Hirdetés

Hirdetés

  Egyiptom a piramisok, a sivatag és a Vörös-tenger országa, mely évről évre egyre népszerűbb turisztikai célpont. Az ország lenyűgöző történelmi és kulturális emlékeket, gyönyörű tengerpartokat és gazdag élővilágot kínál a látogatóknak. Cikkünkben praktikus ismeretekkel és hasznos tippekkel látjuk el az Egyiptomba készülőket.

  Ha valaki azt tervezi, hogy Egyiptomba utazik, érdemes néhány hasznos információt megismernie, hogy a lehető legjobb utazási élményekben legyen része. Írásunkban bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes számításba venni egy egyiptomi utazás előkészítése során;

Vízum

  Magyar állampolgárok számára turista vízum szükséges az Egyiptomba történő beutazáshoz. A vízumot a magyarországi Egyiptomi Nagykövetségen vagy Konzulátuson lehet igényelni, de a legtöbb repülőtéren is egyszerűen megvásárolható. A vízum ára 25 USD. Fontos tudni hozzá, hogy az útlevélnek a hazaérkezés után minimum 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Az érkezéskor ki kell tölteni egy adatlapot a legfontosabb adatokkal, majd az útlevél ellenőrzési pont előtt lévő bankos pultnál lehet megvásárolni a vízum matricát, amit az adatlappal együtt kell leadni az útlevelet ellenőző pultnál, ahol beragasztják és lepecsételik. Hasznos dolog előre kiszámolt összeggel  (25 USD) érkezni, mert nem biztos, hogy vissza tudnak adni a pultnál.Nemzetközi jogosítvány, vezetés

  Aki Egyiptomba utazik és szeretné az országot önállóan felfedezni, viszonylag olcsón tud magának  autót bérelni.  Ehhez viszont előfeltétel, hogy rendelkezzen az ember nemzetközi jogosítvánnyal is, amiből 2 féle létezik. Eztek közül Egyiptomban az 1949-es egyezményben elfogadott formátumot ismerik el, amit az okmányirodákban 2.300 Forintért adnak ki 1 évre. Ezt a helyszínen egyből ki is állítják, csupán csak két igazolványkép és a meglévő jogosítvány és igazolványok kellettek hozzá. Az autóvezetés főképpen Kairóban elég kaotikus, de máshol sem tartják be a KRESZ szabályait. Hasznos dolog indulás előtt letölteni a google térképét a telefonunkra, mert nem mindenhol van meglelelő térerő a navigációhoz.


Tipp: Fontos odafigyelni a bérautó foglalásánál, hogy az érkezési repülőtéren van-e az adott autós cégnek irodája, vagy valahol máshol kell felvenni az autót? Pl. a kairói Szfinx repülőtéren nincs Eurpcar iroda, hanem át kell menni a városi irodába vagy a Nemzetközi repülőtérre, hogy felvegyük az autót!

Közlekedés Egyiptomban

  Ha nem szervezett kirándulás keretében, vagy bérautóval fedezzük fel Egyiptomot, többféle közlekedési forma közül is választhatunk. A nagyobb távolságok leküzdésének legegyszerűbb módja egy belföldi repülőjárat, de például Kairó és Luxor között utazhatunk megfizethető árú és kényelmes buszjáratokkal vagy akár vonattal is, amihez éjjel akár hálókocsit is lehet foglalni. Ezeket a legjobb előzetesen online megrendelni, hogy a helyünk biztosítva legyen.

  Kisebb kirándulások ill. helyi közlekedéshez olcsó lehetőség az UBER használata (ezt okos dolog előre letölteni), de nem nehéz privátsofört vagy taxit sem találni. Emellett sok helyen utazhatunk Tuk-tukkal, lovas fogattal vagy akár hajóval vagy felukkán is. Mindezekhez azonban jó tanács az árak előzetes fixálása, amihez később is kell ragaszkodni, mert gyakori az átverési próbálkozás. ( Irányár  a viteldíjra kb. 0,15-0,2 Euro/km )


Fotó: © Utazási Élmények -Tevehajcsárok Gízánál (Bajna Gábor)


Oltások, gyógyszerek, egészség

  Az Egyiptomba utazóknak nem kell kötelező oltásokkal számolniuk, azonban sokan elővigyázazosságból beoltatják magukat indulás előtt hepatitis A és B, illetve a Hastífusz elleni védőoltásokkal. A Hepatitis oltások 3 alkalommal való beadása életreszóló védettséget ad, a tífusz oltás  három évig hatásos. 

   Itt  olvashatsz bővebben arról, milyen házi patikát érdemes magunkkal vinni, ha külföldre utazunk!   

  Az utazás során érdemes odafigyelni olyan alapvető dolgokra, hogy ne igyunk csapvizet, ne kérjünk jégkockát az italba, ne fogyasszunk nyersen ételeket és lehetőleg gyakran mossunk kezet. A napfény elleni védekezés is nagyon fontos, amihez érdemes, sapkát/kendőt és 30-50 es erősségű napfényvédőszert vinni, valamint a nílus menti utakhoz javasolják a szúnyog elleni szerek beszerzését a malária miatt.

Fontos tanács, hogy senki ne induljon el megfelelő utasiztosítás nélkül, ami jól jöhet ha bajba kerülünk az út során!


Fotó: © Utazási Élmények - Felukkák Luxornál (Bajna Gábor)


Időjárás

  Egyiptomban a hőmérséklet egész évben magas. A nyári hónapokban akár 45 Celsius-fokig is emelkedhet. A leghidegebb hónapok a téliek, amikor a hőmérséklet 18-25 Celsius-fok között alakul. Ez komolyan megterheli a szervezetet. A napfény mellett oda kell figyelni a fokozott folyadésbevitelre is!Pénzváltás, bankkártyák

  Egyiptom hivatalos pénzneme az egyiptomi font (EGP) , ami a cikk írásakor kb. 11,7 forintnak felel meg. Pénzt váltani a pénzváltó irodákban, bankokban vagy a szállodákban lehet, de kb. mindenki akivel találkozunk pénzt akar feketén váltani, melynek során ennél kb. 15-20%-al is többet ajánlanak a hivatalos árfolyamnál. Érdemes a pénzt több részletben átváltani. Vigyünk magunkkal 10-20-és 50 dolláros vagy eurós címleteket! Fontos tudni, hogy a legtöbb nevezetességnél csak bankkártyával lehet jegyet venni, készpénzt nem fogadnak el. A bérautós cégek a depozit fizetésénél a debit kártyákat (pl revolut) nem fogadják el.

SIM kártyák, kommunikáció

 Az Egyiptomba utazóknak már a repülőtéren módjuk van telefonkártyát vásárolni, aminek később nagy hasznát látják a tartózkodás során. Fontos azonban tudni, hogy ezek a SIM kártyák a városokban jellemzően olcsóbbak és a használatukhoz kártyafüggetlen készülék szükséges.  A szállodák wifi szolgáltatásai általában gyengék.

Ezek közül a szolgáltatók közül lehet választani:  

 Fényképezés

 Néhány egyiptomi múzeumban (pl. a Kairói Múzeum - Tutankhamon terem) valamint rendőrségi és katonai és rendőri létesítmények közelében tilos a fotózás, azonban  2019. július a óta mobiltelefonnal lehet fotózni a múzeumokban, a temetkezési helyeken is. Az iszlám vallás hagyományai szerint nem illik fényképezni az embereket sem, így ha helyi lakost szeretnénk fotózni, illő dolog a beleegyezését kérni előtte.


Fotó: © Utazási Élmények - Karnaki templomok (Bajna Gábor)


Nyelv

  Egyiptomban az arab nyelv az hivatalos nyelv, de a turistaközpontokban az angolt és a franciát is beszélik. Mint mindenhol, ők is jónéven veszik, ha pár szót megtanulunk a nyelvükön. Sok helyi azonban semmilyen idegen nyelvet sem ismer. Jól lehet használni a google fordítóját is, amikor a helyiekkel kommunikálunk.


Fotó: © Utazási Élmények - Asszuáni bazár (Bajna Gábor)


Vásárlások, baksis

 Egyiptom gazdasága nagyban függ a turizmustól, az árszint alacsonyabb, mint Európában. A helyi kereskedők nagy részénél mások az árak a helyieknek és mások a turistáknak. A turistás helyeken eleve minden sokkal többe kerül. Sokszor tolakodó stílusban akarnak ránk tukmálni felesleges dolgokat és extra pénzt kérnek szinte minden apróságért is. (pl. fotózás, csomagok vitele, taxisok, árusok stb.)  Ezeknek nem érdemes bedőlni, tudni kell nemet mondani rájuk. Jellemzően az első kínálati ár 25-30 %-ig is lealkudhatók az árak, a baksisoknál pedig tanácsos apró pénzt vinni magunkkal ( pl. 1 dollárosok) és meghúzni a határt, hogy mennyit adunk valamiért. A taxisoknál gyakorlat, hogy menetközben árat emelnek, vagy pl. a különböző autópálya és egyéb költségeket az előre kialkudott összegen felül akarják elkérni. Ez a jelenség a tengerparton és a látványosságoknál a legjellemzőbb.


 

Fotó: © Utazási Élmények - Mohamed Ali mecst Kairóban (Bajna Gábor)


Templomok és egyéb látnivalók

   A legtöbb látnivalónál komoly biztonsági ellenőrzések vannak, melynek során átvilágítják a csomagokat és belépőkapukon kell áthaladni. A belépőket szinte mindenhol kizárólag bankkártyával lehet megfizetni. Érdemes a nevezetességekből indulás előtt felkészülni, mert sok nagy kiterjedésű, ahol nem mindíg egyszerű az eligazodás. Egyiptomban a kultúra szorosan kapcsolódik a valláshoz. Az ország lakosságának többsége muszlim, ezért fontos tiszteletben tartani a helyi szokásokat és előírásokat. Például a mecsetekbe csak megfelelő öltözetben lehet belépni, és a nők számára ajánlott, hogy fejkendőt viseljenek. A cipőt le kell venni, mielőtt belépünk. Vannak emellett látogatható keresztény kopt templomaik és múzeumuk is.

Biztonság

  Egyiptomban is leselkednek veszélyek a turistákra.  Az értékekre és utazási dokumentuokra különösen oda kell figyelni.  Tartsuk őket övtáskában vagy egyéb védett helyen ill. a szobaszéfben. Érdemes kerülni az egyedül utazást, különösen éjszaka. Sok a rendőr mindenütt az országban. A szállodákban és a turisztikai helyeken általában minden biztonságos, de érdemes figyelni a személyes tárgyainkra, mert zsebtolvajok a világ többi részéhez hasonlóan léteznek, de a szállásadók és a nevezetességek személyzete igyekeznek távol tartani őket.  Ésszerű elővigyázatosság mellett viszont szinte mindenhová biztonságosan el lehet menni. A közlekedési morál számunkra kaotikus. Az úton való átkelésnél nagyon oda kell figyelni, mert szinte sosem nem adják meg az elsőbbséget senkinek sem.


 Hatsepszut temploma

Fotó: © Utazási Élmények - Hatsepszut templom (Bajna Gábor)


Szállásfoglalás

  Egyiptomban széles a szállodai kínálat, a luxushotelektől a hostelekig. A szállodák széles körben alkalmazzák a dinamikus árazást, így érdemes foglalás előtt összehasonlítani az árakat. 

   Találd meg a legjobb egyiptomi szállásárakat a Travelbay.hu oldalán!    

Időzítés

  Az időzítés fontos lehet, különösen, ha látogatást tervezel az ókori helyszíneken vagy más turisztikai helyeken. Az év bizonyos időszakai kedvezőbbek lehetnek a turisták számára, mivel az árak jobbak, az időjárás kellemesebb, és a turisztikai helyek kevésbé zsúfoltak.

Közlekedés

 Az egyiptomi városokban és nagyobb településeken számos közlekedési lehetőség áll rendelkezésre, beleértve a taxikat, a buszokat és a vonatokat. Mindig alkudjuk előre ki a vitel díját, és használjunk megbízható közlekedési eszközöket!


 

Fotó: © Utazási Élmények -  A Nílus Luxornál (Bajna Gábor)


   Reméljük, hogy ezek a hasznos tudnivalók segítenek abban, hogy az egyiptomi  utazás  zökkenőmentes és élménydús legyen. Így jobban megismerhetjük az ország gazdag kulturális örökségét, élénk piacait és lélegzetelállító tájait, miközben tiszteletben tartjuk a helyi szokásokat és hagyományokat.

Szerző&fotók: Bajna Gábor

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.