Hirdetés

Hirdetés

Szeretnéd megismerni a legszebb magyarországi várakat? Ha igen, akkor kattints és olvasd tovább cikkünket.

 

1., A budai vár

 

Az ország legnagyobb vára az ország szívének, Budapestnek a városközpontjában található. A vár körül több helyen is fennhagyták a középkori romokat, amik így a környező területet igazi várnegyeddé teszik. A meglátogatása más városokból érkező embereknek is megéri, de még egy budapestinek is tartogathat meglepetéseket. Hogyha tüzetesen be szeretnénk járni, akkor egy napot biztosan rá kell szánnunk, de ezt annak tudatában tegyük, hogy biztosan megéri. A vár főbb látványosságai: a Nemzeti Galéria, a Labirintus, a Mátyás-templom és a Sziklakórház. A várnegyedben a történelem életre kel.

 

budai var

forrás: wikipedia


 


2., Egri vár

 

Eger vára Magyarország egyik leghíresebb történelmi helyszíne és Eger legkedveltebb turistaközpontja. A vár egy apró dombon fekszik, onnan magasodik a történelmi belvárosra és a városra. A várban működik egy jól felszerelt fegyverkiállítás és egy szemet gyönyörködtető képtár, amiben a legkülönbözőbb és legszebb festmények kaptak helyet a középkorból. A vártól lejjebb elhelyezkedő macskakövekkel kiszedett utcákon fellelhetőek éttermek, cukrászdák, kávézók és ajándékboltok, vagyis üres kézzel biztos, hogy nem fogunk hazatérni.

 

 

3., Vajdahunyad vára


Ez is Budapesten található, és az 1896-os jubileumra készült, az erdélyi Hunyad megyében található hunyadi vár mintájára, ami a 15. században még a Hunyadi család birtoka volt. A főváros egyik legnagyobb parkjában, a Városligetben fekszik, közvetlenül a csónakázótó szomszédságában, a Széchenyi-szigeten. A vár építészetileg három nagy csoportra osztható fel: a román kori épületcsoportra, a gótikus épületcsoportra és a barokk-reneszánsz épületcsoportra. A három különböző építészeti stílus ellenére Vajdahunyad vára nagyon jó egész alkot. A várban található a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, ami a hétfői nap kivételével egész héten látogatható.

 

vajdahunyad vara

forrás: wikipedia


4., Esztergomi vár

 

Az esztergomi vár a Bazilika mellett található, egy kisebb dombon a Duna és Esztergom között. Igazi középkori várkastély hangulatot áraszt az épületegyütteséből, a panoptikumával, vármúzeumával és az igazán szórakoztató várszínházával. 2008-ban Európa egyik legmeghatározóbb, emberek által épített örökségének kiáltották ki.

 

 

5., Visegrádi vár


A vár a festői Dunakanyarban emelkedik az égbe, a maga 333 méteres magasságával. A visegrádi vár Észak-Magyarország egyik legkedveltebb és leglátogatottabb helyszíne, csodálatos hangulatával és kilátásával. A vár sokáig a magyar történelem egyik legmeghatározóbb építménye volt, egészen a 17. századig, a királyok sokszor itt székeltek, és a reneszánsz ideje alatt pompás kastéllyá alakították át. A vár építését 1246-ban kezdték meg, IV. Béla parancsára, és öt év után készült el. A vár környékén több más kikapcsolódási lehetőség is fellelhető, ami alatt egy nagy erdő terül el, ahol több jól kiépített túraútvonal is található. Kerékpározási lehetőség is adódik, ez szintén több, jó minőségű útvonalon, Esztergom és Budapest irányába. A várban található egy nagyon jól feldíszített lovagterem, panoptikummal és várszínházzal. A vár hangulata rabul ejt, és elvarázsol.

 

visegradi var

forrás: wikipedia


6., Diósgyőri vár


A diósgyőri vár Miskolc szélén található, és azon ritka váraink közé tartozik (ez nem csak Magyarországon, hanem nagyjából egész Európában rendhagyó), amelyek sík területre épültek. Éppen ezért más dolgokkal erősítették meg: széles várárokkal, masszív falakkal és elképesztő véd művekkel. A vár már a 13. században is létezett, de igazán jelentős szerepet nagy Lajos uralkodása idején kapott, mivel a király nagyon szívesen töltötte idejét a környező erdőkben. A várban ekkor kialakított lovagterem az egyik legnagyobb volt Európában és felépítése is méltó volt egy királyi rezidenciához. A török uralom ellőttig a vár szolgált fényűző jegyajándékként a magyar királynéknak. Az erődítmény alapterülete szögletes, és rendhagyóan, más magyar várakhoz képest négy toronnyal rendelkezik. Ezeket a tornyokat egy kivételével (a délnyugati maradt ki a renoválásából) 2014-ben felújították. A lovagterem, a várkápolna és a királynék szállása szintén középkori pompájában tündököl, ami a diósgyőri várat az egyik legvarázslatosabb helyszínné teszi a listánkról. (Még várszínház is működik, emellett tartanak jelmezes rendezvényeket és fegyverbemutatókat, amik elsősorban a gyerekeknek tetszhetnek)

 

 

7., Sümegi vár


A sümegi vár a Balatontól északra található, ami az északi part védelmét szolgálta a középkorban. A térség egyik legkedveltebb és leglátogatottabb látnivalója, sokak nevezik Magyarország legszebb várának. Valamit folyamatosan renoválnak rajta, hogy egy szép napon majd visszanyerhesse eredeti fényét és csillogását. Rendeznek benne versenyeket, lovas játékokat, lovas bemutatókat és az itt is elengedhetetlen várszínház is megtalálható. Itt, az élőszereplős bemutatókon kívül a turisták makettek segítségével is megismerhetik a középkori vár mindennapjait a vármúzeumban.

 

sumegi var

forrás: wikipedia
 Utazási Tipp  
    online akciós szállásfoglalás szállodák, apartmanok,wellness szállások

8., Somlói vár


A vár egy sűrű erdő közepén, a Somló hegyen áll, annak tetejéről be lehet látni a csodaszép vidéket. A vár építésének az időpontja a történelem sűrű ködébe vész, viszont az első írásos említése 1352-ben történt meg, amikor is Nagy Lajos egyik előző hűbéresétől elvette a várat, és egy másik családnak adományozta. Mivel ez a másik család 1370-re férfiágon kihalt, a vár az ősiség törvénye szerint visszaszállt a koronára. A vár közelében található kerékpárútvonal, így kerékpárral is fel lehet menni a várba, de természetesen ez a gyalogosoknak sem jelenthet nehézségeket. Az utat végig táblák jelölik. Hogyha a vár látogatását "meguntuk" volna, akkor érdemes lehet körbenézni a vidék más látványosságait, hiszen a terület híres jó borairól és nagyszerű pincéiről.

 

 

9., Gyulai vár


A 15. században emelt vár téglából épült, és fő feladata a síkvidék védelme volt, de a török hódítás után hamar végvár lett, a rohamos (magyar) területvesztésnek köszönhetően. Gyula belvárosában található, közvetlenül a csónakázótó mellett. A vár területe kibérelhető, sok előadást lehet megnézni benne (a várszínházat profik alkotják, akik a való életben is ezzel foglalkoznak), és tartanak az udvaron koncerteket is. A várban látogatható még ezek mellett a történelmi vármúzeum, a Lovagok terme (lovagterem), a kovácsműhely és a félelmetes várbörtön.

 

 

gyulai var

forrás: wikipedia


10., Boldogkői vár


A boldogkői vár a maga 245 méteres magasságával magasodik a Hernád folyó keleti völgye mögé, a saját kis sziklaormáról. A vár bámulatos turistaforgalommal rendelkezik, jó állapota miatt a középkor szerelmeseinek kihagyhatatlan látnivaló, és mivel fent van az Országos Kéktúra állomásai között, a vár és környéke lehetőséget nyújt a pihenésre. A várban ugyanúgy megtalálhatóak az elengedhetetlen kellékek: kiállítások, tömlöcök, ajándékboltok, viszont itt fellelhető egy tanácsterem, egy pénzverde, és talán a legérdekesebb ezek közül, egy kínzókamra. A vár rendelkezik még egy 2002-ben létrehozott 100 méteres hosszúságú gyilokjáróval, ahonnan meg lehet csodálni az alattunk elterülő végtelen zöld vidéket.


 

 11., Szigligeti vár


A várat a török uralom ideje után sok más, hegycsúcson épült várhoz hasonlóan villámcsapás sújtotta, ami a lőporraktárt robbantotta fel, használhatatlanná téve az egész várat. Az erődítmény a Balaton északi partján tornyosul a zöld erdőségek fölé, egy vulkanikus eredettel rendelkező hegycsúcson, ami régebben még a Balaton egyik szigetét képezte. A várat a Rákóczi szabadságharc után a Habsburg császár leromboltatta, de az utóbbi évtizedekben jó pár felújításon túl volt, teljesen turistabarát helyszínné változtatva azt. A várat érdemes lehet az évente többször is megrendezett várnapokon meglátogatni, mivel ekkor a látogatókat tömérdek programlehetőség fogja várni.

 

 

szigligeti var

forrás: wikipedia


12., Bory vár


A listánkból egy kicsit kilóg ez a vár, hiszen ez sosem töltött be semmilyen hadászati szerepet, mivel ezt Bory Jenő székesfehérvári építész tervei alapján építették meg a 20. század elején, Székesfehérvárban, az Öreghegy városrészben. Bory a vár elkészülte után azonnal beköltözött és művészeti galériákat és műtermeket rendezett be, bár az építész is úgy fogalmazott az újdonsült lakhelyéről, hogy „Az épület önálló műalkotás”. A „várban” nagyon sok építészeti stílus fellelhető, a barokktól a gótikáig valójában minden. Ez a díszítés és a berendezésre is jellemző, a legváratlanabb helyeken találhatóak dísz kutak, mozaikok és üvegfestmények. Bővebben a Bory várról

 

 

13., Tatai vár


A vár több évszázados múltja Luxembrugi Zsigmond uralkodása alatt kezdődött meg, amikor a király parancsára 1397-ben megkezdték az építését. Az épület az Öreg-tó partján fekszik, Tata egyik legnépszerűbb turistacélpontjaként. A várban található egy történelmi múzeum, ami bemutatja a település történetét és a helyiek mesterségeit a római kortól napjainkig. A tóban lehet csónakázni, esetleg a sportevezést is meg lehet próbálni benne és a környező parkok pedig fantasztikus helyszínt adnak a kikapcsolódásra és a túrázásra.

 

tatai var

forrás: wikipedia


14., Füzéri vár

 

Füzérben a tatárjárás után szükséges volt építeni egy masszív erődítményt, miután a betörő tatárok 1241-42-ben feldúlták a vidéket. Királyi parancsra épült a vár valamikor 1264 előtt, egy, a Füzér település mellett található vulkanikus hegyre. A vár tengerszint feletti magassága 552 méter, ahonnan nagyon jó kilátás nyílik a környező vidékre, a falura és a dombokra. A várban az év több napján is tartanak vártörténeti kiállításokat, színházi előadásokat, hagyományőrző napokat és pálinka fesztiválokat.

 

 

15., Siroki vár

 

A siroki vár egy gyönyörű helyen fekszik országunk két meghatározó természeti csodája között, a Bükk és a Mátra határában. A vár (természetesen) Sirok település legfőbb látványossága, ahonnan (mivel 296 méteres magasságban fekszik) be lehet látni a Mátra hegyvonulatait és a Bükk apróbb településeit. A vár az utóbbi egy évtizedben sokat fejlődött, bizonyos részeit rekonstruálták, a völgy felöli oldala (bámulatos!) dísz kivilágítást kapott, vártörténeti múzeumot hoztak létre, és kapott egy kiállító termet is.

 

siroki var

forrás: wikipedia


16., Cseszneki vár


A vár a Bakonyban található, közel a térség fővárosához, Zirchez. Csesznek egy apró község, egy hosszú főúttal - ami folyamatosan felfelé haladva egyre meredekebbé lesz- és ezen az úton található egy lefordulásnál a vár. (Nem nehéz megismerni, mert az úton felfelé haladva majd’ kiszúrja a szemünket, ahogy a falu fölé magasodik) Egész évben látogatatható, ha a közelben túrázunk vagy kapcsolódunk ki, akkor mindenképp érdekes lehet meglátogatni, mivel a várból hihetetlen kilátás tárul a szemünk elé és jobban megismerhetjük a térség történetét. A diák és nyugdíjas jegy ára 300Ft, a felnőtt belépő pedig 500Ft-ba kerül.

 

 

17., Citadella


A várat az 1849-ban levert szabadságharc miatt építette meg a Habsburg uralkodó 1854-ben, azzal a céllal, hogy újabb tartható erőssége legyen az osztrák hadseregnek Budán, a váron kívül. Mivel az osztrák vezetőség által megjósolt „második szabadságharc” nem jött el, a Citadella erődítményként történő fenntartásai értelmetlenné vált. A város vezetése ezért úgy döntött, hogy a vár csillagvizsgálóként fog tovább működni. A második világháború után a szovjet erők korszerű ágyúkkal, lövegekkel látták el a Citadellát, így ismételten védelmi szerepet kapott. A falain a mai napig fellelhetőek az 1956-ból megmaradt golyónyomok. A területén működik kávézó, múzeum és hotel is. A külföldről Magyarországra érkező turisták egyik kedvelt állomása.

 

citadella budapest

forrás: wikipedia


18., Siklósi vár


A siklósi várat sokak a Dél-Dunántúl legszebb várának tartják, a Villányi-hegység lábánál áll, és káprázatos látványt nyújt a középkorból megmaradt várfalak fölött magasodó újkori palotaszárny. A várat még a 13. században építették, hadászati jelentőségét sok más magyar várhoz hasonlóan a török uralom ideje után vesztette el. A helyiek a kétezres évek elején harcolták ki a vár felújítását és a vár turisztikai felhasználásának jogát, de ezek teljes valójukban csak 2010/11-ben jöhettek létre. Ma nem is turisztikai helyszínként működik, hanem nagyhírű vármúzeumként, ráadásul az ország leghíresebbként. Található itt: kínzókamra, várbörtön, várszínház, kiállító terem, és panoptikum is.

 

siklosi var

forrás: wikipedia


19., Kisnánai vár


A vár a középkori nemesség rezidenciájának a tökéletes állapotban meglévő „másolata”, amit még a 11-12. században építettek az Aba nemzettség részére. A vár felújítása itt is 2010-11-ben zajlott, amikor kiállítási helyszínné emelték a helyiek az Öreg tornyot, ahová még egy panorámateraszt is építettek. Ebben a várban is sok rendezvényt tartanak a turisták nagy megelégedésére. Bővebben a Kisnánai várról


 Utazási Tipp  
    online akciós szállásfoglalás szállodák, apartmanok,wellness szállások

 20., Jurisics vár


A várat leghíresebb várkapitánya után Jurisics várnak is hívják, de valójában a kőszegi várról beszélünk, amit még 1532-ben ostromolt meg I. Szulejmán, miközben roppant nagy hadával a Német-római császárság fővárosának elfoglalására indult. Kőszeg várát a törökök apró, elsöpörhető tákolmányként jellemezték, de a szultán foga beletört az „elsöpörhető falatba”, és 25 napon keresztül ostromolták Kőszeget (ezer főnyi védő állt szembe 80000 törökkel). A vár ekkor szerzett magának Európa szintű hírnevet, és a mai napig szívesen látogatják külföldi turisták. A vár felújítása most is tart, de ennek ellenére látogatható az egész épületegyüttes. A lovagtermet felújították, a vár új burkolatot kapott, az egész homlokzati részt felújították, akadály mentesítették a vár belső és külső udvarát és a pincéket is megnyitották a látogatók előtt.

 

jurisics var

forrás: wikipedia


 


TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.