Hirdetés

Hirdetés

Hallottál már a via ferratákról? A szabad fordításban vasalt utakként nevezett túraútvonalak olyan hegyi utakat takarnak, amelyeket előzetesen felszerelt lépcsők, létrák, hidak és fémkábelek tarkítanak, jókora adrenalinlöketet biztosítva ezzel a túrázók számára. S azt tudtad, hogy Magyaroszágon több helyen – így Cseszneken, Sárospatakon, a Cuha-völgyben és Tatabányán - is próbára teheted kitartásodat és tűréshatárodat?


Mi kell a via ferrata túrák végigjárásához? Gyakorlat, jó adag fizikai állóképesség és megfelelő felszerelés. Emellett az sem árt, ha nem vagy tériszonyos, hiszen az ilyen túrák jó része magasabb részeken vezet át, némelyik elég magasan. Természetesen, ahogy más sportágak esetében, úgy a via ferrata útvonalaknál is léteznek könnyebben teljesíthető, illetve csak profi mászók által teljesíthető túrautak.

magyarirszag via ferrata cuha patak2

Magyarországon 2013 nyarán épült ki az első három via ferrata útvonal, amelyek száma a tavalyi évben tovább bővült, ez is azt jelzi, hogy van igény a via ferratákra. A legelső via ferrata Magyarországon a Bakonyban fekvő Cseszneken, az ún. Kőmosó-szurdokban létesült. Itt három darab, összesen 370 métert kitevő via ferrata található, „C” „D” és „E” nehézségi fokozatokkal (Segítség az értelmezéshez: „A”= legkönnyebb jelzés, „F”= legnehezebb jelzés). Itt is feltétel a jó egészségi állapot és erőnlét, de az útvonalat azok is kipróbálhatják, akik egyelőre csak érdeklődnek a hegymászás iránt. A Várpanoráma útról kiváló panoráma nyílik a cseszneki várra. Ugyancsak a Bakonyban található a vadregényes Cuha-völgy. Itt inkább közepesen nehéz és nehéz fokozatú via ferratákra bukkanhatunk. A Bucsek Henrik emlékút "C" nehézségű összességében, így kezdők számára ideális és jelenleg ez a leghosszabb magyarországi via ferrata is egyben (350 méter), amely a hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek állít emléket. Az Ariadné fonala megnevezésű út csak edzettek számára javasolt, ez azonban „csupán” 130 méter hosszú.

magyarorszag via ferrata csesznek maszas1

A tatabányai via ferrata építtetője a Tatabányai Alpin Sportklub volt. Az útvonal nagyobbik része viszonylag könnyebb, akár gyerekek által is végigjárható szakaszokból áll, hosszúsága pedig 100 m. A másik út azonban már jóval „gatyafelkötősebb”, ezt a túrát csakis tapasztalt és jó fizikai állapotban lévő mászóknak ajánlják. A másik via ferrata útvonal is a közelben, a Gerecse nyugati oldalán húzódik. Itt 3-4 via ferrata is ki lett alakítva. Egyes szakaszai kezdők számára is ideálisak („Hét Vezér Út”), másokhoz viszont szintén komoly kondíció kell („Turul út”). Ezen túrautak mellett további via ferratákat is szeretnének létesíteni még az országban.

magyarorszag via ferrata csesznek1
Az általában hétvégén, szervezett körülmények között rendezett túrák többnyire 10 és 14 órakor kezdődnek a fentebb említett helyszíneken. Szóval, ha kalandvágyó típusúak vagyunk és megvan a kondink is hozzá, bátran vágjunk bele a via ferratázásba. Ám még mielőtt teljesen erre adnánk a fejünket, mindenképp szerezzük be a túra előtt a szükséges, jó minőségű felszerelést, e nélkül inkább bele se vágjunk! Egy jó felszerelés megmenthet a lezuhanástól, így a komoly sérülésektől, sőt, akár haláltól is. Fontos, hogy legyen beülőnk, ha pedig hátizsákkal túrázunk, vegyünk egy mellbekötő hevedert is. A sisak is elmaradhatatlan kelléke a via ferrata túráknak, ahogy a szakboltokban kapható zuhanás-gátló felszerelés sem hiányozhat a szettünkből. A nagy nyílású, oldalirányban is nagy terhelést bíró, önzáródó karabinereket részesítsük előnyben a via ferrata túrák során. Emellett még nagy hasznunkra lehet a fejlámpa, a kesztyű és a túrabot is.

magyarorszag via ferrata hid1
Végezetül pedig álljon itt a Via Ferrata tízparancsolata!
1. Mászás előtt tájékozódj az időjárásról, annak megfelelően készülj fel.
2. Érkezz kipihenten, egyél, igyál eleget a mászás megkezdése előtt.
3. Tudásodnak és állóképességednek megfelelő utat válassz.
4. Használj megfelelő ruházatot és felszerelést.
5. A sisakot a szikla alatt is, valamint a mászás közben végig hordd! Megvéd a hulló kövek okozta sérülésektől.
6. A beülőt helyesen vedd fel, a csatját rögzítsd szorosan a derekadon, ne tudj kibújni belőle a csat oldása nélkül. Társaddal ellenőrizzétek egymás felszerelését is.
7. A mászás közben mind a két kantárnak a drótkötélre kell kapcsolódnia. A rögzítési pontoknál előbb az egyik, majd a másik karabinert akaszd át a következő szakaszra. A biztonsági karabinerek mindig zárt állásban legyenek, sose nyílhasson ki a nyelvük véletlenül.
8. Társad és közötted legalább 2 rögzítőpontnyi távolság legyen.
9. A pihenőhelyeken engedd el a nálad gyorsabban haladókat.
10. Óvd, védd a környezetet. A szemetet a kijelölt tárolókba gyűjtsd, őrizd meg a természetet eredeti szépségében.

Készítette: Méhes Judit      Fotók: Wikimedia
 
NE MARADJ LE !   Ha Te is szereted az utazásokat és a csodálatos helyeket, vagy szívesen megosztanád másokkal is a legjobb Utazási Élményeidet és kedvenc úti fényképeidet, itt a jó lehetőség! Csatlakozz jó hangulatú   facebook csoportunkhoz így ezután nem fogsz lemaradni a legjobb élményekről, jó ötleteket meríthetsz, megismerheted öt földrész legjobb kalandjait !   https://www.facebook.com/groups/utazasi.elmenyek.