Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

   Nagyon sokan  szeretnék felkeresni   Horvátország mesébe illő szépségű természeti csodáját a Plitvicei Nemzeti Parkot.  A park meglátogatása külön programként is remek időtöltés, de a horvát tengerpartra utazók közül sokan kombinálják a tengerparti üdülésükkel oda- vagy visszaútban.

 

Kérdezz-felelek formában ezúton  adunk néhány praktikus tanácsot a Plitvicei-tavakat felkereső utazóknak:

 

Hogyan juthatunk el a Plitvicei-tavakhoz?

 

A legkönnyebb megoldás, ha  végig díjköteles útvonalon haladva az M7-es majd  a Zágrábi E65/E71 es autópályán haladva utazunk el egészen  Karlovac térségéig, ahonnét  jól láthatóan kitáblázott útvonal vezet tovább a Plitvicei tavakhoz.

 

Budapesttől  kb. 4,5 -  5 óra autózással lehet  eljutni Plitvicébe, a távolság  470 km.

 

  A legjobbb megoldás, ha egyenesen  Plitvice település nevét ütjük be a navigációnkba, vagy azt keressük meg a térképen. Miután Plitvicébe megérkeztünk,  nem lehet eltéveszteni az egymástól  kb. 6 km-re található 2  bejárat valamelyikét. Az autós és busszal érkező látogatók számára, nagy fizetős parkoló helyeket építettek meg. A tömegközlekedést választóknak a Zágrábból közlekedő  menetrend szerinti buszjáratokat érdemes választani.


plitvice vizesesMilyen felszerelésekre lesz szükségünk ?

   A Plitvicei  Nemzeti Park túraútjai  egyszerűen l bejárhatóak, túracipőre nincs szükség, de a nedves lépcsők miatt csúszás mentes talpú cipő ajánlott még a legmelegebb nyári napokon is. Praktikus dolog enni és innivalót is magunkkal vinni ,  mert   könnyen előfordulhat, hogy a kirándulásunk idején  nem találunk elárusító helyeket és a helyi  árak sem mondhatók túl alacsonynak.

 

Mindenképpen vigyünk magunkkal egy feltöltött fényképezőgépet vagy  legalább egy jó képeket készítő mobiltelefont, mert lépten-nyomon olyan lélegzetelállító szépségű  tájakon visznek a kiépített utak, ahol egyszerűen kényszert érez az emeber az utazási élményei megörökítésére.

 

A Plitvicei Nemzeti Park időjárása rendszerint nedvesebb és hűvösebb mint a tengerparton vagy  városokban, ezért  érdemes kissé melegebben öltözni és vízálló ruházatot is magunkkal vinni ! Utazási Tipp  
    Online szállás foglalás egész Horvátországban !

Mennyi ideig tart  a  Plitvicei Nemzeti Park meglátogatása  ?

Ez lényegében  attól függ, hogy mennyi ideig szeretnénk kirándulni  és nézelődni az egyedülálló szépségű vízesés rendszerből, ami az  alsó és a  felső tavak rendszerére osztható.

A Plitvicei Nemzeti Parkon át vezető  útvonalakat különböző betűkkel ( A-K-ig) jelölték meg. A  leghosszabb útvonal akár 6-8 órán át tarthat. A legrövidebb bejárás is legalább 2-3 órát vesz igénybe, de  ehhez hozzá  kell még adni a fotózást és pihenőidőket is.

 

 Minden ösvényt  jól kitábláztak, gyakran  keresztezik egymást amiért  nagy a variációs lehetőségek száma. A bejáratoknál és fontosabb  helyeken nagyméretű  térképek segítik a helyi tájékozódást. A legtöbb látogató egy vagy két napra érkezik Plitvicére, az  utunk megtervezésekor fontos szempont az időpont kiválasztása is,  mert Plitvicei tórendszer  minden évszakban más-más arcát mutatja.

 

Három jó tipp a Plitvicei-tavak meglátogatásához:

  • A helyi fényviszonyok miatt javasolt reggeltől a kora délutáni órákig időzíteni a látogatásunkat, mert a nap fénye ezekben az órákban világítja meg legszebben a kék összes árnyalatában pompázó  víz felszínét.  Délutánra elbújik  a nap a hegyek mögött, így eltűnnek  a világosban  erősebben ragyogó színek is.
  • A Nemzeti Parkba érkezve érdemes a mosdókat is felkeresni, 
  • Szintén okos tanács, hogy már előre pontosan  tervezzük meg, hogy merre fogunk majd haladni amihez a későbbiekben is tartsuk magunkat, mert így láthatjuk a legtöbbet a tórendszer legszebb pontjaiból.