Hirdetés

A Földközi-tenger egyik legnagyobb szigete, Ciprus közelebb fekszik Törökországhoz, mint a szárazföldi Görögországhoz. A nyugati és keleti kultúrák metszéspontjában fekvő ország 1974 óta megosztott, déli részét görögök, északi részét törökök lakják. Ennek ellenére is igazi turistaparadicsom: meredek szirtekkel szegélyezett gyönyörű tengerpartjai, a szépséges antik romok és a gazdag kulturális örökség, na és persze a ciprusi konyha ízletes fogásai egy életre szerelmessé teszik az ide látogatókat – ha mással nem, akkor Ciprus szigetével!


A legtöbb turista gyorsan kipipálja a sziget leghíresebb látványosságait, mint amilyen az Aphrodité sziklái nevű tengeri sziklák, a Szent Lázár-kolostor, a Thalassa Tengerészeti Múzeum vagy a Nicosiában kialakított Ciprusi Régészeti Múzeum, amely az ország legnagyobb tárlata a legtöbb látogatóval, majd a strandok felé veszi az irányt. Ez azonban néha öreg hiba. Vannak olyan helyek is Cipruson, amelyek talán kevésbé ismertek a nagyobb nyilvánosság előtt, pedig igazán hangulatosak és szépek.

ciprus aprodite szikla
Aphrodité sziklája – a szépség és a szerelem istennőjének szülőhelye
Talán még ez a sziget legismertebb, mégis nem frekventált helyen fekvő látványosság. Páfosz városa közelében található festői környezetben az a szikla, ahol Aphrodité a mítoszok szerint kilépett a kagylóhéjból a partra. A szépség és szerelem istennője nyomában afrodiziákumok és gyönyörű virágok teremtek. Korunkra az egykor szent területként tisztelt helyszínen történt eseményre egy olyan hiedelem emlékeztet, amely szerint, ha háromszor körbeússzuk a sziklát, örök szépség és fiatalság lesz a jutalmunk. Ha párunk is velünk tartana az úszásban, akkor pedig a helyi fáma szerint örökké szeretni fogjuk egymást kedvesünkkel.

ciprus lefkara csipke1
Lefkara – Ciprus csipke városa, amely még a nagy Da Vincit is rabul ejtette
A Troodos-hegység ormai által körülölelt, hangulatos Lefkara egy ciprusi kisváros. Hírnevét a helyi ezüstművességnek és a csipkeverésnek köszönheti. A Szentendre-méretű, hagyományait híven őrző kisváros leghíresebb vendége minden valószínűség szerint Leonardo Da Vinci lehetett. Őt is elbűvölte a hegyi település látványa, melyet egy-két festményén is megörökített. A kézzel készített lefkarai csipke nemzetközi hírnévnek örvend.

ciprus golden donkey szamarfarm1
Golden Donkeys szamárfarm – a szelíd csacsik neveldéje
Ha Ciprus, akkor szamarak! A szigeten rengeteg szelíd csacsi éldegél és a lakosok között a 20. század közepéig a szamár számított a legfontosabb közlekedőeszköznek. A fenti szamárfarm nemcsak azért különleges, mert a birtokon egy közel 1600 éves olajfa található, hanem azért is, mert kipróbálhatjuk a szamaragolást, a szuvenírboltban pedig akár szamártejből készült édességeket és sajtokat is kóstolhatunk, sőt, vásárolhatunk is belőlük.

ciprus agioi kapolna1
Agioi Anargyroi - kápolna – bájos kápolna borsos áron
Az egyik legszebb fekvésű, ámbár igencsak drága Agioi Anargyroi görög ortodox kápolna Ciprus egyik legnagyobb kedvence – már ami az esküvői helyszíneket illeti. Ennek ellenére évente csak néhány frigy köttetik meg falai között – a kápolna használata igencsak sokat kóstál, így ha itt szeretnénk tartani a kézfogónkat, nem árt spórolnunk előtte. Az viszont tény, hogy a hófehérre meszelt kék kupolás kápolna a királykék tenger előterében igazán romantikusan hat. Igazi álomhelyszín a párunkkal való lassú andalgáshoz és a szelfizéshez!

ciprus hírokithia hazak1
Hirokítia körházai – Ciprus első lakhelyei
Az újkőkorban, tehát a Kr.e. 7-5. évezredben épített kör alakú lapos vályogházak nemcsak Ciprus, de a Mediterráneum egyik legősibb települései, illetve épületei sorába tartoznak. 1998 óta az UNESCO világörökség része. A régészeti lelőhely ugyan kedvelt a látogatók körében, de a turisták legelső útjai ritkán vezetnek ide. A belépőjegy nem vészes, mindössze 2,50 euróba kerül.