Hirdetés

  Sziklás ormokkal tűzdelt panoráma, lágyan hullámzó mélykék tenger, vidéki romantika… az észak-dalmát partok közelében, északnyugat-délkeleti irányban elterülő Murter (régebbi nevén Srimač) szigetét egy, az azonos nevű szoroson átívelő híd köti össze a szárazfölddel. A képeslapra illő, gyönyörű környezetben fekvő szigetet az utóbbi években egyre több külföldi turista fedezi fel, ennek ellenére Murter a mai napig megőrizte rusztikus báját és nyugalmát.


  A számos, kisebb-nagyobb szigetecskével körülölelt fősziget legnagyobb települése a névadó Murter, de további települései még Tisno, Jezera, valamint Betina. A legtöbb erre vetődő turista Murtert keresi fel először. A városka, amelynek eredeti jelentése Mor-Tar, azaz tengeri erőd, sokáig a Veliko Selo, majd a Srimać nevet viselte. Mai nevét 1715-ben nyerte el. Aki erre jár, annak érdemes a Gradina fennsík lábánál található Colentum antik római romjainál megkezdeni a szemlélődést. Murter elődjét az íllirek alapították, őket követték a rómaiak, majd a Kr. u. 7. században a horvátok szerezték meg a földdarab feletti uralmat.

horvatorszag murter colentum romjai1

  A sziget másik látogatott nevezetességei még a hegy tetején épült kápolna, a Gospa templom, illetve a Szent Mihovil plébániatemplom. Emellett érdemes ellátogatni a sziget kisebb falvaiba is, ahol megismerkedhetünk a hagyományos dalmát gazdálkodással, illetve a barátságos helyiekkel. A szigeten egymást érik a szőlőültetvények és az olajfaligetek. Tehát, egyenesen vétek lenne kihagyni az e tájon termett friss olajbogyót, zamatos fügét és finom borokat. Az üde gyümölcsökhöz, zöldségekhez pedig frissen a hálóba akadt tengeri halakból készült specialitásokból falatozhatunk. A gasztronómia szerelmesei a helyi specialitásokat nemcsak a helyieknél, hanem a „Skalinada“ és a „Runje“ éttermekben, valamint a „Balarina“ konobában is megízlelhetik.

horvatorszag murter sziget kikoto1

  Murter egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a szabadságukat aktívan eltölteni vágyók körében is. A apró szigetekből álló, vad szépségű Kornati Nemzeti Park örök nyomot hagy az ide látogatók emlékezetében. Itt aztán minden olyan sport kipróbálására lehetőség nyílik, amelyről egy sportosabb látogató álmodhat: vitorlázás a nemzeti parkhoz tartozó vizek habjain, túrázás a hegyekben és az erdőkben, hosszú tengerparti séták, de snorkellezni, sőt, akár még búvárkodni is lehet a sziget körüli kristálytiszta tengerben. És természetesen megfelelő fényvédelem mellett akár órákig napozni is a Slanica, Čigrađa vagy a Podvrške sárgahomokos és aprókavicsos strandjain. A part lassan mélyül, így kisgyermekes családok számára ideális helyszín lehet a nyaralás eltöltésére. Itt valóban mindenki rátalálhat azokra a tevékenységekre, amelyek igazán kikapcsolják!

horvatorszag murter sziget hid1

  A nyár folyamán Murteren se szeri, se száma a komoly- és könnyűzenei koncertnek, de a különböző horvát egyházi kórusok is gyakran rendeznek találkozókat a szigeten. Mindemellett a sziget remek kiindulópontja a környéken teendő kirándulásoknak. A legközelebbi célpont lehet a szintén közelben, a Krka folyó torkolatánál fekvő Šibenik, ahová hajókirándulások keretében is át lehet ruccanni. A város rengeteg kulturális és történelmi nevezetességgel rendelkezik, ilyen például a Szent Mihovil és a Szent Miklós erőd vagy a Szent Jakov katedrális is. Pezsgő programokat is gyakran tartanak itt, elsősorban nyáron, mint amilyen Šibenik éjszakája vagy a Kulturális Nyár.

horvatorszag murter lavsa panorama1

 Egy széles tengeröbölben fekszik Vodice üdülőparadicsoma. A településen élők remekül ötvözik a hagyományokat az újdonságokkal. A Karmela és a Szent Ilija Porok templomok a város leghíresebb büszkeségei. A különleges turisztikai attrakciókkal rendelkező Vodice az ún. Turizmus virágja kitüntetés boldog tulajdonosa.
horvatorszag kornati murter sziget1
x

 Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!
Készítette: Méhes Judit          Képek: Wikimedia