Hirdetés

Hirdetés

A napjainkban Veszprémhez, de egykoron Zala megyéhez tartozó, a 77-es, illetve a 84-es számú főúton megközelíthető település gyökerei egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. A Bakony délnyugati részén elterülő Sümeg számos műemlékkel várja a látogatókat, amelyek közül a leghíresebb a sümegi vár
  A napjainkban Veszprémhez, de egykoron Zala megyéhez tartozó, a 77-es, illetve a 84-es számú főúton megközelíthető település gyökerei egészen az Árpád-korig nyúlik vissza. A Bakony délnyugati részén elterülő Sümeg számos műemlékkel várja a látogatókat, amelyek közül a leghíresebb a sümegi vár.
sumegi var
 
 
  Még a tatárjárás után, az 1260-as években, IV. Béla uralkodása idején kezdődött meg a vár építése, amelyet azonban a király már nem tudott befejezni, így ez a feladat többszöri tulajdonosváltást követően a veszprémi püspökökre hárult, akik 1318-ra készültek el vele. 1526-ot követően a végvárrendszer kiépítése okán megnőtt a stratégiai jelentősége, majd 1553-tól 1762-ig püspöki székhellyé is vált, a Rákóczi-szabadságharc idején pedig a kurucok egyik fő székhelyének számított, emiatt a szabadságharc végeztével az osztrákok fel is gyújtották. A későbbi évszázadok során többször is jelentősen kibővítették a 270 méter magas mészkősziklán büszkélkedő várat, így nem árt, ha van némi gyakorlatunk az emelkedőn való gyaloglást illetően, a fenti kilátás azonban az összes fáradalmunkért kárpótol minket.

 Utazási Tipp  
    Pénztárcabarát balatoni szálláshelyek akár SZÉP kártyával is!

  A vár sokszögletű alaprajzzal rendelkezik, fajtáját tekintve pedig ún. belsőtornyos lakóvár, amely azonban egy ún. tarisznyavárral is rendelkezett. Utóbbiban nem laktak, hanem az itt állomásozó kis létszámú helyőrség feladata volt értesíteni a vár urát és a várnépet egy esetleges támadás idején. Az 1960-as években egyszer már helyreállították a századok során leromlott állapotú kővárat, majd 2016-ban kezdődött meg az épület „Nemzeti Várprogram” keretében való felújítása. Ha családdal vagyunk, a kiállítások (püspöki lakószoba, bognárműhely, tanácsterem, várkápolna, konyha és éléskamra, börtönkiállítás, ágyúk és fegyverek) érdemes megtekinteni a naponta többször előadott látványos és szórakoztató várjátékokat is, sőt, a bátrabbak maguk is a lovagi tornák részeseivé válhatnak.

Belépőjegyek: 1.500 HUF (felnőtt), 800 HUF (gyermek)

Sümeg 1
 
- Sümegi Vár – magaslaton található épület
- Püspöki Palota – a veszprémi püspökök egykori rezidenciája
- Kisfaludy Sándor szülőháza – a Balaton-felvidék híres költőjének szülőhelye
- Őskori kovakő bánya - 1960-ban tárták fel, ma geotúrák keretében ismerkedhetünk meg a 4-5 ezer évvel ezelőtt élt őskori emberek életével és a kovakő bányászat  korabeli eszközeivel.
- Tarányi-kastély – csak kívülről tekinthető meg
 
Látnivalók Sümeg  környékén