Hirdetés
Számtalan cikkünkben írtunk mi is, hogy a felfokozott turizmus miatt egyre több népszerű látnivaló vált az emberek pusztításának áldozatává. A Feröer-szigetekkel is hasonló a helyzet, viszont ezt úgy próbálják meg orvosolni, hogy legalább két napra bezárják a szigeteket.
 
Az alapkoncepció az, hogy azalatt az idő alatt, amíg be vannak zárva, a helyiek és a külföldi önkéntesekből álló karbantartó csapat rendbe teszi a szigetet. Az aktuális karbantartás idén április 15 és 17-e között lesz, a sziget önkormányzata pedig 100 önkéntest várnak. A munkálatok alatt 14 turistalátványosság lesz ideiglenesen nem látogatható, amik közé például a sziget legmagasabb hegycsúcsa is bele fog tartozni. Nemrég ugyanis balesetveszélyes volt az egyik túraútvonal.
feroer 01


Mivel sok helyen alapból népszerű a volunturizmus (a harmadik világbeli országokban speciel pont nem, de ez más kérdés), Feröeren pont kapóra jönnek a nyugati önkéntesek, azoknak a munkájával ugyanis meg lehet könnyíteni a munkát. Az első ilyen önkéntes hétvégére 2019-ben került sor, és olyan sikeres volt, hogy részben az érdeklődés miatt – de újra megszervezik. „Számunkra a turizmus nem csupán a számokról szól. Minden évben várjuk a látogatókat, de felelőséggel tartozunk a közösségünk és a gyönyörű környezetünk iránt is, és célunk a szigetek megőrzése és védelme, biztosítva a fenntartható és felelősségteljes növekedést.” - mondta el Guðrið Højgaard, a Visit Faroe Island igazgatója.

 Utazási Tipp  
    Fedezd fel velünk Dániát

Fő feladatuk az új útvonalak kipróbálása lesz, jelzőtáblák kihelyezése, illetve tanácsadás a sziget vezetőinek, hogyan lehetne még jobbá tenni a helyet. Probléma az is, hogy a szigetek lélekszáma mindössze 50 ezer fő, míg az érkező látogatók legalább ennek a kétszeresének felelnek meg.