Hirdetés

Hirdetés

Ha adventről van szó, legtöbbünk rögtön hóborította hegycsúcsokra, karácsonyi díszeket árusítő didergő fabódés eladókra, és fényfüzérekkel teliaggatott csinos alpesi házikókra és terekre, esetleg a mézeskalács és a forró csoki ízére gondolnak. Ha személyesen is át akarjuk élni ezt az élményt, ne hagyjuk Alsó-Ausztria és Felső-Ausztria adventi vásárait!

Az ország északkeleti részén fekvő Alsó-Ausztriában minden évben rengeteg helyszínen rendeznek nagyszabású adventi vásárokat. Kezdjük is talán a tartomány székhelyével, Sankt Pöltennel! A Városháza előtti, barokk és szecessziós épületekkel övezett, a karácsonyi időszak során fényárban úszó tér már önmagában is egyike a tartomány legszebb tereinek. A téren nemcsak karácsonyi szuveníreket vásárolhatunk magunk és szeretteink számára, de az Alsó-Ausztriai konyha specialitásait is megkóstolhatjuk! Ha valamivel közelebbi úticélra vágyunk, ugorjunk át Bécsújhelyre, azaz Wiener Neustadtba! Bár sajnos idén a járványügyi rendelkezések miatt nem kerül sor a főtéri nagy adventi vásár megrendezésére, de az összes adventi hétvégén városszerte kisebb piacokat (a városi parkban, a dómtéren, a városfalnál és a Beethoven-sétánynál) rendeznek az érdeklődők számára, ahol a helyi árusok tradicionális jellegű és kézműves termékeket árulnak majd. Itt garantált a meghitt adventi hangulat átélése! Ha pedig Zwettl-be vezetne az utunk, semmi esetre se hagyjuk ki az apátságban rendezett különleges mézeskalácsházikó-kiállítást! Ha nem akarunk lemaradni róla, figyeljünk a dátumokra, a kiállítás ugyanis november 9-től december 19-ig tart nyitva! De nemcsak ez az egyetlen olyan alsó-osztrák kolostor, amely szívélyesen várja a vendégeket, hiszen Klosterneuburg apátságában is számos program megtekintésére, és akár még adventi elmélkedésre is lehetőségünk nyílik a karácsonyi időszak idején.


Alsó-Ausztria másik nagy városa, a Dunánál fekvő Krems is több rendezvényt tartogat azok számára, akik a városba látogatnak advent idején, pontosabban november 25. és december 24. között. A legnagyobb közülük a belvárosban rendezendő adventi vásár, ahol az üzletek polcai roskadásig vannak pakolva karácsonyi csecsebecsékkel. Az étkek és italok – akárcsak Ausztria vidékeinek többségében – itt is helyi alapanyagokból és helyi lakosok által készülnek. Ha szívesen kapcsolnánk össze a vásárlást egy kastélylátogatással, látogassuk meg a sokszínű kulturális kínálattal rendelkező, a Grafenegg kastélyban tartott, élő zenét, kézműves dolgokat és helyi tájételeket felvonultató adventi vásárt (a kastélyt és a 2021.december 4-8. között megrendezendő vásárt belépővel látogathatjuk meg – felnőtt belépő – 9 EUR, gyerek belépő a 12. életévig ingyenes). Ha még bájosabb adventi vásárra vágynánk, vegyük Wachau felé az irányt! A dürnsteini kastélybelső udvarain komplett bódéfalu lett felépítve, ahol nemcsak vásárolhatunk vagy éppen lovaskocsin kocsikázhatunk, hanem remek ajándékötleteket leshetünk el a kézműves foglalkozásokon, remek puncsokat és forralt borokat ihatunk és rengetegédes aprósütiből is válogathatunk kedvünkre. Ezeken kívül olyan helyi termékek is kaphatóak még a vásáron, mint a helyiek által előállított sajtok és lekvárok, likőrök vagy éppen pestók. Ha viszont valami igazán különlegesre vágyunk, nézzük meg a Baden híres fürdővárosában lévő, a fenntarthatóság jegyében rendezett adventi vásárt. És ha már úgyis ott vagyunk, hát kössük össze egy fürdőkúrával a kellemeset a kellemessel a híres gyógyfürdőben! Lesznek itt adventi fények, helyi specialitások, bejgli és rétes, forralt bor és forró tea!

Ha nem átallunk picit messzebbre utazni és akár egy több napos túra keretében felkeresni egy festői környezetben rendezett hangulatos karácsonyi vásárt, meg se álljunk Felső-Ausztriáig! A tartomány székvárosában, Linzben részünk lehet egy igazi városi karácsonyi vásárban. A barokk stílusú főtéren ilyenkor állítják fel a karácsonyi bódékat és a város karácsonyfáját, a tér felett pedig gyertyákra emlékeztető fények százai világítják be a teret. Azonban, ha valami olyasmire vágyunk, mint amit régen a karácsonyi képeslapokon láttunk, vidékre kell utaznunk! A gyönyörűszép Salzkammergut télen-nyáron egyaránt lebilincselő látvány, ám advent idején még inkább körül lengi valamiféle titokzatos báj vagy varázslat ezt a tájat.

Bár sajnos a hallstatti és gmundeni karácsonyi vásár idén a koronavírus-járvány miatt ismét el lesz halasztva, de Steyr-ben - egyelőre úgy tűnik - hogy meg lesznek tartva az adventi rendezvények. A több, mint 1000 éves történelemmel rendelkező festői városkában már régóta hagyomány az adventi vásárok tartása, ebben az időszakban szinte mesevárossá szellemül át Steyr. A fő rendezvények a romantikus hangulatú, német nyelvterületen szinte egyedülálló módon épségben maradt főtéren kapnak helyet, de lesznek gyerekprogramok a promenádon felépített hangulatos karácsonyi faluban is. A városka lakói szerint nemcsak ajándékot vásárolhatunk itt, de Felső-Ausztria legjobb puncsreceptjeit is végigkóstolhatjuk. A helyiek szívesen ápolják továbbra is ezt a szép szokást és nagy szeretettel várják a látogatókat. Ha kicsit turistáskodnánk is, nézzük meg a Lamberg-kastélyt, az Engelseck-kastélyt, vagy a reneszánsz Aichet-palotát is. A 14. századból fennmaradt polgárispotály is érdekes lehet, de hangulatosak még a városkapuk is. Ha van kedvünk, a Steyr-völgyi nosztalgiavonatra is felülhetünk. S ha már adventi vásár, semmi pénzért se hagyjuk ki a Karácsonymúzeum megtekintését. Itt található ugyanis a világ legnagyobb karácsonyi magángyűjteménye: mintegy 18.200 karácsonyi tárgy lett itt kiállítva, melyeket 1830-tól egészen 2000-ig gyűjtöttek össze. Vannak itt egyebek között adventi koszorúk, karácsonyi díszek, mikulások és betlehemek is, végül pedig egy angyalkészítő műhelyben magunk is elkészíthetjük saját díszünket (A felnőtt belépő 3 EUR).

Kevés meghittebb, romantikusabb adventi vásárhely létezik Sankt Wolfgang és Traunkirchen falvainál. A hegyek között, egy tengerszem mellett fekvő alpesi falucska úgy festi, mint egy ünnepi üdvözlőlap borítója. A falu lakói igyekeznek megőrizni régi hagyományaikat és meghitten ünnepelni a Karácsony előtti időszakot. Sankt Wolfgangnak az idők során szinte védjegyévé vált a 16 méter magas, a tavon felállított óriási lámpás, amely rendre advent idején lesz felállítva. Ha akarjuk a tó felől, hajóval is megszemlélhetjük az ünnepi fényekbe öltöztetett települést, de akár a magasból, egy libegőn ülve is megcsodálhatjuk a festői tájat. A vásárban a szinte szokványos mézeskalács, puncs, forralt bor, tea és egyéb édességkínálat mellett programok is helyet kapnak, míg a háttérben karácsonyi dallamok és helyi népzenei dalok szólnak. A Traunkirchenben, az adventi hétvégéken tartandó vásárokon helyiek és vendégek egyaránt részt vesznek az ünneplésben. Az Adventmarkton rendezendő vásáron karácsonyi díszek armadája, kézművesmúzeum, karácsonyi kiállítás, puncsstandok és betlehemek sokasága várja az érdeklődőket, amelyhez tökéletes hátteret nyújtanak a tó és a romantikus Orth-kastély, valamint a hóborította Traunstein roppant sziklamagaslatai.

Készítette: Méhes Judit            Fotók: Wikimedia

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.