Hirdetés

Hogy hazánk 10 nemzeti parkja közül kinek melyik a legszebb, az egy igen szubjektív kérdés. Mindegyik hazánk természeti kincseit és örökségét féltő gonddal óvó nemzeti parkba érdemes ellátogatni, de az alábbi nemzeti parkokban történő látogatás különösen mély nyomot hagyhat az emberben.


1. Hortobágy – magyaros mozaik

Magyarország első nemzeti parkja 1973-ban létesült a Hortobágyon. Az UNESCO-világörökség részét képező, az Alföld szívében 82.000 hektáron elterülő kultúrtájban van valami különleges. A végtelen rónaság, a csalfa délibábok, a gémeskutak, az óriási szürkemarha-csordákat őrző pulikutyák és az ostorcsattogtató csikósok földje számtalan költőnket megihlette már. A Tisza habjai felett lenyugvó nap fénye, a tiszavirágzás látványa és a végtelenség érzete különös érzéseket szabadít fel a látogatóban. A Nemzeti Parkban különböző kiállítások keretében megismerkedhetünk a pásztorélet szépségeivel és viszontagságaival, átmehetünk a nevezetes Kilenclyukú hídon és megnézhetjük, hogyan is nézett ki valaha egy igazi csárda. A táj kialakulásában fontos szerepet játszott az ember. Mai képét a 19. századi nagy folyószabályozásai által és az erdők kivágása árán nyerte el. A néhai települések emléke mára csak a pusztarészek neveiben őrződött meg. A sztyeppés tájat a Hortobágy folyó szeli ketté. A síkságot csak néhol töri meg egy-egy titokzatos kunhalom látványa. Nádasaiban rengeteg féle madár fészkel, itt egész évben határozat tiltja a madarakra történő vadászatot. A leghíresebb madár errefelé a túzok, de gyakori a gyurgyalag, a jégmadár, a kócsag, a bölömbika és a szirti sas is.

hortobagy 01


2. Bükki Nemzeti Park – vadregényes szurdokok és titokzatos barlangok földje

Mély, vadregényes szurdokok, magas ormokon emelkedő büszke várak, titokzatos barlangokkal, sziklákkal és völgyekkel szabdalt hegyvidék – a 38 ezer hektáros Bükki Nemzeti Parkban mindegyikre talál példát a látogató. A nemzeti park csúcsain halad keresztül az Országos Kéktúra útvonala is, így túrázóknak is kihagyhatatlan élményt kínál ez a hely. Ami a barlangokat illeti, abból potom 850 darab található e vidéken. A legnevezetesebbek köztük is a majdnem hét kilométer hosszú István-lápai-barlang, az Anna-barlang, a miskolctapolcai tavasbarlang, valamint a Szeleta- és Balla-barlangnak. Utóbbiakban egykor a neandervölgyi emberek is tanyát vertek maguknak, így ezek a barlangok ma is szabadon látogathatóak. A nemzeti park területén található Diósgyőr vára, a festői Lillafüreden pedig a mesés Palotaszálló, de az ország legmagasabb vízesésére is itt bukkanhatunk rá. A Szalajka-völgyben lépten-nyomon vízesésekben botlunk, elnézést, gázolunk és itt található a 17 méteres magasságból lépcsőzetes vízfüggönyt alkotó csodaszép Fátyol-vízesés is. Különleges állatfajai közé tartozik még a gőtefélék mellet a kerecsensólyom, az uhu, a hiúz, a sebes pisztráng és a havasi cincér is. A környék falvai, így Répáshuta vagy Bükkszentkereszt pedig a Bükki Nemzeti Park élővilágát bemutató állandó kiállításaival várja a nagyérdeműt.

szilvasvarad szalajka volgy

3. Aggteleki Nemzeti Park – földalatti mesevilág

  Az 1985-ben megalakult Aggteleki Nemzeti Park leghíresebb természeti képződményei a csodaszép cseppkőbarlangok, habár ez az élőhely számos más növény- és állatfajnak is otthont ad. Anno egy tanulmányi kirándulás alkalmával a parkban járva szerencsénk volt a természetben is szemügyre venni a nemzeti park címerállatát, a foltos szalamandrát. A cseppkőbarlangok kialakulása már nagyon régóta tart, a perm időszak végétől. Az Aggteleki Nemzeti Park a leghíresebb barlangja a Baradla-barlang. A Gömör-Tornai Karszt, amelyhez a nemzeti park barlangjai is tartoznak, a Földön egyedülálló módon viszonylag kis helyen, rengeteg középhegységi karsztjelenséget vonultat fel. Állat- és növényvilága kiemelkedően értékes. A barlangokban az őskorban élt emberek nyomait is felfedezték.