Hirdetés

Hirdetés

A Dél-Dunántúlon, Pécstől és Orfűtől alig tíz kilométerre fekvő Abaliget a Nyugati-Mecsek egyik legkedveltebb kirándulóhelye. Tökéletes helyszíne lehet egy pár órás látogatásnak, de egy hosszabb túra részeként is beilleszthető a Mecsekben kirándulók útvonalába.


A települést autóval a 6611-es közúton közelíthetjük meg, de busszal és vonattal is egyaránt elérhető. A környező vidék nagyobbik része természetvédelmi terület, de ez nem is csoda: a kedvező klímájú, szépséges cseppkövekkel tarkított barlang, a széles csónakázótó, a különlegességnek számító Denevérmúzeum szinte garantálják test és lélek együttes kikapcsolódását.

abaliget madartavlat1

Az egykoron kelták lakta települést a 11. században az Aba nemzetség vette birtokba, bár az is lehet, hogy a helységnév a török „aba”, azaz „apa” szóból származik. Írásban első ízben 1332-ben fordult elő a neve. A török hódoltság idején lakossága rohamosan csökkenni kezdett, majd a felszabadító háborúk alatt teljes mértékig elnéptelenedett. A lakatlan falut a 18. század derekán először magyarokkal, később pedig már németekkel népesítették be, akiket a II. világháború után szinte mind egy szálig kitelepítettek. Napjainkban Abaligeten nemcsak iskola és óvoda működik, de a csendes községben egy idősotthon is ki lett alakítva a szeniorok számára.

abaliget denevermuzeum1

A helység leghíresebb látnivalója az eredetileg Paplikaként nevezett Abaligeti-barlangot 1768-ban fedezték fel. Ez az egyetlen ügyesen kiépített, turisták által is látogatható cseppkőbarlang a Dél-Dunántúlon. A barlangra anno Mattenheim József abaligeti molnár bukkant rá az akkori tisztelendő úr birtokán. A kb. fél kilométert felölelő szakaszon több helyütt is csodaszép cseppkőképződményeket láthatunk benne. A barlang egyik, jótékony levegő-összetételű termében padokat helyeztek el azok számára, akik légzőszervi megbetegedéseik panaszaira a barlangban járva szeretnének enyhet nyerni. A hely 1967-től számít védett cseppköves forrásbarlangnak. Ha Abaligeten járunk, és nem ódzkodunk tőlük, ne hagyjuk ki az igazi kuriózumnak számító Denevérmúzeumot sem, amely egy tetszetős házikóban került kialakításra. Ha további információkat szereznénk szerezni a környék élővilágáról, akkor válasszuk az abaligeti tanösvényt: ez az út a barlang bejáratától indul és 12 állomáson keresztül kalauzol végig minket a Nyugat-Mecsek élővilágán.

abaliget horgaszto header1

Abaligeten is van templom: az 1796-ban épült római katolikus Mária Magdolna-templom, késő barokk stílusban épült. Védőszentje: Mária Magdolna. Főoltárának képét Karl BachMájuser festette 1800 körül. A hozzá tartozó barokk római katolikus plébánia a 18. században épült, de a faluban van egy Pajtamúzeum is. Az abaligeti horgásztavat hétvégén túrázók, csónakázók és horgászok lepik el, némi nyüzsgést hozva a csendes környék életébe.