Hirdetés
A Börzsönyben fekvő népszerű turistacélpont Magyarország legháborítatlanabb erdejében található, hangulatos útvonalakkal, látnivalókkal és a gyönyörű természettel.
 
A terület 1000 hektáron fekszik és hegyek ölelik körül. Keleten a Börzsöny, nyugaton a Nyugati-gerinc határolja kitüremkedő magaslataival. A völgyet az itt folyó patakok (Fekete-patak, Egyház-patak) vájták ki a Magas-Börzsöny vulkáni eredetű részein. Elszigeteltsége óvta meg attól, hogy az elmúlt 50 évben úgy maradt meg, ahogy most láthatjuk. A terület ráadásul jelentős természeti értékeket is képvisel, amit már a hetvenes években is felismertek, ennek köszönhetően azóta beszélhetünk fokozottan védett területről.
 
Régebben még az Esztergomi Érsekség birtokában volt a völgy, akik jelentős mennyiségű hasznot húztak az itt fellelhető természeti kincsekből, elsősorban a fából. Csak az I. világháború alatt kezdtek el vasutat építeni az erdőben, hogy a kitermelt fát egyszerűen tudják egyik helyről a másikra vinni.
csarna patak 01 kép forrása: odakintblog.blog.hu


A vasútvonal sokáig lovakkal működött, mindössze a II. világháborúban váltottak modernebb eszközre. A hely elszigeteltsége ebben a helyzetben is szerepet játszott, egy idő után már nem érte meg itt kitermelni a fát, amivel párhuzamosan szépen lassan visszanyerte eredeti állapotát a zöld lombkoronájú rengeteg. A 20. század első felében zajló munkák egyetlen nyoma ez az 50 km-en elterülő, erdőn belül található lepusztult vasútvonal. A vonalat ráadásul még ’90 körül egy kisebb árvíz is elmosta, így most a vonal bizonyos részei elcsúszva, összevissza találhatóak.
 
 
Amit érdemes felkeresni, megnézni ha erre járunk:
 
  • Feketevölgyi Panzió
  • Fekete-kút
  • Csurgó-kút
  • Hamuház, ami régebben még favágók lakhelyeként szolgált
  • Vasútvonal
 
A völgy növényvilágának jelentős részét a különböző bükkösök és tölgyesek teszik ki, de igencsak népes a virág- és cserjepopuláció is. A sok folyó kedvez a halaknak, így sok kisméretű pisztráng talált már otthonra a patakokban, míg a szárazföldön szarvasok, őzek, és sok más hazai erdővel ellentétben
 
farkasok és hiúzok is élnek itt!
 
Ez azért nagy szó, mert bár egyik faj sem fenyegetett, Magyarországon mindkettő védett státusznak örvend.