Salineras de Maras sólepárlója az inka Szent Völgy elbűvölő ékköve, ahol a tengerszint felett 3300 méterrel, egy meseszép völgy meredek oldalát elfoglaló sómedencék szórják szerteszét a nap sugarait. Ez a különleges magashegyi sólepárló Cuzco és Ollantaytambo között található, így akár a Machu Picchu meglátogatásakor is útba lehet ejteni. Az Andok festői hegyoldalban lépcsőzetesen elrendezett sólepárlókban többszáz éve ugyanazzal a technológia termelik a helyiek a különleges, gyógyászat célra is alkalmazott marasi sót. Máig láthatjuk ahogy nap, mint nap a rakott szoknyás indián asszonyok a vállukra vetett kapával szökellnek a medencék falai között kialakított meredek járatokon.

További érdekes cikkeink
És máig ugyanúgy, ahogyan az őseik, mindenféle gép nélkül alakítják ki szorosan egymás mellett, lépcsőzetes elrendezésben az apró medencéket. Ezekbe vezetik el a hegy gyomrából feltörő, magas só koncentrátumú hőforrások vizét. A medencékbe szivárgó sós vízből az erős napsütés hatására elpárolog a víz, és kikristályosodik a só. Nyári időszakban, amikor keveset esik az eső, akár egy hónap alatt is eltűnik az arasznyi víz, hogy jó pár centi magas különleges minőségű, összefüggő sóvirágot hagyjon a medencék alján. Ezt kézzel gyűjtik össze a sót, hogy utána egész Peruba szállítsanak belőle. Természetesen a perui gasztronómia világhírű mesterei is sokszor hangsúlyozzák, hogy ez a só a legjobb a kiváló ceviche, vagy leche de tigre elkészítéséhez.
Utazási Tipp |
Fedezd fel Peru Világörökségi kincseit ! |
A sólepáló a mai napig közösségi tulajdonban van, Maras lakói pontosan tudják, hegy a sok ezer medence közül melyik, kié. Fontos bevételi forrást jelent a helyieknek a turisták által magvásárolt só, mert az itt vásárolt sótermékek is közvetlenül a helyi közösség bevételeit gyarapítják. Azzal tudjuk a legjobban támogatni őket, hogyha haza akarunk vinni belőle, akkor inkább helyben vásároljuk megi, mint a repülőtéren.