Hirdetés

Szozopol egy festői bolgár üdülőhely, ahol bőven akad látnivaló és mégis mentes a tömegturizmustól.

 

A Fekete-tenger partján, Burgasztól 34 kilométerre délre található Szozopol egy festői bolgár üdülőváros, ahol 4600 ember él. Nyáron Bulgária egyik legkülönlegesebb üdülőhelye, míg októbertől májusig csak kevesen látogatják. Szozopolt eredetileg Anthenia néven az ógörögök alapították egy szigeten, melyet később összekötöttek a parttal az időszámításunk előtti 7. században. A virágzó tengerparti várost a rómaiak, a bizánciak és a törökök is elfoglalták. Az időszámításunk szerinti 330 óta hívják Szozopolnak, amikor a keresztény vallás elismert államvallássá emelkedett.

 

Második virágkora csak a 18. századi bolgár felvilágosodás korszakával indult el, amikortól gyönyörű fekvése és különleges stílusban épült házai miatt írók és festők töltötték a nyarat Szozopolban. Faszerkezetes lakóházai, kis ortodos templomai keskeny és utcácskái nagyon hangulatosak. Az utóbbi időszakban a bolgár elit egyik kedvenc üdülőhelyévé vált, ezért szokták a bolgár St. Tropeznak is nevezni. A félszigeten lévő óvárosban csak magánszállásokat lehet foglalni, míg a parton lévő újvárosban található korszerű szállodákban is meg lehet szállni.


 Utazási Tipp 
  

A legjobb last minute utak

Bulgáriában, akár -20-40%


A híres nemzetközileg is kedvelt Albenától, az Aranyhomoktól és a Naposparttól eltérően többségében belföldi turisták töltik Szozopolban a szabadságukat. Egy szozopoli nyaralás jellemzően csendesebb és nyugodtabb mint a fenti üdülőhelyeken eltöltött napok, így elsősorban a családoknak vagy nyugalmat keresőknek érdemes választani az üdülőhelyet.

sozopol 01

forrás: youtube.com


Szozopol strandjai:


Lassan mélyülő, sekély vizű strandjai miatt nagyon népszerű a gyermekes családok körében. Kiépített kisebb strandokat az óváros két oldalán egy nagyobbat pedig az újváros Harmani részén lehet találni.

 

 

Látnivalók, program lehetőségek Szozopolban és környékén:

 

 

  • Természetvédelmi terület a Ropotamó folyónál (10 km)
  • Dyuni stand ( 6 km)
  • St Cirill és Method temploma
  • Régészeti Múzeum
  • Kikötő
  • Búvár központok
  • Art Gallery
  • Aquapark Neptun ( 4,1 km)
  • Ravadinivo kastélya ( 4 km)

 
Hirdetés