Hirdetés

A Délkelet-Európában, a Balkán-félszigeten fekvő, 1992-ben létrejött Bosznia-Hercegovina valaha Jugoszlávia részét képezte. A délszláv háború következményei ugyan nagyban sújtották e országot, Bosznia azonban mára maga mögött hagyta a véres múltat és tárt karokkal várja a turistákat, akik fel szeretnék fedezni ezen táj különleges szépségeit és színeit, amelyekkel Csontváry-Kosztka Tivadar monumetális képein is találkozhatunk.


Ma az alkotmányos berendezkedésű ország tulajdonképpen két részből, a Bosznia-hercegovinai Föderációból, illetve a közigazgatásilag egységes Szerb Köztársaságból áll, amelyek nagyjából fele-fel területet fednek le az országból. Noha a főváros Szarajevó, de a Szerb Köztársaság kormányzati központja a gyakorlatban Banja Lukában található. A daytoni béke óta az ország nemzetközi ellenőrzés alatt áll, a hatalom az ENSZ-főmegbízott kezében összpontosul. A belső területek kontinentális éghajlatúak, a déli és a partmenti területeken viszont mediterrán hatás érvényesül.

bosznia mostar oreg hid1

Bosznia legismertebb látnivalója a Mostar óvárosában a Neretva folyó felett átívelő Öreg híd. Az 1567-ben, az oszmánok által épített csodaszép híd és környezete felkerült az UNESCO világörökségi listára. A városban több, a török kor emlékét őrző oszmán épületegyüttes is található. Bár egyebek mellett a híd is súlyosan megrongálódott a polgárháborús harcok során, de 2004-re sikerült helyreállítani, így ismét régi pompájában láthatjuk. Ehhez a magyar honvédség is hozzájárult a felújítási munkálatok során.
A másik híres híd Boszniában a višegradi (nekik is van egy ilyen nevű városuk) Drina-híd. Ez az építmény 2007 óta szintén szerepel a Világörökségek listáján. A Zvijezda hegy lábánál elterülő kisváros hídját 1571-ben építette Szokoli Mehmed budai pasa. A híd kialakítása az oszmán kultúra talán leghíresebb építésze, Szinán pasa keze munkáját dicséri.
Jajca, Blagaj, Blidinje és Stolac városok még a legnevezetesebb bosnyák települések, közülük is kiemelkedik Jajca, amely egykor a boszniai bánság, majd királyság székhelyévé vált. A várát Hervoja, egy bosnyák nemes építette még a 14. század végén, de a mecset is érdekes látványosság a látogatók körében. A legnagyobb érdeklődésre azonban mégiscsak a lenyűgöző Jajcai vízesés tarthat számon.

bosznia sutjeska park panorama maglic1

Bosznia nemcsak kulturális, de természeti szépségekben is bővelkedik. A Montenegró közelében elterülő, 1962-ben alapított Sutjeska Nemzeti Park a legrégibb ilyen jellegű létesítmény az országban. Nevét a látványos szurdokkal tűzdelt Sutjeska folyóról kapta. Itt magasodik a 2386 méteres Maglić, az ország legmagasabb csúcsa is. A Perućica szigorúan védett területe ad otthont Európa utolsó két őserdejének egyikének. A 20.000 év körüli őserdőben rengeteg fajta fa él, amelyekből sok minimum 300 éves, vagy pedig annál is idősebb, legnevezetesebbek közülük a néhol majdnem 60 méter magasságot is elérő lucfenyők. A nemzeti parkban barna medvék és szürke farkasok is élnek, így az erdőt csak tapasztalt kísérőkkel, illetve a park munkatársaival szabad látogatni. Itt található a Skakavac-vízesés is, amely mintegy 75 méteres magasságból hullik alá. A terület arról is ismert, hogy 1943-ban a második világháború alatt itt zajlott le a sutjeskai csata.
A másik híres bosnyák nemzeti park a Kozara Nemzeti Park, amely voltaképpen egy védett erdő Bosznia északnyugati részén. Manapság egy kisebb része közkedvelt vadászterület. Akárcsak a Sutjeska, úgy ez a terület is hadműveletek színtere volt a második világháború folyamán.

bosznia jajcai vizeses1

A 2008-ban létrehozott, viszonylag fiatal Una Nemzeti Park megtestesíti a túrázók és a vízesések szerelmeseinek összes vágyálmát. A horvát határ mellett elterülő nemzeti parkban nemcsak túrázni és a természetben gyönyörködni lehet, de kipróbálhatjuk a raftingolást is. A környéken számos várromhoz is eljuthatunk, ezek legismertebbje az Orasac feletti vár. A Nemzeti Park központja Bihać, így innen érdemes csillagtúraszerűen megszervezni a környékre teendő kirándulásainkat. Legalább egy hétvégét szánjunk a hely felfedezésére, mert annyi a látnivaló!
Az ország talán legfiatalabb nemzeti parkja a 2017-ben létesített Drina Nemzeti Park. Ez a szerb határ menti terület is bővelkedik a meredek hegyekben, látványos völgyekben és az egyéb megkapó természeti tüneményekben, így például a vízesésekben, mint amilyen a Krka-vízesés. A bosnyákok több területet is szeretnének még világörökségi védelem alá helyezni, így például a Vjetrenica-barlangot is.

bosznia visegrad drina hid1

Az ország mindössze egy 20 kilométeres tengerparttal rendelkezik az Adriai-tengerre. Még ezen a keskeny parti sávon is sorakoznak az olyan üdülőhelyek, mint amilyen Neum. Innen akár már átruccanhatunk Dubrovnikba is. Neum az ország egyetlen tengeri kikötője és egyben az ország legnaposabb városa. Szépséges strandok, exkluzív hotelek, gyönyörű partszakaszok váltogatják egymást ezen a 20 kilométeres szakaszon is – mindez igencsak elérhető áron, így akár érdemes ide szervezni a következő nyári nyaralást is!
Készítette: Méhes Judit Fotók: Wikimedia