Hirdetés

Hirdetés

Aki ki szeretne kicsit szakadni a főváros és az agglomerációi lüktetéséből, annak érdemes felkeresnie a Dunazug-hegységben található, apró, ámde nagyon bájos falvakkal megtűzdelt Gerecsét. A Gerecse egy régi, nagyjából háromszög alakú röghegység a Dunántúlon, nagyjából 400 méter körüli csúcsokkal. A röghegység legmagasabb csúcsa, a Nagy-Gerecse mintegy 634 méter magas. A hegytetőn áll egy magas geodéziai torony, ez azonban sajnos mára veszélyessé vált, így manapság időszerű a felújítása. A hegytetőig vezető út azonban bővelkedik a természeti látnivalókban.


Akik imádnak túrázni és újabb erdőket és hegyeket felfedezni, azok nem hagyhatják ki a Gerecsét sem. Vadregényes vidékekben, mészkőbarlangokban, tölgyerdőkben és cserjésekben gazdag ez a vidék. A hegységben fellelhető pirosas-rozsdás árnyalatú tardosi „vörösmárvány”, valójában a jurakori mészkövet takarja, de valaha keresett ásvány volt errefelé a szén és a márga is. Egyébként az előbb említett „vörösmárványból” készült egykor a visegrádi palota is. Az ősrégi mészkövekben gyakran találkozhatunk évmilliókkal ezelőtt élt őslények, illetve élőlények mészvázaival.

magyarorszag gerecse panorama1

A Gerecsét körbeveszi a Vértes, a Pilis és a Budai-hegység. Nyugaton már a Kisalföld, északon pedig a Duna határolja. Általában három részre tagolják a Nyugati-Gerecsére, a Magas-Gerecsére és a Keleti-Gerecsére. A nyugati terület egyik fő látványossága a Tatabánya felett magasodó Veres-hegyi Turul-emlékmű és a vicces nevű Lófingató-hegy. A Magas-Gerecse kiváló túraútvonalakat tartogat a természetjárók számára és itt tekinthetjük meg a hegység leghosszabb barlangját, az aranyos nevű Pisznicét is. A Keleti-Gerecsében van a Jankovich-barlang. A hegyek barlangjai közül több is lakott volt az őskor folyamán, némelyikben leletekre is bukkantak. Sokáig egybefüggő rengetegek borították e tájat, ez a török kor után kezdett megváltozni. Ennek ellenére a szigethegység belső területei a mai napig érintetlenek és rengeteg vad él bennük. A Gerecse növényvilága némileg szegényebb, mint a környező Pilis hegyeié, azonban itt is nyílnak különleges virágok: ilyen egyebek mellett az apró nőszirom, a leánykökörcsin, a magyarföldi husáng, az árvalányhaj, a kék szamárkenyér, a gyöngyvessző és a Borbás-kerep is. Állatvilágának sokszínűségét olyan fajták képviselik, mint a kerecsensólyom, a nyuszt, a vadmacska, a denevér, a törpe és a parlagi sas, a muflon vagy a hantmadár.

magyarorszag gerecse erdo2
   A kirándulók általában Héregről vagy pedig Tardosról indulnak útnak. Aki Héregről indul, az menet közben gyönyörködhet a Kis-Gerecse roppant mészkőszikláiban és ha már itt jár, fotózhat kicsit az erdő közepén álló romantikus Serédi-kastélynál is. A Serédi Jusztinián hercegprímásról elnevezett egykori érseki nyaraló ma ifjúsági üdülőként működik. A túra érinti a káprázatos kilátást nyújtó Kis-Gerecse kőfejtőjét is, majd az Országos Kéktúra útvonalán haladva lehet felkaptatni a Bánya-hegyre, utána pedig ismét leereszkedni Héregre. A túrák általában 5-8 órát vesznek igénybe és közepes nehézségűek.
 Utazási Tipp  
    pénztárcabarát szállásfoglalás olcsótól a luxusig online akár SZÉP kártyával is

A Gerecse nemcsak a túrázók egyik kedvelt helyszíne, de fontos kultúrtörténeti vonatkozásokkal is rendelkezik. A hegység peremén található három falucska, Agostyán, Tardos, valamint Vértestolna néprajzi szempontból is érdekes látnivalókat kínálnak. Agostyán mellett egy nagyon szép, díszes székelykapuval ékesített arborétumot is létesítettek, ahol olyan ritka fafajtákkal találkozhatunk, mint amilyen a mocsári ciprus, a cédrusfa, vagy a hatalmasra megnövő mamutfenyő.

magyarorszag agostyan arboretum1
Ha pedig a természetjárás után egy kicsit kulturálódnánk is, látogassunk el Bajnára. Az először a 11. század vége felé említett falu ma Komárom-Esztergom megye egyik legnagyobb faluja. Leghíresebb építménye a klasszicista stílusú Sándor-Metternich-kastély, amelynek legnevezetesebb lakója a 19. század első felében élt, Európa-szerte csak Ördöglovasnak hívott magyar főúr, Sándor Móric volt. Ő építtette a feleségének, Metternich Leontinának ezt a palotát. A nagyszabású kastély tervezője Hild József volt. Ha pedig ez sem elégítené ki kultúra iránti szenvedélyünket, ruccanjunk át Tatára  és nézzük meg az ottani látnivalókat is - ez azonban már egy másik cikk témája lesz!

magyarorszag gerecse bajna sandor metternich kastely1


TIPP:
Az aktív sportokat kedvelőknek klülönleges élményt biztosít minden héten a gerecseebike csapata szerdától vasárnapig ahol minden nap különféle vezetett e-bicikli túrákon lehet résztvenni ezen a csodás vidéken. Mindenki szuper programok közül tud választani, garantált a jó élmény!
neszmelyi 01