Hirdetés

Hirdetés

A dalmát tengerpart szívében, Sibenik mellett fekvő népszerű turistaparadicsomot ízig-vérig áthatja a mediterrán életérzés. Velencei stílusú házakkal szegélyezett szűk sikátoros utcák, a kikötőkben lágyan ringatozó hófehér hajók, muskátlik és leanderek, hangulatos pálmafákkal díszített parti promenádok, zavartalan napsütés és a mélykék tenger… Vodice épp eléggé délen van ahhoz, hogy kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből, de még elérhető távolságban ahhoz, hogy akár autóval is elindulhassunk a nyaralásra!


A dalmát tengerpart egyik tengeröblében kiépült, a horvát A4-es és A1-es autópályák által megközelíthető Vodice az Adria egyik legnépszerűbb üdülőhelye. A Flixbus járataival, illetve a MÁV vonataival egyaránt elérhető városban a lakosság többsége a turizmusból él. Vodicében számtalan strand, hotel és étterem áll a turisták rendelkezésére. Az ősidőktől lakott vidéken nemcsak az újkőkori vadászok, de az illírek és a rómaiak is jól érezték magukat. A középkorban az itt található termékeny földnek és a mediterrán világban szinte kincsnek számító állandó vízforrásoknak köszönhetően a település fejlődése új lendületet kapott. A helység neve is egyébként a „voda” víz szóból származik. A 15. századig a Magyar Királyság, majd a velenceiek uralma alá tartozott, ebben az időben épült ki a városfal is, amelyet viszont a török támadások elmúltával, a 17. század végén lebontottak. A város urai az idők során sokszor váltották egymást, mígnem végül Jugoszlávia, majd annak felbomlása után Horvátország része nem lett.

horvatorszag vodice latkep este1

Vodice óvárosa nem túl nagyméretű és a középkor folyamán több alkalommal is szinte teljesen elpusztult. Legrégibb része a Čorićev turanj nevű őrtorony, melyből valaha három darab is magasodott a településen. A tengerparti sétány hosszan vezet Vodice előtt és szinte végig éttermek, konobák, parti bárok, fagyizók és cukrászdák szegélyezik. Érdemes betérnünk valamelyikbe és kipróbálnunk a helyi specialitásokat!

horvatorszag vodice kikoto1

A város talán legrégibb építménye a temetőben található, 1421-ben felszentelt régebbi Szent Kereszt plébániatemplom. Az eredetileg gótikus stílus a későbbi renoválások során fokozatosan eltűnt. A 18. századi, utoljára 2007-ben felújított barokk Szent Kereszt plébániatemplom Giovanni Scocco šibeniki építész alkotása. Eredetileg egy kisebb kápolna állt a helyén, amit aztán pompás templommá bővítettek, amely a környék legmagasabb temploma. A szentély freskói is figyelemre méltóak. A Gradina nevű dombon magasodó Keresztelő Szent János templomot 1445-ben emelték. Ennek közelében állnak az egykori 16. századi vár maradványai is. A várat a török elleni védelemként húztak fel, de a moreai háborúban súlyosan megrongálódott és mára csak romok maradtak belőle. A szemet gyönyörködtető mediterrán növényzettel és környezettel a Kornati Nemzeti Parkban jobban is megismerkedhetünk. Ide egyébként rendszeres hajójáratok, illetve túrautak is indulnak Vodicéből.

horvatorszag vodice hacienda night club1
A turisták zöme természetesen nem annyira az épített látnivalók, mint inkább a pihenés, a fürdőzés és a kikapcsolódás utáni vágy miatt keresi fel Vodicét. A hosszan elnyúló, aprókavicsos tengerparton mindig van elegendő hely, így nem kell attól tartanunk, hogy heringparti válik a napozásból. Az város északi és déli oldalán egyaránt széles strandok húzódnak, ahol az utóbbi irányban haladva egy félszigetre bukkanhatunk.

horvatorszag vodice tengerpart1
A városközponttól 5-10 percnyi sétára fekvő Plava Plaza nevű, kék zászlóval kitüntetett strand közepesen mélyülő kavicsos tengerparttal rendelkezik. Itt aztán tényleg igyekeznek maximálisan kiszolgálni az utazók igényeit. Napernyőket vagy vízibiciklit bérelhetünk, ha akarunk, de van tusoló, úszómester és sok-sok étterem és büfé is, ha megéheznénk a sütkérezés vagy a pancsolás közben. Ha ide tervezzük a nyaralásunkat, az úszócipőt semmiképpen se hagyjuk otthon! Vodice az éjszakai életéről is messze földön híres, a legnevezetesebb diszkója a Hacienda Night Club. Az Adriai-tenger élővilágát bemutató grandiózus akváriumában az itt honos fajokkal is megismerkedhetünk, ha a városba látogatunk. Az akváriumok mellett búvártörténeti kiállítás, régi elsüllyedt hajókból felszínre hozott archeológiai leletek, kagylók fogadják a nagyérdeműt, de még liburn eredetű romokat is láthatunk a tárlatvezetés során.

Készítette: Méhes Judit         Fotók: Wikipedia és Pixabay