Hirdetés

Dóm tér, Szabadtéri Játékok, Móra Ferenc Múzeum, Szentgyörgyi Albert és természetesen a fűszerpaprika… csak néhány dolog, amelyről egyből a Dél-Alföld legfontosabb és legnagyobb népességű városára és Csongrád-Csanád megye székhelyére, Szegedre asszociálunk. A napfény városában nemcsak kulturális látnivalók tömkelege vár minket, de itt ad randevút egymásnak a Tisza és a Maros is.


Az ősidők óta lakott vidéken első ízben 1183-ban említették meg Szeged nevét. Első virágkorát Nagy Lajos király regnálása alatt élte. A 15. század végén szabad királyi városi rangot kapott és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc több fontosabb mozzanata is itt zajlott le. Az egyik legjelentősebb esemény mégis az 1879-es szegedi nagy árvíz volt, ahol a korábbi épületek többsége áldozatául esett a természeti csapásnak. A szegedieket azonban keményfából faragták és az árvíz levonulása után boszorkányos ügyességgel gyorsan talpra állították a várost. A régiek helyére újabb, szebb és modernebb épületek kerültek, centrális szerepe pedig a trianoni békeszerződés következtében történt határmódosulások után csak tovább növekedett. Ma nemcsak jelentős kulturális és közigazgatási központ, hanem az élelmiszergyártás egyik hazai fellegvára is.

magyar szeged dom oldalrol1

Ami a városban járva talán elsőként feltűnhet a látogató számára, azok a széles, nagy terek és a modern városkép. Itt nem szabott a domborzat annak idején határt a várost tervezők képzeletének. Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, Szeged nevének hallatán rögtön az impozáns, vörös téglából épített Fogadalmi Dóm, a zömök Dömötör-torony és a tágas Dóm tér jutnak az eszembe. Az 1913 és 1930 között épült Fogadalmi templom a 20. században épült egyetlen magyar dóm. A Schulek Frigyes és Foerk Ernő által tervezett, neoromán stílusjegyeket felvonultató templom a maga 81 méteres tornyával az ország ötödik legmagasabb épülete. Nemcsak ebben tartozik a legek közé: toronyórája is a legnagyobb Magyarországon. A templom orgonája az Angster-gyár mesterembereinek kezét dicséri, de Fadrusz János: Krisztus a keresztfán című szobra is itt kapott helyet. A templom mellett magasodó zömök Dömötör-torony 11. századi alapokra épült és egyben ez a város legrégibb épülete. Valaha a mai Dóm helyén álló Szent Demeter-templomhoz tartozott, mára ez az egyetlen torony, ami megmaradt belőle. A Dóm előtti tágas tér nyaranta számos rendezvénynek ad otthont, ezek közül is kiemelkedik az évente megrendezésre kerülő Szegedi Szabadtéri Játékok.
A Szegedi Szabadtéri Játékok Európa legnagyobb szabadtéri színháza, története a 20. század első feléig nyúlik vissza. A gondosan megkomponált tér kiváló akusztikával bír. Színpadán a leghíresebb operák, musicalek és hangversenyek dallamai hangzanak fel és a nevesebb színházak gyakorta időzítik erre az időszakra és helyszínre a premierjeiket.

magyar szeged mora ferenc muzeum1

A város híres írójáról, egyben az intézmény néhai vezetőjéről nyerte nevét a Tisza partján fekvő Móra Ferenc Múzeum. Az 1883-ban épült patinás, neoklasszicista épület uralja a környező táj képét és méltó helyet ad az ország egyik leggazdagabb gyűjteményének. Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításaiban megismerkedhetünk múltunk emlékeivel és jelesebb eseményeivel, emellett viszont komoly régészeti, néprajzi, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka is folyik az intézmény falai között. Leghíresebb műkincsei a Munkácsy Mihály által készített Honfoglalás című szénvázlat, Giorgio Vasari: Angyali üdvözlet című remekműve, Vágó Pál festménye a nagy szegedi árvízről, valamint a híres és rejtélyes nagyszéksósi hun aranylelet is ide tartozik. Az állandó kiállítások közé sorolandó még a Móra Ferenc emlékszoba és a patikatörténeti tárlat is.

magyar szeged klebelsberg kuno szobor1

A híresebb látványosságok sorát gyarapítja a Szegedi Nemzeti Színház, az 1904-ben az egyik elsőként vasbetonból épült Víztorony, a parkosított Széchenyi tér, az ország második legnagyobb zsinagógája, a műemlék-épületekkel körülölelt Klauzál tér, de a Kárász utca patinás épületei között is érdemes végigkorzózni és beülni az egyik helyi cukrászdába vagy étterembe. A Fekete-ház ma a Móra Ferenc Múzeum birtokát képezi és ez az épület is különféle kiállításoknak ad otthont. A szecesszió egyik szép városi példája a Vasalóház, mely nevét különleges kinézetéről kapta.

magyar szeged paprika1

Ha már Szegeden járunk, szinte kötelező megkóstolni a pikáns, picit csípős szegedi halászlevet, az egykori a Tiszán dolgozó halászok régi örökségét. A hamisíthatatlan szögedi hallé bográcsban készül és készítéséhez legalább négyféle halat használnak fel, főleg pontyot, kecsegét, csukát és harcsát. Ha mégis inkább a marhapaprikást preferálnánk, akkor pedig nem lehet kihagyni a szegedi tarhonyát sem. Ha pedig azon gondolkodunk, milyen szuvenírt vigyünk haza magunkkal Szegedről, mi a hölgyeknek a piros pillangóval díszített „szögedi papucsot” és az őrölt vagy felfűzött fűszerpaprikát, az uraknak pedig a szegedi halbicskát ajánljuk! 

 Utazási Tipp  
    Akciós szállások online foglalással garantáltan jó áron


Készítette: Méhes Judit        Fotók: Wikimedia