrnak tűnő szokása, hogy ittasan legurulnak egy nagy dombról. Ezen mindenki csak a saját felelősségére vegyen részt, pláne néhány sör elfogyasztása után! 

Egy liter sör 12,60 és 14,90 euró között mozog,  ami átlagosan 6,1 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A fesztiválon először   négy vízadagoló is található ingyenes ivóvízzel, amúgy 1 liter  víz átlagos ára a sörsátrakban 10,04 euró.

Nagyon odafigyelnek a biztonságra is. A rendőrségtől körülbelül 600 fő van szolgálatban a rendezvény idején. Az Oktoberfest orvosi állomásán pedig 450 mentős és 55 orvos dolgozik.

>> Itt olvashatsz többet az Oktoberfest történetéről << 

   Szervezd meg a saját utazásod a legjobb árakon !   


  A   TravelBay.hu weboldal használatával az utazók az összes jó repülőjegybuszjáratbérautó és szállás akciókat meg tudják találni és le is foglalhatják, ráadásul megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb utasbiztosítást is.