További érdekes cikkeink

Hirdetés

Hirdetés

A Ruhr-vidék legnagyobb városaként az egykor a bányászatból élő, mára pedig igazi multikulturális iparvárossá fejlődő Dortmund első körben azoknak nyújthat számos látnivalót, akik szeretik a focit, az ipartörténetet, a műszaki dolgokat vagy csak szeretnék kicsit átadni magukat egy hatalmas és modern észak-német metropolisz szüntelen nyüzsgésének.


Dortmund területét már az i.e. I. évezredben számos különböző kelta és germán törzs lakta, majd a Karolingok egyik virágzó kereskedelmi központjává vált. A középkorban folytatódott a fejlődés, távolsági kereskedelemnek köszönhetően Dortmund még a Hanza-városok sorába is bekerült. Az újkor hajnalán a város viszont hanyatlásnak indult, újabb lendületet a város környékén megnyitott szénbányák hoztak Dortmund gazdasági életébe. Mára már fejlett kutatási, kereskedelmi és kulturális központ, de az IT-szektor is jelentős gazdasági erőt képvisel a metropoliszban. Emellett persze ott van egy halomnyi turisztikai attrakció is, hiszen téved, aki úgy gondolja, hogy Dortmund egy hatalmas szürke betondzsungel.

nemetorszag dortmund polgarhaz
Valójában Dortmund iparvárosi múltja és jellege ellenére rengeteg zöldfelülettel rendelkezik és rengeteg a kerékpárút, így biciklinyeregbe pattanva is felfedezhetjük a települést. A város legrégibb épített műemlékei a Petri-, és a Dortmund védőszentjének szentelt, gótikus stílusú Sankt Reinoldi-templomok. Ezek építése még a 13. század végén kezdődött meg, és a 14. század elejére készültek el. Előbbi templom legfőbb ékessége egy gót eredetű oltár, míg az utóbbi ablakait lenyűgöző üvegfestmények díszítik és a kóruson egy régi orgona is helyet kapott. A romantikus hangulatú Syburg romvára és a Régi Városháza is tartogat néhány érdekességet a művészetet kedvelő látogatók számára, de a városban járva érdemes a Főkönyvtár épületének meghökkentően futurisztikus homlokzatát is megszemlélnünk. Ha múzeumtúrára indulnánk, ejtsük útba a Kultúrtörténeti Múzeumot vagy a Szakácskönyv múzeumot, de ne szalasszunk el a H-Bahn-ra sem jegyet váltani, amely egy mókás függővasút, és ami az egyetem épületeit köti össze egymással.

nemetorszag dortmund epiteszet varoshaza
Dortmund nem is lenne ugyanaz a település a focicsapata nélkül. Az 1909-ben létrejött Borussia Dortmund Németország egyik leghíresebb és legnépszerűbb sportklubja, egyben pedig az elsők, akik 1966-ban nemzetközi tornán Európa-kupát nyertek. A focicsapat széles rajongótáborral rendelkezik, a futball itt személyes ügy. A házakban és éttermekben mindenhol a Borussia Dortmund zászlaja lengedezik, a férfiak szinte minden öltözékhez képesek szurkolói sálat felhúzni és még a könyvesboltokban és a szuvenírboltokban is külön sarkokat szentelnek a csapatról szóló könyveknek és tárgyaknak.

nemetorszag dortmund borussia dortmund zaszlo
A fanok minden hazai meccsen a több mint 81.000 nézőt befogadó Signal Iduna Parkban, Dortmund legnagyobb futballstadionjában gyűlnek össze, hogy kedvenceiknek szurkolhassanak. Egyébként a nagyváros nemcsak a német focicsapatokért rajongók, hanem a shoppingolók Mekkája is. Dortmund legfrekventáltabb belvárosi helyein egymást érik a tágasabbnál tágasabb és rengetegféle portékát felvonultató üzletek. Az egyik legismertebb bevásárló út a Westenhellweg, de a Hansa Strassén sorakozó kereskedésekben is sok mindent árusítanak. Némely boltokban a szokásos piaci ár töredékéért juthatunk egy-egy márkásabb áruhoz.

nemetorszag dortmund ejjel
Ha nem félünk a magasban, vegyük célba a Florianturmot, azaz a Szent Flóriánról elnevezett tornyot, mely egyben a város egyik emblémája is. A telekommunikációs torony 1959 épült fel és 40 centi híján 220 méter magas. Kilátóteraszán egy hangulatos éttermet hoztak létre, amely ablakain át lenyűgöző panoráma tárul elénk a városról. Arra azonban készüljünk fel, hogy Dortmund az egyik legszelesebb városok egyike és az utcákon járva ritkán találkozunk „echte” németekkel. Ha pedig beülünk az egyik dortmundi sörözőbe, mindenképp kóstoljuk meg a Stösschent, a helyiek gyorsan csapolt sörspecialitását, mellé pedig falatozzunk Salzkuchent, amely egy darált hússal töltött kenyérke.

nemetorszag dortmund florianturm
Dortmund legjobb szállásai olcsótól a luxusig
 
Booking.com
Készítette: Méhes Judit          Képek: Pixabay

További érdekes cikkeink