Utazási Élmények

Magyarország első számú utazós közösségi magazinja

Hirdetés

Hirdetés

  Salineras de Maras sólepárlója az inka Szent Völgy elbűvölő ékköve, ahol a tengerszint felett 3300 méterrel, egy meseszép völgy meredek oldalát elfoglaló sómedencék szórják szerteszét a nap sugarait. Ez a különleges magashegyi sólepárló Cuzco és Ollantaytambo között található, így akár a Machu Picchu meglátogatásakor is útba lehet ejteni. Az Andok festői hegyoldalban lépcsőzetesen elrendezett sólepárlókban többszáz éve ugyanazzal a technológia termelik a helyiek a különleges, gyógyászat célra is alkalmazott marasi sót. Máig láthatjuk ahogy nap, mint nap a rakott szoknyás indián asszonyok a vállukra vetett kapával szökellnek a medencék falai között kialakított meredek járatokon.   


maras só2
 
  És máig ugyanúgy, ahogyan az őseik, mindenféle gép nélkül alakítják ki szorosan egymás mellett, lépcsőzetes elrendezésben az apró medencéket. Ezekbe vezetik el a hegy gyomrából feltörő, magas só koncentrátumú hőforrások vizét. A medencékbe szivárgó sós vízből az erős napsütés hatására elpárolog a víz, és kikristályosodik a só. Nyári időszakban, amikor keveset esik az eső, akár egy hónap alatt is eltűnik az arasznyi víz, hogy jó pár centi magas különleges minőségű, összefüggő sóvirágot hagyjon a medencék alján. Ezt kézzel gyűjtik össze a sót, hogy utána egész Peruba szállítsanak belőle. Természetesen a perui gasztronómia világhírű mesterei is sokszor hangsúlyozzák, hogy ez a só a legjobb a kiváló ceviche, vagy leche de tigre elkészítéséhez.   

 Utazási Tipp  
    Fedezd fel Peru Világörökségi kincseit !


A sólepáló a mai napig közösségi tulajdonban van, Maras lakói pontosan tudják, hegy a sok ezer medence közül melyik, kié. Fontos bevételi forrást jelent a helyieknek a turisták által magvásárolt só, mert az itt vásárolt sótermékek is közvetlenül a helyi közösség bevételeit gyarapítják. Azzal tudjuk a legjobban támogatni őket, hogyha haza akarunk vinni belőle, akkor  inkább helyben  vásároljuk megi, mint a repülőtéren.