Találd meg a legjobb akciókat az Adrián!

Hirdetés
Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás


Horvátország egyik legszebb és legfontosabb szigetcsoportja a Zadar-szigetcsoport. A számos sziget, szigetek, strandok, a rejtett és leírhatatlanul gyönyörű öblök és az érintetlen tenger évek óta vonzza a tengerészeket és a természet szerelmeseit a világ minden tájáról.

Ezen a méltán paradicsomi helyen a test és a lélek igazán meg tud pihenni. A barátságos házigazdák szívesen üdvözölnek, elmondják a hely legendáit, mítoszait, és valódi házias ételekkel kínálják az idelátogatókat. Ezt a szigetet a középkorban Insula Magna vagy Insula Maior elnevezéssel jelölték a korai térképeken. Ma egyszerűen Dugi otoknak hívják. Noha ezen a gyönyörű szigeten gyakorlatilag minden hely különlegessé vált, és külön-külön cikket érdemelnének, de ezek közül néhány az utóbbi években még inkább kiemelkedőek lettek, a közösségi médiáknak is köszönhetően széles ismeretségre tettek szert. Ezek a Sakarun strand, a Veli Rat világítótorony és a Telascica Természetvédelmi Park a Mir-tóval.  


Strandok és sziklák
Kivételes szépségének, gazdagságának és jelentőségének köszönhetően 13 szigetet és az ezeket körülvevő, hat öblöt és ösvényt 1988-ban természeti parknak nyilvánítottak. Rendkívül értékes növény- és állatvilágának, geológiai és geomorfológiai jelenségeinek, értékes tengerfenék-világának és érdekes régészeti örökségének köszönhetően már 1980-ban megkapta a védett terület státuszt is. A Telašćica Nemzeti Park érdekessége, hogy kontrasztokban gazdag: egyik oldalon csendes és nyugodt strandok, öblök, a másik oldalon vad meredek sziklák; az egyik oldalon mediterrán fenyvesek és tölgyesek, a másik oldalon sziklás területek szőlőskertekkel és olajfaligetekkel vagy megművelt mezőkkel. Ez az egyedülálló öböl a legbiztonságosabb, a legszebb és a legnagyobb természetes kikötő az Adriai-tengeren. Erõs sziklákkal díszített, amelyek 161 méter tengerfeletti magassába emelkednek,és 90 méter mélyen található a tengerben. E mellett fontos látnivaló a sós és gyógyító hatású Mir-tó . Az Adriai-sziklák közül a Grpašćak, Grbašćak vagy Grebašćak a legmagasabb és legszembetűnőbb. Elhihetik hogy ezen állni szinte olyan, mintha a világ szélén állnánk. Erre az érézésre és a kilátásra mindig emlékezni fog az aki egyszer már járt itt.    


 


 Utazási Tipp  
    A legjobb horvát szállások olcsótól a luxusig

 

A szigetek között a Katina a legszebb, amelynek öbölében a híres "Mare" étterem is található. Minden bizonnyal a legszokatlanabb a Taljurić, amely úgy néz ki mint egy tányér, csak három méter magas, teljesen elmerül a tengerben, és nincs rajta növényzet.  Ezeknek a szigeteknek a környékén, valamint a Telašćica Természetvédelmi Park egész vidékén gyönyörű, megművelt területek találhatóak, gazdag mediterrán növényzettel borítva, körülbelül 500 növény- és gazdag állatvilággal. A park víz alatti világában több mint 300 növény- és állatfaj található. Ahhoz, hogy megtapasztalja ezt a varázslatos tengeri világot, elegendő egy maszk, vagy csatlakozhat az egyik búvárklubhoz, amelyek évek óta öt helyszínen szerveznek merülést a parkban. Az itteni halászat, horgászat engedélyhez kötött.


Természetvédelem
A Telescica Nemzeti Park az egyik leglátogatotabb park Horvátországban. Évente több mint 100 ezer utazó látogatja meg, 2018 rekordév volt, amikor 125 618 vendég utazott át a parkon. Dicséretes, hogy az összes látogatói bevételt kizárólag a park védelmére, fenntartására és promóciójára fordítják. A parkban létezik egy “lebegő” vonzerő is. Nem, nem az óriási jachtokról fedélzetükön valamely hires emberről beszélünk, hanem az Adriai-tenger ezen részén feltűnő kajakról. Képzelje el, hogy szeretné körbe hajózni és egy kis időt eltölteni ebben a paradicsomban. Amikor reggel felébred, elfogja egy érzés, hogy mégis csak hiányzik valami. Mondjuk, egy meleg croissant vagy egy csokoládés fánk, de rá kell jönnie, hogy a bolt csak jó néhány kilométerre van. Vágyakozva gondolunk ilyenkor arra, hogy milyen jó lenne ha a bolt itt lenne a szomszédban… és tényleg! ... Egyszer csak hirtelen, itt terem! A“Toni Piac” tulajdonosa, Sebastijan Jagić egész szezonban jachtoknak és tengerészeknek hoz friss gyümölcsöket, zöldségeket, italokat, tartós élelmiszereket és egyéb használati cikkeket. 12 éves korában kezdte a nagyapjával,akik idén ausztusban az üzlet működésének 40 éves fenállását ünneplik.    

 

A park másik nagy attrakciója a szamarak. Dalmácia szimbóluma az elmúlt 10 -20 év alatt elvesztette fontosságát, használhatóságát, amivel újabb probléma merült fel, mi legyen a magukra hagyott állatokkal? Az elmúlt évek alatt a Telescica Nemzeti Park vált ezen kedvencek védett helyévé. Itt szabadon sétálhatnak, az idelátógató turistákat is megszokták már nem félnek tőlük, gyakran láthatjuk, hogy az önfeledten fürdőző vendégek táskáiban valami finomságot keresnek. 

 

Legendák és mítoszok
A park látható vagy kézzelfogható látványosságain kívül meg kell említeni a szellemi örökségeket is. A történetek, legendák, csúfolók és himnuszok a szóbeli hagyományok a szellemi örökség részét képezik. Egy olyan korban, amikor nem volt modern technika, még talán könyv sem, a szabadidő egyik módja az volt, hogy este a tűz mellett beszélgettek vagy énekeltek. Így különféle történetek maradtak fenn. Az ezeket tartalmazó kéziratok gyűjteményét a Zágrábi Néprajzi és Folklórkutatási Intézetében, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia Néprajzi Tanszékén, a Zágrábi Állami Levéltár különféle gyűjteményében őrzik, de egyházi könyvekben is megtalálhatók. A szigetlakók azonban nemcsak örökségük megőrzésével és a múlt ápolásával foglalkoznak, hanem szenvedélyesen küzdenek a ma értékeinek megőrzéséért is. Merész lépéseket tettek a jövőre nézve. 2020 végére, az Osztrák Magyra Monarchiából származó katonai bázis épületéből októtatóközpontot építenek, A Grpašćak központjában épülő épület 3D-s projektje igazán lenyűgöző. Kiemelendő a konzolos híd, amelyet üveggel, de zárt egészként terveztek, betekintést nyújtva a látogatóknak a gyönyörű szigetcsoport és a hatalmas „sziklák” közé. A látogatóközpont komplexum területe 2854m2, ami öt épületből áll: főépület, fegyverek terme,központi kilátó, ajándék bolt, WC és egy játszótér.


Mir-öböl
A központi épület az első látogatói pont, egy szendvicsbárból, és egy multifunkcionális multimédiás csarnokkal, a „Jó delfin tereméből” és az “Elmerült tavak” bemutatótermekből áll, amelyek a Telašćica-öböl természeti és kulturális értékeit mutatják be. A főépületből a "Tilaga őreinek" nevezett bemutatóterembe érünk, amely a korabeli erőd katonai és stratégiai jelentőségét hangsúlyozza. Délkeleti oldalról a látogató egy toronyba tud feljutni, amelyben egy központi kilátó és egy kis obszervatórium található, valamint egy oktatói rendszer, amely közelebb hozza a látogatókat a szikla víz alatti világához. Innen kilátás nyílik a Kornati Nemzeti Park meredek és teljes szigetcsoportjára. A Telašćica Nemzeti Park területét évente 100 000 ember látogatja meg, elsősorban a Mir-öbölre koncentrálva, zsúfoltságot okozva és ezáltal megnehezítve a természetvédelmi célok és a fenntartható turizmus jövőképének elérését. Ezért a jövőbeli épületnek nagyon fontos szerepe lesz a látogatók elmozdításában.


 Utazási Tipp  
    Válogatott akciók a horvát Adrián

 

Víz alatti világ
Legideálisabb, ha a látogatást május-október között tervezzük, azaz a szezon előtti és utáni időszakban a tömeg elkerülése érdekében. A park területe 70 hektár, a központ a Mir-öböl. Két étterem, gyorsétterem, cukrászda, ajándék bolt stb. található itt. A naponta induló egéz napos Kornáti-sziget hajókirándulások hajói 11-15 óra lözött kötnek ki, ezért ez az időszak a legforgalmasabb.  Az öbölben vízalatti merülést szerveznek, ha nincs saját felszerelése , akkor a helyszínen lehet bérleni. A program nem nehéz ,minden korosztály számára ajánlott aki tud úszni és használt már búvármaszkot, a merülési mélység: 200 méter. A program tartalmazz az úszást és egy audio oktatási anyagot. Számos halat, teknőst, sündisznót, algát, tengeri szivacsokat, rákféléket, kagylókat, valamint régészeti leleteket láthatunk. A Mir-tó közvetlen közelében egy gyermek-adrenalin park épült. A maximális magasság 2,5 méter. Hat évesnél fiatalabb gyermeknek és felnőtteknek készült. Az adrenalin park tíz résztvevőt tud egyszerre fogadni, a túra becsült időtartama 45 perc. Az adrenalin parkba előzetes bejelentés szükséges és képzett oktató felügyelete mellett vehető igénybe.


Hajókirándulások
A Zadar régióból induló Kornati hajókirándulások közvetlenül ide futnak be. A Sibenik régióból szervezett kirándulások végighajózzák a Kornati szigeteket, majd ők is itt a Telascica öbölnél kötnek ki. Ha nyaralását valamely említett régióba tervezi, akkor mindenképpen vegyen részt egy ilyenen, mert egy igazi élmény!    


 kornati22
Aktuális információk Horvátoszágba utazóknak:

Autópályadíjak Horvátországban

Mi és mennyibe kerül HorvátországbanTravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.