Hirdetés

Hirdetés

  Ezek az egészen friss, még ropogós beutazási szabályok érvényesek  május 14. éjféltől a Görögországba utazókra, a követséggel  frissen egyeztetve.  Elképzelhető, hogy vasárnap éjféltől jön még  némi javunkra váló "csinosítás" , de nagy csodákra nem lehet számítani!

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal (lásd lejjebb!!!).

Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, valamint személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. 5 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet. A bemutatott negatív PCR teszt vagy oltási igazolvány ellenére előfordulhat, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végeznek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. A pozitív tesztet produkáló, légi úton érkező utasokat 14 napos hatóság által felügyelt otthoni/szállodai karanténra kötelezik. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia.

Regisztráció:

Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/ A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.

Oltási / védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael,az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és időpontja (1. és 2.).‼️‼️

Elfogadott oltóanyagok: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson & Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Szputnyik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen): Egyelőre az ilyen típusú igazolásokat NEM !!! fogadják el Görögországban.

Közúton Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra az észak-macedón-görög határszakaszon Evzoni, a görög-bolgár határszakaszon Promahonasz és Ormenio határállomások vannak nyitva. A Görögországba történő belépéskor Evzoni esetében 07:00 és 23:00 óra között, Promahonasz és Ormenio esetében éjjel-nappal vannak nyitva a határállomások. A Görögországból történő kilépés a fenti határállomásokon éjjel-nappal lehetséges.

A fent nem említett közúti határállomásokon csak a görög állampolgárok, vagy a Görögországban regisztrációs kártyával rendelkező személyek léphetnek be.

Susanna látta (8:06)


Kolymbithres750


Karanténkötelezettség:

A beutazások esetében karanténkötelezettség van hatályban, amely alól több ország állampolgárai, köztük a magyar állampolgárok is mentesülnek, amennyiben rendelkeznek a fent részletezett oltási igazolvánnyal, vagy negatív PCR teszttel.

A bemutatott negatív PCR teszt vagy oltási igazolvány ellenére előfordulhat, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végeznek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. A pozitív tesztet produkáló légi úton érkező utasokat 14 napos hatóság által felügyelt otthoni/szállodai karanténra kötelezik. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia.

Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz és Nimphea) van nyitva. Az említett két határátkelőhelyen 07.00 és 23.00 között lehet belépni Görögországba. A Görögországból történő kilépés éjjel-nappal lehetséges.

Jelenleg Evzoni és Kakavia kivételével valamennyi görögországi közúti határállomás 23.00 és 07.00 között zárva tart. Evzoni és Kakavia határállomások már 19.00-kor bezárnak, továbbá ezeken a határállomásokon egy nap csak 400 fő lépheti át a határt. Evzoni és Kakavia határállomásokon csak a görög állampolgárok, vagy a Görögországban regisztrációs kártyával rendelkező személyek léphetnek be. Evzoninál és Kakaviánál szintén lehetséges a kilépés éjjel-nappal állampolgárságtól függetlenül.

Az áruszállítókra eltérő szabályok vonatkoznak, számukra ismereteink szerint továbbra is lehetséges az észak-macedón-görög határon található Evzoni átkelőhely használata. Evzoni és Kakavia határállomásokon a közúti fuvarozókat is gyorstesztnek vetik alá, akinek a teszteredménye pozitív, nem engedik belépni Görögországba.

A Makaza-Nimphea, Voyvoda-Ormenio, Ilinden-Exohi bolgár-görög határszakaszon a jelenlegi szabályozás szerint a görög fél csak olyan kamionokat enged be, illetve ki, amelyben csak a gépjárművezető ül.

Kiutazás az országból országúton:

Görögországot jelenleg szárazföldi úton Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni.

Görögországból történő kiutazás esetén a Görögországban állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek is az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával ki kell tölteni a PLF-et.

Beutazás Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar...

Görögországba látógatókra vonatkozó egyéb szabályok, információk:

A beutazással kapcsolatos folyamatosan frissülő hasznos angol nyelvű információk találhatók az athéni repülőtér honlapján:

https://aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19/


Zakynthos header


Maszkviselés:

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. Amennyiben a sofőrön kívül más is utazik egy gépjárműben, szintén kötelező a maszk viselése.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata:

A személygépjárművekben a sofőrön kívül kettő utas utazhat egy autóban. A taxik kettő utast szállíthatnak.

A turistabuszok 65%-os kapacitással közlekedhetnek.

Minibuszokban (8-9 személyes) a sofőrön kívül 3 személy utazhat.

A szülőkkel utazó kiskorú gyermekek esetén az utasok száma túlléphető.

Kijárási korlátozások Görögországban:

2021.május 15-től az ország egész területére érvényes enyhített kijárási korlátozások vannak érvényben.

Este 00.30 és hajnal 05.00 között csak munkába járás céljából, sürgős orvosi ellátás miatt, vagy kisállat sétáltatás céljából lehet a lakóhelyet elhagyni.

A járványügyi intézkedések betartását szigorúan ellenőrzik a hatóságok, a szabályszegőket pénzbüntetéssel sújtják.

 

AZ ÖSSZES SZIGETRE, LEFKADA ÉS EVIA KIVÉTELÉVEL KÜLÖN SZABÁLYOK ÉRVÉNYESEK!!!

Belépés csak:

1., vagy oltási igazolásal (14 nappal a 2. adag után)

1., vagy 72 órás PCR teszttel

3., vagy gyorsteszttel

4., vagy 24 órás önteszt

5., vagy a lezajlott betegség igazolása (antigén teszttel)

Az országon belüli közúti, légi és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) korlátozottan üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

Vasút: http://www.trainose.gr/en/

Busz: https://ktelbus.com/en/category/ktel/

Hajók: https://www.bluestarferries.com/en/https://www.anek.gr/en/

Hasznos linkek:

A koronavírussal kapcsolatos fejleményekről az Országos Közegészségügyi Hatóság honlapján lehet naprakész információkhoz jutni angol nyelven https://eody.gov.gr/en/covid-19

Továbbá az alábbi linken az athéni nemzetközi repülőtér angol nyelvű tájékoztatója érhető el a koronavírus terjedését megakadályozó intézkedésekről: https://www.aia.gr/traveler/travellers-info/faq-for-covid19


Szerző: Kirner Zsuzsanna

Nem érhető el leírás a fényképhez.


 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.