Adatok
Terület: 56 594 km²
Főváros: Zágráb
Lakosság: 4,3 Millió
Időjárás: Az ország éghajlata a belső vidékeken mérsékelt kontinentális, száraz és forró nyár, hideg, csapadékos tél jellemzi. A hegyekben jellegzetesen hegyvidéki klíma uralkodik hűvös nyárral és hóban gazdag, hideg téllel. A tengerpartokon mediterrán az éghajlat: forró és száraz nyár, enyhe és csapadékos a tél a partvidéken.
Repülőterek:
- Zágráb-Franjo Tuđman
- Split
- Dubrovnik
- Zadar
- Pula
- Rijeka (Krk szigetén)
- Osijek
Bol - Mali Lošinj.
Utazási okmányok:
Vízum magánútlevél vagy ideiglenes útlevél, személyigazolvány vagy ideiglenes szem. igazolvány érvényes.
vezetői engedély, ill. lejárt úti okmányok NEM!
Diplomáciai képviselet:
Zágrábban nagykövetség és konzuli hivatal; Eszéken főkonzulátus; Splitben ideiglenes konzuli ügynökség
Pénznem: Horvát Kuna
Oltás, eü tudnivalók:
- Hepatitis A
- Hepatitis B
- Kullancsencephalitisz
Látnivalók
Nagyobb városok:
- Zágráb
- Split
- Fiume
- Eszék,
- Zára
- Bród
Nemzeti Parkok:
- Brioni Nemzeti Park
- Kornati Nemzeti Park
- Krka Nemzeti Park
- Mljet
- Paklenica Nemzeti Park
- Plitvicei-tavak – a világörökség része
- Risnjak hegymasszívum
- Észak-Velebit hegyvonulat
UNESCO örökségek:
- Dubrovnik óvárosa (kulturális)
- Split történelmi műemlékegyüttese Diocletianus palotájával (kulturális)
- Plitvicei-tavak Nemzeti Park (természeti)
- Euphrasius-bazilika (kulturális)
- Trogir történelmi központja (kulturális)
- Szent Jakab-katedrális Šibenikben (kulturális)
- Stari Grad-síkság (kulturális)
- Stećak- középkori sírkövek (Bosznia-Hercegovinával, Szerbiával, Montenegróval közös) (kulturális)
Hegyek, Tavak, Hegyek: Dráva-Száva-vidék, Dinári-hegység
Tavak: Horvát tengerpart, Plitvicei tavak
Síterepek:
- Gorski Kotar
- Velika Kapelle
- Medvednica
- Velebit
Főbb Rendezvények: A vallási ünnepek, lényegében teljesen megegyeznek a mieinkkel.
Hasznos linkek: http://www.kulugyminiszterium.hu/dtweb/Irodak.aspx
http://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag#c
Gasztró
Levesek
- A tengerpart legnépszerűbb hallevese a Brodet, melyet agyagtálban, parázson főznek.
- A Manestra tengerparti részekre jellemző, vörösborral leöntött, babbal és pirított tésztával tálalt leves.
- A szárazföldeken a paprikás, tejfölös Csorba fogyasztása a leggyakoribb.
Főételek
- Csevap: marha- és sertéshúsból összekevert, fűszerezett fasírt. Tálalása szeletelt hagymával és ajvárral a legajánlottabb.
- Ajvár: Előre grillezett, meghámozott és ledarált húsos paprikából készülő krém.
- Pljeskavica: lehetőség szerint faszénen, grillen megsütött fűszerezett húspogácsa.
Desszertek
- Burek: török eredetű, azonban ma a legnépszerűbb horvát péksüteménnyé vált. Levelestésztából készül, túróval, sonkával, gombával, almával töltött édesség.
- Strukli: réteshez hasonló, almával, gyümölccsel töltött sütemény.
Nemzeti italok
- Maraschin: áttetsző, édes-keserű likőr egy különleges fajtából, a Marasca cseresznyéből készül, ami - a hiedelmekkel ellentétben - nem őshonos kontinensünkön.
- Pelinkovac: A pelinkovacra a hasonló hangzás miatt sokan azt hiszik, a magyar pálinka megfelelője, nem így van. A pelinkovac gyomorkeserű. Jellegzetes illatát és ízét a fehér ürömnek köszönheti. Hasonlóan az Unicumhoz, ez is gyógynövényekből készül, de alkoholtartalma gyengébb, 28-35%-os. A leghíresebb a horvát Maraska pelinkovac.
- Travarica: 40 százalékos, gyógyfüves törkölypálinka. Tízféle, válogatott tengermelléki fűszerből készítik. A horvátok gyomorbántalmak esetén orvosságként alkalmazzák.
- Sljivovica / Slivovitz: Színtelen szilvapálinka, az összes volt jugoszláviai tagállam nemzeti itala, magas, 40-50 százalékos alkoholtartalommal. Mára a világ minden táján ismert, és kedvelt itallá vált. Egy üveg Slivovitzba rengeteg év munkája van: több, mint húsz éves fák terméséből készítik. Az erjesztés három hónapot vesz igénybe, majd még egy évig érlelik, és a friss szilva hozzáadása után még 5 évig hagyják állni.