Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

Valletta is felkerült a National Geographic TOP30-as „menő úti célok 2024-re” ajánlati listájára 


5 erv malta 04


 A National Geographic nemrég megjelent cikkében (az eredeti cikk itt olvasható) Málta fővárosa, Valletta bekerült a 30 legjobb úti cél közé, amelyeket az utazóknak 2024-ben meg kell látogatniuk.  Valletta leírásakor a neves magazin újságírói azt javasolják olvasóiknak, hogy látogassanak el Vallettába, Málta fővárosába, mely  az UNESCO Világörökség része, és „bástyákból valamint katedráliskupolákból álló látképe” egészen különleges, amit a Máltát egykor irányító és uraló többnemzetiségű lovagrend alakított ki a 16-18. században. Festői teraszokkal a csillogó vízpart felett, színes faerkélyekkel, amik szinte átnyúlnak a szűk utcákon, egész évben kellemes időjárással a város nem csak a filmeseket inspirálja. Az ajánlóban többször is leírják, hogy nem meglepő, hogy a filmeseket már régóta lenyűgözi Valletta, a Gladiátort is itt, Máltán forgatták, és a folytatást ismét itt forgatják. Csakúgy, mint az eredetinél, Sir Ridley Scott rendező Málta mediterrán fényét és aranyszínű szikláit használja vászonként az ókori Róma és arénáinak újraalkotására.

A TOP-listán olyan lenyűgöző helyekkel együtt szerepel Valletta, mint az Atacama sivatag Chilében, a kanadai Új-Skócia, Sierra Leona vagy épp Sikkim Indiában és még számos másik különleges hely a világban.

 

Idén is kivilágított karácsonyi ösvény várja a látogatókat a máltai Verdala palotánál
 Sötétedés utáni különleges kaland vár kicsiket és nagyokat temérdek új látnivalóval november 25. és január 7. között a Verdala palota kertjében. Visszatér Máltára az ünnepi szezon legvarázslatosabb és legvártabb eseménye, a Magical Illuminated Trail 4. kiadása Az Verdala palota elvarázsolt kertjét teljesen új, elbűvölő lámpakreációk borítják fényárba. A esemény a Malta Community Chest Fund Alapítvány támogatásával kerül megrendezésre. A rendkívüli utazás egy csodálatos ösvényen vezet keresztül, melyet számtalan új fénykreáció díszít. Magával ragadó mitikus fákat, éteri virágföldet csodálhatunk miközben bebarangoljuk a Fantáziakertet, majd kozmikus kalandra indulhatunk az Űrkutató világban. Legyen tanúja a szépséges világító jászolnak, mely először jelenik meg Máltán, és amit ezer meg ezer lámpás ragyogása vesz körül. Sétánk során villogó tündérfényekkel és számtalan csodálatos rajzfilm figurával találkozhatunk. Amint beáll a sötét, a kertek fényárban úsznak és korlátozott számú vendég, a megváltott jegy ellenében felfedezheti és élvezheti a világítás művészetét és a varázslatos fényfesztivált teljes biztonságban.

További információk: www.illuminatedtrailmalta.com


 


Máltai Templomok Útjai: egyedülálló mediterrán spirituális élmény

  A Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban indította útjára a „Church Trails Initiative”, azaz Templomok Útjai kezdeményezést, amely már jól ismert templomok és kevésbé ismert helyszínek bemutatásával népszerűsíti a szigetország spirituális értékeit a zarándokok és turisták körében. Egyesek szerint Málta maga is egy nagy templom. Ebben sok igazság van, bár kétségtelen, hogy ez a templom meglepően sokszínű. Ha úgy tetszik, ez egy figyelemreméltó mozaik, amely több mint 2000 éves múltra tekint vissza. A mozaik minden kis eleme történetesen egyformán fontos, érdekes, magával ragadó. A máltai és gozói utakat bejáró zarándokok hol egy kora középkori templom, egy csodálatos barokk katedrális, hol egy paleo-keresztény katakomba vagy épp Szent Pál máltai hajótöréséhez kapcsolódó helyek előtt találják magukat.  A szigetek tele vannak látszólag megszámlálhatatlan ősi kápolnával, szentéllyel és mindegyiknek megvan a maga történelme, építészeti és művészeti kincsei, és ami talán még fontosabb, aktív közössége. Valójában nincs még egy olyan keresztény ország Nyugat-Európában, amely négyzetkilométerenként ekkora számú kápolnával dicsekedhetne. Néhányan meg is próbálták összeszámolni, és ez meghaladja a 365 templomot, beleértve a nagyobb szentélyeket is. A máltaiak gyakran viccelődnek is azzal, hogy ha akarnák, az év minden napján más templomba mehetnek misére.
  Sokan nem értik, hogy egy ilyen picike országban miért is van szükség ennyi kegyhelyre. Az ok egyszerű, egyrészt Málta a legnagyobb népsűrűségű európai ország, négyzetkilométerenként közel 1300 fővel, másrészt itt a legmagasabb a katolikusok aránya az egész kontinensen: a máltaiak csaknem 98%-a büszke katolikus.   Mindezek a templomok barokk pompájukban és kápolnák rusztikus egyszerűségükben különböző történeteket mesélnek el. Itt van például Szent Pál máltai esete. Maga Szent Pál Málta északnyugati partjainál szenvedett hajótörést útban Róma fele, és ott töltötte a hajózhatatlan téli hónapokat. Ottléte alatt megalapozta a máltai kereszténység gyökereit. Tevékenységéhez Máltán is számlatan helyszín kötődik.   Most már léteznek olyan útvonalak, amelyek összekötik ezeket a helyeket, hogy a szigetországban tartózkodó zarándokok és turisták felfedezhessék a kincset Málta egyházi, kulturális és szellemi örökségében. Jelenleg összesen hat zarándokút található – ezek egyike a legendás Szent Jakab-útnak is része. A már meglévő „caminok” mellett a Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban elindította a „Church Trails Initiative”, az az Templomok Útjai elnevezésű kezdeményezést. Különböző templomokat, azok kincseit és műalkotásait restaurálták és konzerválták, valamint ezeket összekötő útvonalakat alakítottak ki. A kezdeményezésbe ismertebb és kevésbé ismert templomokat, kápolnákat is bevontak. Az útvonalak lehetőséget biztosítanak a látogatóknak saját túrák megszervezésére, de alternatív Mária és Szt Pál útvonalakat és helyszíneket is felfedezhetnek.
  Az új kezdeményezés három egységre bontható, egy északi, egy központi és egy déli ösvényre. Az északi ösvény Mdinaból a csendes városából indul. Ott az impozáns Szent Pál-székesegyház várja a zarándokokat. Míg a tulajdonképpeni katedrálist Lorenzo Gafà máltai építész tervezte a 17. században, a hagyomány szerint, egy nagyon korai keresztény templom már állt a mostani katedrális helyén – egyesek szerint ez az a hely, ahol Publiusnak, Málta római helytartójának a háza állt, aki – Szent Pál hittérítésének köszönhetően – Málta első püspöke volt.
  A központi útvonal is különleges kincsekkel büszkélkedhet, köztük a sliemai Nagy Szent Gergely plébániatemplommal – egy román stílusú templom, amely valójában a 20. században épült Mauro Caruana érsek kezdeményezésének és erőfeszítéseinek köszönhetően. Az első világháború alatt Caruana meglátta, hogy a sebesült brit katonák miként lábadoznak Sliemában, és megígérte, hogy templomot építenek a kórház közelében, hogy lelkileg is felépüljenek. Ő maga fizetett a telekért és az építkezést is ő finanszírozta. A kupola alatt van eltemetve.
  A déli ösvény a vallettai érseki palota mellett halad el, amely a szigetcsoport számos figyelemre méltó barokk épülete közül az egyik. 1622 és 1632 között épült, Tommaso Dingli máltai építésznek és szobrásznak tulajdonított tervek alapján. A máltai püspök, később érsek rezidenciájaként, valamint a Máltai Egyházmegye közigazgatási központjaként épült. A XX. század végéig mindkét célt szolgálta.    További információk:  churchtrailsmalta.com 

 Szezonnyitó maratonok Máltán
  Aprócska méretének, változatos domborzatának és egész évben kellemes klímájának köszönhetően Málta kiváló helyszíne a szabadtéri futó, úszó és triatlon versenyeknek is. A sziget adottságainak köszönhetően olyan rangos versenyeknek ad otthont, mint a Málta Maraton, a Gozo Félmaraton, az Xterra triatlon és a népszerű akadályfutás a The Grid Malta.  2024 tavaszán két nemzetközi maratonnal várják a futás szerelmeseit Málta szigetén. Mindkét versenyen lehetőség van teljes távot vagy 21 kilométert futni, vagy a walkathlonon legyalogolni a félmaratont.
Malta Marathon
Február 25-én rajtol el a 39. Malta Marathon. Az útvonal a sziget közepéről, a régi fővárosból, Mdinaból indul és falvakon, főútvonalakon halad keresztül jószerivel végig ereszkedve, mintegy 200m szintkülönbséggel és a tengerparti turisztikai központban, Sliema-ban futnak célba a résztvevők, mindegyik táv esetében. További részletek. 
La Valette Marathon 
Málta legújabb sporteseménye, ahol a sport és a történelem egy látványos tengerparti útvonalban ötvöződik. A La Valette Maraton március 24-én kerül megrendezésre. A Szt. Pál öböltől induló 42 km-es illetve a Sliemaból induló 21 km-es táv csodás tengerpartok és lenyűgöző erődök mentén, történelmi várásokat érintve halad, alaposan bejárva Vallettát és a Történelmi Három Várost. A verseny váltóban is teljesíthető. További részletek.


 


A máltai Phoenicia Hotel lett idén Közép- és Dél-Európa 3. legjobb szállodája

   A Condé Nast Traveler több mint 520 000 olvasója küldte be válaszait, értékelve utazási élményeiket szerte a világon, hogy átfogó képet nyújtsanak azokról a helyekről, amelyeket szívesen újra meglátogatnának. A Readers’ Choice Awards – az utazási ágazat legrégebbi és legrangosabb elismerése – a kiválóság szimbóluma és elismerése az utazási szektorban. 

  „Mélységes megtiszteltetés számunkra, hogy felkerültünk erre a rangos listára, különösen azért, mert ez tükrözi vendégeink visszajelzéseit. A The Phoenicia Malta-nál nagyon büszkék vagyunk arra, hogy szívélyes és személyre szabott vendégszeretetet biztosítunk, és büszkék vagyunk arra, hogy vendégeink évről évre visszatérnek.”– mondta Mark Shaw, a The Phoenicia Malta tulajdonosa, majd köszönetét fejezte ki a szálloda kivételes személyzetének, akiknek rendkívüli elhivatottsága és hozzáértése a garancia a mindig kiemelkedő szolgáltatási színvonalra. 
   A Phoenicia Malta egy tekintélyes, 5 csillagos szálloda Málta fővárosa, Valletta kapujában, amely az UNESCO Világörökség része. A hét hektáros parkosított kert közepén elhelyezkedő szálloda a The Leading Hotels of the World előkelő tagja, és 132 szobával és lakosztállyal, egy elbűvölő infinity pool-lal, valamint a Phoenicia Spa & Wellness részleggel várja vendégeit. A szálloda gasztronómiai kínálata bővelkedik a kulináris élvezetekben. Ezen kívül számos egyedi helyszínt is kínál, amelyek tökéletesek bármilyen méretű céges vagy különleges alkalomra. Akár üzleti, akár szabadidős céllal utazik, a The Phoenicia Malta páratlan választás.


    Nézzen meg több képet a szállodáról és ismerje meg az aktuális árakat !    


   A 2023-as Readers’ Choice Awards díját a Condé Nast Traveler honlapján teszik közzé a cntraveler.com/rca címen. A nyertesek teljes listája itt található.


Forrás; Visitmalta


  Találd meg a legjobb árat  és szervezd meg a saját utazásodat a Travelbay.hu   segítségével !  

 

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább