Hirdetés

Van, aki egyenesen rajong érte, van, aki semmi pénzért sem próbálná ki… akárhogy is, a naturizmus egyre nagyobb divattá válik a természetességet kedvelők körében. Horvátországban körülbelül 30 naturista kempingben és strandon élvezhetjük gondtalanul, hogy a Nap egyenletesen bebarnítja a teljes testünket.


Noha hivatalosan az első naturista strand csupán csak 1934-ben tárta ki kapuját a Rab-szigeten a turisták előtt, az e fajta napozás hamarosan Horvátország-szerte terjedni kezdett. Az alább következő hivatalos nudista strandokon kívül még számos kisebb szabad naturista strand található az országban. Ha nem vagyunk szégyenlősek és/vagy szeretnénk végre egyenletesen lebarnulni a tengerparton, bátran próbáljuk ki az alábbi strandok valamelyikét!
 
KOVERSADA *** - A naturizmus bölcsője
Az Isztriai-félsziget nyugati partjainál, Vrsar közelében elterülő háromcsillagos Koversada Naturista Park talán az egyik legelső naturista park volt Európában. S nemcsak az elsők, hanem a legnagyobbak között is előkelő helyen szerepel, hiszen egy kb. 1 millió négyzetméteres, olajfákkal tűzdelt ligetes területen fekszik csendes környezetben. Akár 5000 fő is nyaralhat itt kényelmesen az anélkül, hogy a látogatók zavarnák egymás köreit. Egy kis sziget is a Koversadához tartozik, amelyet fahíd köt össze a szárazfölddel. A szigeten kapnak helyet a nyaralók sátrai. A kempinget övező tengerparton főként sziklás és aprókavicsos strandok váltakoznak, ám két homokos strandot is találhatunk itt, kifejezetten gyerekeknek kialakítva. A kempingben nyaranta gyakran találnak ki egyéb szórakoztató műsorokat is, mint például szépségversenyek vagy könnyűzenei koncertek. Ha megunnánk a fürdőzést és a napozást, még mindig itt van a tenisz, a kosárlabda, esetleg a strandröplabda, de ha kulturálódni szeretnénk, akkor nem szabd kihagynunk a turista vonattal elérhető, romantikus hangulatú Vrsar városkáját sem.

horvatorszag vrsar latkep1
ISZTRIA - Poreč / Vrsar*** - Az egyik legszebb naturista strand
Az Istria naturista kemping az elmúlt években egyéb díjak mellett rendre elnyerte Horvátország egyik legrendezettebb és legszebb kempingje megtisztelő címet. A Porec közeli Funtana halászfalu mellett kialakított kempingben 300 fő fér el kényelmesen. A szálláslehetőségek között 13 mobilház és számos tágas kemping-parcella közül válogathatunk, amelyekről gyönyörű panoráma nyílik a környező szigetekre. A naturista kemping strandja 1 km hosszan nyújtózik, rengeteg helyet kínálva a napfürdőzésre. Van itt étterem, bolt, több teniszpálya, játszótér és sportközpont is.
 
KANGERA**** - Kicsi, de csinos
A Kangera kemping egy kicsi, de viszonylag új naturista kemping az Isztrián, 10 km-re Umagtól. Akárcsak az előző kemping, úgy a Kangera is megkapta az ADAC Yellow Board díját, a Tourist Flower - Quality for Croatia minőségi díját. Itt kb. 400 fő fér el. Nemcsak sátrazni lehet, a vendégek részére itt bungalók és apartmanok is rendelkezésére állnak (szám szerint 233 darab). A keping aprókavicsos, ámde árnyékos strandot kínál. Itt is lehet strandröplabdázni, kosárlabdázni, focizni vagy éppen coccoball-ozni, de még banánozni, biciklizni és minigolfozni is. Gyakori szórakoztató elem az élőzene, a DJ-k, és a különféle sportversenyek. Van étterem, pizzéria is, akik pedig koktélozni vágynának, azoknak koktélbár is a rendelkezésére áll.

horvatorszag umag latkep1
KONOBE NATURISTA KEMPING ** - Unalom kizárva
A Krk-szigeten, kizárólag naturistáknak szánt Konobe kemping mindössze 3 km-re fekszik Punattól. A fennhatóságra gondosan ügyelő kemping immár 50 éve áll fenn és 1200 fő befogadására alkalmas.
1,5 kilométer hosszú tengerpartján két nagyobb, kavicsokkal borított és zuhanyzókkal ellátott strand húzódik, de több félreeső fehér homokos strand is található a kemping területén. Több animációs programot is rendeznek a gyermekek részére, de vannak játszóterek is. A felnőttek sem unatkozhatnak: számukra ott van a minigolf, a pingpong, a tenisz, a röplabda, de lehet bérelni robogót, vízibiciklit és csónakot is, de még búvárkodásra is lehetőség nyílik. Egy hosszú és látványos tengerparti sétányon könnyedén átjuthatunk Punatba.

horvatorszag punat kikoto1
Sahara - Rab-sziget – Egy érintetlen paradicsom
A gyönyörű tájon elterülő Sahara Lopar leghíresebb nudista strandja, amely a népszerű Paradicsom-strand (Rajska plaža) közelében található. Ez egy homokos fövennyel borított, alacsony cserjékkel körülvett strand, ahol azért árnyékosabb helyek is akadnak, ha már elegünk lenne a forróságból és hűsölnénk egy kicsit. Ez a hely nem olyan kiépített, mint az előzőekben említett naturista strandok, épp ezért ideutazás előtt mindenképp pakoljunk be élelmet, illetve minden olyan dolgot előzetesen, amire csak szükségünk lehet a tengerparton!

horvatorszag rab sziget

Akármelyiket is válasszuk, biztosak lehetünk benne, hogy a gyönyörű környezetben igazi kikapcsolódásra lelhetünk!