Hirdetés

Rengeteg műemlék, hatalmas kikötő és pezsgő mediterrán hangulat…a Kvarner-öböl partján fekvő Fiumé, azaz mai nevén Rijekában mindenhonnan visszaköszönnek a magyar múlt emlékei. A város a néhai Osztrák-Magyar Monarchia, napjainkban pedig Horvátország legforgalmasabb tengeri kikötője. Nem csak ebben áll az élen, hanem a népesség szempontjából is az ország harmadik legtöbb lakossal rendelkező városa Zágráb és Split után.

  Az egykori Tengermellékhez tartozó, az Isztriai-félszigettől keletre elterülő Fiume városát még az illírek alapították, majd kelta, római és szláv, velencei, magyar-osztrák, majd jugoszláv uralmak váltották egymást ezen a vidéken. 1920 és 1924 között itt alakult ki a kérészéletű Fiumei Szabadállam nevű államalakulat, amelynek a magyar is hivatalos nyelve volt. A nevében a Rjecina folyót (Rijeka, Fiume) idéző város messze földön híres a kiváló hajók építéséről. A Monarchia korában itt működött az államalakulat legnagyobb kikötője. A város robbanásszerű fejlődése a 19. század második felére esett. Rengeteg, a korban újnak számító épületet építettek és a közlekedést is nagy erőkkel fejlesztették, hogy megfeleljen a kor kívánalmainak. A város híres szülöttei között tudhatja többek között Kádár János kommunista politikust és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológust is.


horvatororszag fiume harangtorony1


  Fiume egyik legszebb része a déli részen elterülő Óváros, amelyet Korzónak is neveznek. Itt a 15. századi robusztus várostorony uralja itt a látképet. Környéke kedvelt találkozópont a helyiek számára, de a városba látogató turisták körében is közkedvelt. A Szent Vitus-dóm szintén a Korzó területén fekszik. E szent egyben a város védőszentje is, így nem csoda, hogy a 12. században emelt templomot éppen az ő tiszteletére szentelték fel. Falai között esküdött örök hűséget egymásnak egyebek között Feszty Árpád festő és Jókai Mór nevelt leánya is, de a dóm képe szerepel a 100 kunás bankjegyen is. A másik fontos templom még a 15. században felépült a barokk Magasztos Mária-katedrális. A templom előtti harangtorony a talaj süllyedése miatt kissé megrogyott, majd elferdült, így aztán Fiume is rendelkezik egy „pisai ferde toronnyal”. A torony alatt római mozaikok vannak és a közelben áll az 1. századi római kapu is.


horvatorszag fiume kikoto 11


  Ezenfelül a városban barangolva több barokk stílusú épületre is bukkanhatunk. Ilyen például a szemet gyönyörködtető, 1700-as években épített Wohinz-palota, amely egy helyi kereskedőről, Mihael Wohinzről nyerte el a nevét. A magyar és a horvát nemesség színe-java előszeretettel építtetett magának városi palotákat a 19. század elejétől fogva, ennek bizonyítékai a Vuković-palota, a Wassermann-Garbas-palota, valamint az Adamić-palota. A 14. századi Ágoston-rendi kolostor valaha a városi tanács székhelyeként is szolgált, de ide temetkeztek a város elöljárói is. Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


  A következő látnivaló a Múzeum téren álló, Hauszmann Alajos tervei alapján épült neoreneszánsz kormányzói palota. Falai között működik manapság a Tengerészeti és Történelmi Múzeum is, ahol rengeteg, a várossal kapcsolatos értékes műtárgyat állítottak ki. A teret övező épületekben kapott még helyet Habsburg József főherceg egykori palotájában a Városi múzeum, az Állami Levéltár, illetve a Villa Giuseppe is.


horvatorszag fiume trsat varosresz1


  A Žrtava fašizma utca 7. sz. alatt található a Czigler Ferenc tervei alapján épült törvényszék, melynek helyén valaha egy 14. századi fiumei vár állt. Érdekesség, hogy 1918 és 1924 között, az önálló Fiume korában is életben maradtak a magyar törvények. A város Brajda nevű városrészében számtalan szecessziós műemlékre lelhetünk. Itt áll a Cukorpalota, az egykori cukorgyár épülete és a Lazarett, amely régen karanténkórházként működött. Itt kellett a tengerészeknek letölteni a karantén 40 napos időszakát, mielőtt szárazföldre léphettek. A Trsat-hegyről csodás panoráma nyílik a városra. Az itteni kastélyerőd és a lépcsősor is a Frangepán nemesi családnak köszönheti a létét. Itt nyugszik a Frangepán-család legtöbb tagja, egyes mondák szerint pedig Frangepán Kristóf szelleme a mai napig kísért az erődben. Az erődöt később Laval Nugent ír tábornok alakíttatta át mai formájára. Az Újváros egyik legszebb épülete a fiumei vasútállomás gyönyörű épülete.


horvatorszag rijeka panorama1


  A város a tavalyi év során „Európa Kulturális Fővárosa” címet is viselhette, amelyet a járványhelyzet ellenére a szervezőknek és a városnak így is sikerült kiaknázni. Ennek alapja, hogy napjainkban nyaranta pezsgő kulturális programoknak ad helyet a város, ezek közül a két legfontosabb kulturális esemény a tavasszal tartott Fiumei karnevál és a június végén megrendezett Fiumei nyári éjszakák.

Fiume minden magyar látogatónak számos különlegességet kínál, így akár egy horvátországi nyaralás keretében is érdemes jobban felfedezni a város szépségeit!


Készítette: Méhes Judit        Fotók: Wikimedia