Hirdetés
Szemet gyönyörködtető, sakktáblaszerű ódon városközpontok, ragyogó alkotásokkal teli bányák, a történelem sötét oldalának mementói. Lengyelország meglepően gazdag és sokszínű látnivalóval kecsegtet, már ami az UNESCO világörökségek számát illeti. Na, de melyik helyszínek kerültek fel lengyel barátainktól az UNESCO bűvös listájára? Az alábbi összeállításunkból kiderül!

Krakkó történelmi központja
A Lengyel Királyság ősi koronázó városa 1978-ban került fel a világörökségi listára. Belvárosa teli van szebbnél szebb gótikus, reneszánsz és barokk épületekkel, templomokkal és kolostorokkal, amelyek a középkori lengyel állam egykori gazdagságáról árulkodnak. A város leglátványosabb részei a Wawel, azaz a ma már múzeumként működő, több magyar vonatkozásban is érintett királyi vár, a Kazimiersz városrész, ahol egykor a város zsidó vallású lakosai éltek, valamint a 13. századi, középkori épületekkel övezett autentikus piactér.

lengyelorszag unesco krakko latkep1

Wieliczkai sóbányák
A szintén 1978-ban az UNESCO részévé nyilvánított, Krakkóhoz közeli kilencszintes wieliczkai bányában idestova a 13. század vége óta bányásznak sót. Nem elírás: a tárnák 300 kilométer hosszan nyúlnak el a föld alatt. A bányászok a hosszú évszázadok folyamán királyokat és szenteket ábrázoló szobrokat, reliefeket és termeket alakítottak ki a hatalmas bányában. A wieliczkai sóbánya jelenleg múzeumként és légzőszervi betegségek kezelésére szolgáló egészségügyi központként üzemel, ahol a bányából előkerült leletek mellett néhai bányászati gépek és technológiák is megtekinthetőek.

lengyelorszag wieliczka banya oltar1
Auschwitzi koncentrációs tábor
Az 1979-ben listára került, 1940 és 1945 között működő auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor a náci Németország által elkövetett háborús bűnök egyik szomorú mementója, ahol egyes kutatások szerint akár 1 millió ember is halálát lelhette. A tábor területe három fő részből állt, amelyek ma is meglátogathatóak, de egyik legtöbbet fényképezett része a bejárai kapu, amelyen a hírhedt „Arbeit macht frei” felirat is szerepel. A napjainkban is látható épületek többsége a birkenaui területen áll. A tábor területén 1947-ben hozták létre az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumot, amelynek fő területei a foglyok barakkjai, a szögesdrót kerítések, a falak, a vasúti peronok, a gázkamrák, a krematóriumok és az archívumok.

lengyelorszag auschwitz bejarat1

Bialowieski Erdő Nemzeti Park
A Fehéroroszország és Lengyelország 1979 óta közös világörökségi helyszíneként szereplő Bialowiesi Erdő kb. 10.000 éve jött létre. A különleges ártéri örökzöldekből álló őserdő egyik fő attrakciói a hatalmas magasságot elérő fák. Találhatunk itt 55 méter magas lucfenyőt, de 40 méter magas kőrist is. A terület leglátványosabb élőlényei a „szokásosnak” mondható medvék, farkasok és hiúzok mellett az európai bölények kiterjedt csordái, amelyeket a helyi tenyésztői programnak köszönhetően sikerült megmenteni a biztos kihalástól.

lengyelorszag bialowieski erdo lap1

Varsó történelmi központja
Az 1944-es varsói felkelés után szó szerint földig bombázott Varsó belvárosát a szó szoros értelmében alapjaitól kezdve kellett ismét felépíteni. A restauráció egészen 1965-ig elhúzódott, hiszen szinte épületről épületre haladva kellett helyreállítani az Ó- és az Újváros terén romhalmazokban álló gótikus és klasszicista épületeket (Palota-tér, barbakán, Királyi palota, Krasinki-palota), illetve azt, ami megmaradt belőlük. Mindenestre megérte a sok fáradtság, mivel a végeredmény annyira profi lett, hogy 1980-ban bekerült az UNESCO világörökségek sorába.

lengyelorszag varso utca1
 
Zamość óvárosa
A Kelet-Európában elsőként Zamość városát építették tervrajz nyomán. A környék ura, Jan Zamoyski építtette fel a települést még az 1500-as évek utolsó évtizedeiben Bernardo Morando tervei alapján. Természetesen ez a tény önmagában még nem indokolná az UNESCO világörökségi listára való felkerülését. Ám maga a város milliője már igen. A Fekete-tengertől induló, a Baltikumig tartó kereskedelmi útvonal mentén fekvő városka életét és arculatát rengeteg nemzetiség formálta az évszázadok folyamán. A város erődítményekkel is rendelkezik, a Városháza pedig a 27. század közepén épült fel. A Szent Tamás-templom a késő reneszánsz építészet egyik ragyogó lengyel példája.

lengyelorszag zamosc latkep1

Toruń középkori városa
Az 1997-ben az UNESCO-világörökségek sorába emelt Toruń valaha a Német Lovagrend fészkéül szolgált. Vára a 13. századból származott, ezt azonban a lovagoktól való függetlenedési szándék miatt a város lakói 1454-ben felégették. A Visztula partján álló település idővel bekapcsolódott a Hanza-kereskedelembe, aminek köszönhetően nemsokára befolyásos és erős várossá vált. Óvárosa központjában egy piactér terül el, amelyet bástyás falak ölelnek körül. Érdekesség, hogy a városban található a heliocentrikus világkép kidolgozójának, Kopernikusznak is a 15. századi szülőháza.

lengyelorszag torun napnyugta1

A Német Lovagrend kastélya Malborkban
A Német Lovagrend Nogat folyó partján emelkedő malborki vára 1997 óta képezi az egyetemes UNESCO világörökség részét. Az előbbi lovagrend szorgalmazására az óriási téglavár építéséhez a 13. század utolsó éveiben láttak hozzá. Valódi jelentőségre azonban csak a 14. század elejétől fogva tett szert. Ez az építmény Európa egyik legtetszetősebb középkori kastélya. Egy időben még a lengyel király is birtokolhatta, ám ekkortól egy lassú, ám fokozatos romlás figyelhető meg a szerkezetében. Manapság múzeumként működik. A várat valódi erődhöz híven egy többlépcsős védelmi rendszer veszi körül.

lengyelorszag malbork var1


Készítette: Méhes Judit          Fotók: Pixabay