Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Szerencsés helyzetben vagyunk mi magyarok, hiszen az Adria csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, a jól kiépített autópálya hálózatnak köszönhetően pedig nagyon gyorsan és könnyen megközelíthető.

Szerencsés helyzetben vagyunk mi magyarok, hiszen az Adria csak egy karnyújtásnyira van tőlünk, a jól kiépített autópálya hálózatnak köszönhetően pedig nagyon gyorsan és könnyen megközelíthető.Horvátország autópálya rendszere közel teljesen kiépített (1.306,5 km).     


térkép autópálya

 


 


 Utazási Tipp  
    A 10 legjobb horvát ajánlat


A1 autópálya: "Zagreb-Split-Ploče"
A3 autópálya: "Bregana-Zagreb-Lipovac"
A4 autópálya: "Zagreb- Varaždin-Goričan"
A5 autópálya:"B.Manastir-Osijek-Svilaj"
A6 autópálya:"Zagreb-Rijeka"
A7 autópálya :"Rupa-Rijeka"
A8: autópáya: “ Isztriai gyűrű”

Az árak igaz kicsit magasabbak, mint amit itthon megszokhattunk és az is más, hogy kapus rendszer van, így az autópálya díj a megtett szakasztól függ, amit azonnal ki kell fizetnünk az adott kijáratnál.  A HAC (Horvát Autóutak) web oldalán lehet tájékozódni az adott szakasz árairól és a hozzá tartozó járműkategóriákról. https://www.hak.hr/info/cestarine/ Az árak mindig egy útra és az adott járműkategóriára vonatkoznak! Arra figyeljünk, hogy ha több autópálya szakaszon haladunk keresztül, akkor ezek az összegek természetesen összeadódnak!    


meli 2

A letenyei határt elérve, először a Letenye-Zágráb szakaszt kell kifizetnünk. A fővárost elkerülő zágrábi gyűrű ingyenes, bár készüljünk, hogy itt általában mindig van valami útfelújítás, lassítva a haladást. Ezt követően érünk a zágrábi kapukhoz. (Lučko) Az A1-es autópályán kell tovább haladnunk. Ha Dalmáciába tartunk, akkor végig ezen kell maradunk. Ha a Kvarner- öböl északi része vagy az Isztriai- félsziget az úticél, akkor Karlovac után az A6-os autópályán haladunk tovább, ami Rijekánál ér véget. Ha innen tovább utazunk az Isztriai-félszigetre, akkor az A8-as autópályán kell utunkat folytatni.
Az adott autópálya szakasz kezdetén a felállított kapuk valamelyikénél húznunk kell egy jegyet, amit gondosan őrizzünk meg, mert ezzel igazoljuk a megtett távot és ez után fizetjük meg az adott kijáratnál az aktuális díjat. Ha ezt elveszítjük, akkor a konkrét autópálya vonal teljes szakaszának díját kell megfizetnünk!     
meli 1

 

Jobb, ha kunában fizetünk! Fizethetünk ugyan euróban is, de figyeljünk arra, hogy kunában és általában rosszul adnak vissza! Ha ezt későn vesszük észre, akkor visszafordulni és reklamálni nem áll módunkban! Készpénz mellett természetesen lehetséges a kártyával való fizetés is.
Akik már többször jártak Horvátországban és főleg a főszezonban jól tudják, hogy ha szombaton utazunk, akkor akár órákat is állhatunk a dugóban. A forgalom lefelé általában a Rijeka felé történő elágazásig torlódik fel, hazafelé pedig az Isztria-Kvarner-ről, illetve Dalmáciából érkező több kilométeres autósor araszolása lassítja a forgalmat a zágrábi (Lučko) fizetős kapuknál. Hogy ezt elkerüljük érdemes beszerezni egy ENC készüléket, a kijelölt fizetős kapus sávban várakozás nélkül gyorsabban haladhatunk. Ez főleg azoknak ajánlott, akik gyakran, akár minden évben utaznak vagy olyan baráti körrel vagy családdal rendelkeznek, akiknek esetleg kölcsön tudják adni. Ami nagyon jó, hogy nem rendszámra, hanem járműkategóriára szól!
Ezt a készüléket úgy kell elképzelni, mint egy feltöltős mobilkártyát, mögötte az adott egyenleggel, de első alkalommal meg kell vásárolni magát a „kütyüt” is. Ezt vagy a varazdini vagy a zágrábi (Lučko) fizetős kaputól kb.100 méterre lévő központi épületben lehet megtenni. Bővebb információ: https://www.arz.hr/en/tolls/etc
Hasznos tanács! Érdemes jól figyelni haza félé, hogy a Lučko fizetős kapuk előtt kb. 3-4 kilométerrel lévő, NO CASH kapukhoz időben besoroljunk, mert itt pár perc alatt kártyával is fizethetünk, miközben mellettünk hosszú kocsi sor araszol a készpénzes kapukhoz.
Autópályadíjak személyautóra ( egy útra)
Határátlépést követően:
Gorican- Zágráb: 44 kuna
Ha a Plitvicei tavakig utazunk:
Zágráb- Karlovac: 19 kuna
Isztriai- félsziget és Rijeka
Zágráb- Rijeka (Opatija, Medulin Pula,Lovran, Mošćenička Draga): 70kuna
Rijeka - Rovinj : 41 kuna
Rijeka - Porec: 51 kuna
Rijeka - Umag : 70 kuna

Kvarner-öböl
Zágráb – Zurta Lokva: Rab-sziget: Rab, Lopar, Supetarska Draga, stb.): 68 kuna

Zágráb – Ostrovica : Crikvenica, Dramalj, Selce, Novi Vinodolski, Kraljevica, Jadranovo, Krk-sziget Baska, Malinska, Losinj-sziget stb. : 61 kuna


 Utazási Tipp  
    Akciós szállások olcsótól a luxusig akár -20-30%

Dalmácia:
Zágráb- Zadar észak ( Nin, Vir-sziget) : 121 kuna
Zágráb- Zadar dél: 125 kuna
Zágráb- Benkovac ( Biograd, Pakostane): 133 kuna
Zágráb- Pirovac ( Murter, Vodice): 143 kuna
Zágráb-Skradin ( Krk-Nemzeti Park): 148 kuna
Zágráb- Sibenik ( Primosten, Rogoznica): 152 kuna
Zágráb- Vrploje: 159 kuna
Zágráb- Prgomet ( Trogir, Okrug Donji, Okrug Gornji, Ciovo, Marina, Kastela ): 167 kuna
Zágráb- Dugopolje ( Split, Brac, Solta, Vis, Lastovo,Hvar- szigetek): 181 kuna
Zágráb- Blato na Cetini (Omis): 196 kuna
Zágráb-Zagvozd ( Makarska): 204 kuna
Zágráb- Vrgorac: 223 kuna
Zágráb- Karamatici (Orebic, Trpanj, Peljesac-félsziget, Korcula, Mljet, Dubrovnik) : 231 kuna  
krk sziget 02

 


COVID-19 UPDATE! Idén nincs nyári tarifa! A KRK –híd ingyenesen használható!

A Krk-híd használati díjának június 15-től tervezett eltörlése jó hír minden Krk-látogató számára, különösen a turisták százezreinek, akik minden évben ellátogatnak a Krk-szigetre.

Sretan put ! Jó utat mindenkinek!