Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

  A karneválok ideje alatt az utcák tele vannak élettel, zenével, táncokkal és elképesztő látványosságokkal. Az emberek jelmezekbe öltözve vonulnak, a városokat pedig hatalmas felvonulások, bálok és utcai mulatságok teszik még csillogóbbá. Ezek a különleges események sokszínűségükkel és életteliségükkel olyan élményt nyújtanak, amit nehéz elfelejteni. Ebben a cikkben felfedezzük a karneválok világát, betekintést nyújtunk a különböző kultúrák ünnepeibe és bemutatjuk ezeknek az ünnepeknek a legcsodálatosabb és legfurcsább szokásait.

Mit ünneplünk karneválkor?

  Karnevál idején különböző országokban és kultúrákban különböző dolgokat ünnepelnek az emberek, de általában az az időszak jelenti a karnevált, amikor nagy összejövetelek, felvonulások és ünnepségek zajlanak. A karnevál hagyományosan a nagyböjt előtti utolsó mulatságos időszakot jelenti, amelyet sok helyen nagy ünnepléssel, jelmezes felvonulásokkal, táncos eseményekkel és különféle kulturális tevékenységekkel töltenek.

 A pontos ünneplési mód és a karnevál hagyományai nagyban függnek az adott régiótól és kultúrától. Például Brazíliában a Rio de Janeiro-i karnevál világhírű, ahol hatalmas felvonulások, színes jelmezek, táncosok és zenei előadások teszik feledhetetlenné az eseményt. Közép- és Dél-Amerikában számos más országban is, valamint Európában és Afrikában is tartanak tradicionális karneváli eseményeket. Mindegyikük saját egyedi jellegzetességeivel és hagyományokkal rendelkezik.


kölni karnevál

Miért változik a karneválok időpontja?

  A karneválok időpontja általában a nagyböjti időszak előtti utolsó nagy mulatság időpontjához igazodik. A nagyböjt az egyházi liturgiában a húsvét előtti 40 napos böjti időszakot jelenti, amely a keresztény hagyományban a feltámadás ünnepére, azaz húsvét vasárnapjára való felkészülést szimbolizálja.

  Mivel a húsvét időpontja minden évben változik, a karneválok időpontja is állandóan változik. A húsvét dátuma ugyanis a tavaszi napéjegyenlőség és a Hold ciklikus mozgása alapján határozódik meg. Általában a húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő első vasárnapra esik. Ennek megfelelően a karneválok időpontja is minden évben változik, attól függően, hogy mikor esik a húsvét vasárnapja az adott évben.

Így tehát a karneválok időpontjának változása azért következik be, mert a húsvét időpontja minden évben változik, és a karnevál hagyományosan a nagyböjt kezdetének előtti utolsó nagy mulatságot jelenti.

Mikor volt az első feljegyzett karnevál?

  Az első feljegyzett karnevál pontos időpontja nehezen meghatározható, mivel a karneváli ünneplés hosszú történetre tekint vissza, és számos kultúrában és régióban jelentek meg az évszázadok során. Azonban több forrás szerint az egyik legkorábbi dokumentált karnevál az ókori Görögországban zajlott.

 Az ókori görög Dionüszoszi ünnepek és az azokhoz kapcsolódó mámorító ünneplések, táncok és jelmezek valószínűleg a mai karneválok elődei voltak. Ezen kívül az ókori Róma is ismert volt az ünnepi felvonulásokról és jelmezes mulatságokról, amelyek a Saturnália nevű római ünnep részeként zajlottak.

  Bár az első feljegyzett karnevál pontos időpontja és helyszíne nem egyértelműen azonosítható, az ókori időkben és az azt követő középkorban számos kultúrában és régióban voltak hasonló ünnepi események, amelyek elősegítették a karnevál hagyományának kialakulását és fejlődését.


Rijekai karnevál

fotó: Ivony Éva Utazási Élmények facebook csoport


Melyek a leghíresebb karneválok  a nagyvilágban?

Világszerte számos híres karnevált rendeznek, amelyek közül néhány nagyon híressé  és jelentőssé vált. Ezek közülük a legismertebbek:

 • Rio de Janeiro-i Karnevál (Brazília): Talán a világ legismertebb karneválja, amelyet minden évben Rio de Janeiróban tartanak. Hatalmas felvonulások, színes jelmezek és lenyűgöző táncos előadások jellemzik.
 • Velencei Karnevál (Olaszország): Velence híres karneválja a történelmi város főterén, a Piazza San Marco-n tartott színes jelmezes felvonulásokról és a maszkos bálokról ismert. A Velencei karneválok történelme  a XI. századra nyúlik vissza, 1094-ből   származnak az első  feljegyzések róla, de mai formájában csak 1979 óta élesztették újjá ezt a régi hagyományt.
 • Rijekai kearnevál (Horvátország): A rijekai karnevál egyik kiemelkedő jellemzője az "inzulinegyenruha", amelyben a résztvevők az év során összegyűlt édes süteményekkel és cukorral díszített, hihetetlenül színes és fantáziadús ruhákban vonulnak. A karnevál ideje alatt Rijeka városa tele lesz vidámsággal, élettel és energiával, és az eseményt évente több százezren látogatják meg a világ minden tájáról.
 • A Nizzai karnevál története: Cote d’Azur egyik legfontosabb eseményének számít, a Nizzai karnevál. Az ünnepség előzményei, hasonlóan más tavaszköszöntő vagy téltemető karneválokhoz, szintén a középkorba nyúlnak vissza. 1294-ben Charles d'Anjou herceg rendezte az első vidám mulatságot. Az igazi, egész városon végigvonuló menetet azonban csak 1830 óta  szerveznek.

 • Notting Hill-i Karnevál (Egyesült Királyság, London): 1966 óta a Notting Hill-i karnevál évente megrendezésre kerül Londonban. Ez egy karibi fesztivál, ami azt jelenti, hogy ritmusokkal és az ilyen országokból ismert légkörrel érkezik. A Notting Hill-i karnevál fesztivál a helyiek, a turisták és mindenki számára. Rengeteg menetelő zenekar vesz részt, táncosok, művészek és helyiek, akik jól akarják érezni magukat. A zene, a tánc és a felvonulás mellett a rendezvény tele van standokkal és bárokkal. Ennek eredményeként enni és inni is lehet, hogy még jobban élvezhesse a programot. Az esemény általában körülbelül 2,5 millió embert vonz, ügyelve arra, hogy ne érezze magát magányosnak vagy egyedül, ha úgy dönt, hogy részt vesz a karneválon. A résztvevők száma miatt a világ egyik legnagyobb utcai fesztiválja.
 • Kölni Karnevál (Németország): Németország egyik legnagyobb és leghíresebb karneválja. A Rajna parti népünnepély első napja a „nők farsangja”: ekkor ugyanis a hölgyek egész nap karneváli jelmezbe öltöznek. Innentől kezdve egészen hamvazószerdáig éjjel-nappal tart az ünneplés az utcákon, tereken és a kocsmákban egyaránt.
 • New Orleans-i Mardi Gras (Egyesült Államok, Louisiana): Az Egyesült Államok egyik legismertebb karneválja, amelyet minden évben New Orleans-ban rendeznek, különféle felvonulásokkal, bálokkal és zenés-táncos eseményekkel. Színes utcai felvonulásokkal és a hagyományos kutyaparádéval  kezdődik minden évben a New Orleans-i Mardi Gras karnevál időszaka. Az első péntek éjjelén fúvószenekarok és hatalmas színes ballonfigurákat vívő emberek vonulnak végig a híres St. Charles sugárúton, azután vasárnap szokták megszervezni a Barkus kutyaparádét, amikor az állatokat színes kosztümökbe öltöztetik be.
  fotó: Sugár Nagy Utazási Élmények facebook szoport

  Ez csak néhány a világ legismertebb karneváljai közül, de számos más országban és régióban is tartanak hagyományos és híres karneváli eseményeket.

Mik a legfurcsább karneváli szokások?

A világ különböző részein számos furcsa és egyedi karneváli szokás létezik, amelyeket helyi hagyományok, kultúrák és legendák inspiráltak. Néhány példa a legfurcsább karneváli szokásokra:

 • Országos bikaugrás (Spannabis, Spanyolország): Egyes spanyol városokban, például Spannabis-ban, karnevál alkalmából a bátrak közül néhányan kiállnak az utcára, és megpróbálnak keresztülnyomulni egy forgalmas utcán egy száguldó bika előtt.
 • Elrejtett szív (Galicia, Spanyolország): A spanyol Galicia régiójában, az Antroido nevű karnevál alkalmából egy hagyományos játékban, amelynek neve "Buscar la Cachucha", egy elrejtett szív után kell kutatni a városban. A játék célja, hogy megtalálják és visszahelyezzék a szívet a hagyományos helyére.
 • Pobrecito (Panama): A panamai karnevál egyik hagyománya a "Pobrecito", amely során a résztvevők egymást piskóta morzsolásával "bombázzák", miközben a nézők jókedvűen nevetnek.
 • Süllyedés (Marken, Hollandia): Hollandiában, Marken kis falujában a karnevál egyik furcsa hagyománya, hogy egy fával díszített hajót víz alá merítenek, majd később a hajót ismét a felszínre emelik.
 • Busójárás (Mohács, Magyarország): A mohácsi busójárás során az emberek jelmezeket öltenek, és hatalmas fahasábokból készült maszkokat viselnek. Egyik furcsa szokásuk, hogy a busók hatalmas láncokat húznak maguk után, amelyekkel fenyegetően csattognak, miközben a város utcáin végigvonulnak.
   

 Ez  csak néhány példa a világ különböző részein létező furcsa karneváli szokásokra. Sok helyen még számos egyedi hagyomány és rituálé tartozik ehhez a mulatsághoz.

    Jó szórakozást és szuper utazási élményeket kívánunk minden karneválozónak !

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább