Hirdetés
Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

A mai Németország területén a 19. század elejéig közel 300 kisebb-nagyobb hercegség és grófság osztozott, ennek köszönhetően az ország számos nagy múltú várossal rendelkezik, melyek rengeteg látnivalóval várják az utazókat.

 A mai Németország területén a 19. század elejéig közel 300 kisebb-nagyobb hercegség és grófság osztozott, ennek köszönhetően az ország számos nagy múltú várossal rendelkezik. Ezek egy része római kolóniák alapjain vagy fontos kereskedelmi útvonalak mentén keletkezett, míg mások az idők során jelentős gazdasági, egyházi, közigazgatási vagy edukációs központokká nőtték ki magukat és bár az I. és a II. világháború rettenetes pusztítást végzett a műemlékek terén is, ennek ellenére szinte minden német nagyváros számtalan kulturális és turisztikai programot kínál az ide látogatók számára.  Az 1990-ben az egykor NSZK és NDK egyesüléséből megszületett mai Németország 16 szövetségi tartománnyal rendelkezik, amelyek afféle „államok az államban”: minden egyes tartományban van országgyűlés, alkotmány és főváros, ahol a tartományi parlament ülésezik. A tartományi parlamentek által az adott terület nagysága és népessége szerint választott képviselők kerülnek be a központi Német Szövetségi Tanácsba, ahol az egész országot érintő politikai ügyekben együtt döntenek.

 

Stuttgart:

Mercedes, Porsche és borok… Stuttgart, Baden-Württemberg fővárosaként jelentős ipari központtá nőtte ki magát az elmúlt évszázad során, mégis megőrzött alamennyit régies bájából, talán annak is köszönhetően, hogy lakói tudatosan figyeltek a múlt értékeinek és a körülöttük lévő környezet megóvására. A legfőbb látnivaló a több korstílust felölelő Altes Schloss, avagy a Régi kastély, amelyet még a 14. század elején építtettek a württembergi hercegek, s benne működik a Várostörténeti Múzeum is. Sajnos a II. világháború során a kastély nagyobb része elpusztult, de a lakosok felújíttatták, így 1966-ra fejeződött be a renoválás. A Neues Schloss, tehát az Új kastély, a Károly Jenő által a 18. században épült csodás barokk főúri kastély, amely Versailles mintájára épült fel. A háromszárnyas épületegyüttes napjainkban egyes württembergi tartományi minisztériumok székhelyeként szolgál, az alagsorban egy Württemberg tartományt a római időktől fogva bemutató archeológiai tárlat található, míg a kastély előtt terül el a hatalmas Schlossplatz, amelyen nyaranta számos rendezvényt tartanak. A Neues Schloss időszakosan látogatható. A romantikus hangulatot árasztó, nyugodt helyen fekvő Solitude kastély egy kisebb domboldalon helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik Stuttgartra. A kastély vezetett túra keretében látogatható.Egy másik városi nevezetesség a Birkenkopf, ahonnan 511 méteres magasságból csodálható meg az alant fekvő táj. A hely nemcsak kilátó, hanem egyben történelmi emlékhely is, ugyanis a II. világháború pusztításai után erre a dombra hordák fel a lakók az elpusztult épületek törmelékeit. Ha mindez nem lenne még elég, akkor ott van még a Tévétorony, amelyből szintén pazar panoráma nyílik a Stuttgart környéki szőlőültetvényekre, de tiszta időben akár még az Alpokat is észrevehetjük. S végül, de nem utolsó sorban: az autók szerelmeseinek kihagyhatatlan látnivaló a Mercedes-Benz Múzeum és a Porsche Múzeum. Mindkét épület futurisztikus külsővel rendelkezik és mindkét kiállítás 2009-ben nyitotta meg kapuit; előbbiben nemcsak a kész kocsikkal (összesen 160 db), hanem az autógyártás történetével is megismerkedhetünk a mintegy 16 500 négyzetméteres területen, míg az utóbbiban 80 darab kocsi tekinthető meg 5600 négyzetméteren, de megtekinthető az 1900-ban épített első hibrid autó is.  


  forrás: wikimedia
 Utazási Tipp  
    Utazások Németországban

 
  

Essen:
A manapság a nehézipar egyik fővárosaként emlegetett, a Ruhr-vidéken található település kezdete a Karolingok koráig nyúlik vissza, országos és Európa-szintű ismertségre viszont jelentős nyersanyag-készletei és az erre épülő iparágak, mint a bányászat és a nehézipar, révén tett szert. A legfőbb látványosság ennek megfelelően az egykor valódi bányaként működő, mára szórakoztató és élményközponttá átalakított Zollverein Szénbánya Ipari Komplexum. Az első szénbánya 1847-ben létesült, azonban a területen idővel részlegesen felhagytak a széntermeléssel. A hétfőnként, délután 15 órakor kezdődő idegenvezetések bemutatják a bánya történetét.
További látnivaló még a Münster, amely a néhai apátság temploma volt, az Abteikirche, ahová az apátság alapítóját, Szent Liudgert is eltemették, a 19. század második felében épült Hügel-villa, amely az iparmágnás Krupp család otthona volt és Essen tehetős iparmágnásai a falai között kötötték meg üzleteiket, adták-vették részvényeiket, a festői helyen fekvő Baldeneysee, amely egy mesterségesen létrehozott tó, s egyben a legnagyobb ilyen jellegű vízfelület a Ruhr-vidéken. Ha már Essenben járunk, nem szabad kihagyni az 1929-ben kialakított Grugaparkot sem, amely nem csak egy szimpla park: található itt egy botanikus kert, egy akvárium, egy vadaskert, vendéglők, de még egy strandfürdő is.  


Essen1   forrás: pixabay

Hannover:
Hannover Alsó-Szászország fővárosa, egykori Hanza-város, majd hercegségi székhely, ma pedig fontos közlekedési csomópont és egyetemváros, utóbbi a nevét a város híres szülöttéről, Gottfried Wilhelm Leibniztől, a híres német polihisztortól nyerte. A matematikusnak még áll a szülőháza, ez ma vendéglátóhelyként és múzeumként működik, ahol nemcsak Leibniz életére tudhatunk meg információkat, hanem megnézhetjük az általa épített számológépet is. Aki ebben a városban jár, annak érdemes megtekinteni még az 1600-as években épített, majd klasszicista stílusban renovált Leine-kastélyt, a festői fekvésű Városházát és a Wilhelm Busch Múzeumot is, amely nemcsak uralkodói kertekkel, hanem jelentős karikatúragyűjteménnyel is szolgál az érdeklődők számára. A tartomány jelentős városai még Osnabrück és Braunschweig, előbbi püspökvárosként számos templommal rendelkezik, amíg utóbbiban a braunschweigi hercegek rezidenciája mellett több műemléket és számos múzeumot (pl. Gramofonmúzeum) is meglátogathatunk.  


hannover1   forrás: pixabay

Bréma:
Ki ne hallott volna már a Grimm fivérek Brémai muzsikusok című meséjéről? A Németország északnyugati részén fekvő, 782 óta létező tartományi központ, akárcsak Hamburg, valaha szintén a Hanza-szövetség tagja volt, ennek megfelelően kikötője szintén nagy tengeri forgalmat bonyolít le. A város főterén áll a régi, vörös és fekete falmintákkal, antik filozófusok szobraival ékesített, reneszánsz időkben épített Városháza, amely ma az UNESCO-világörökség része. Előtte áll a Roland-oszlop, amely a legrégibb, még eredeti helyén álló kőszobor egész Németországban, valamint a városlakók emléket állítottak a híres mesének és felállították a brémai muzsikusok szobrát is. A Szent Péter dómban is érdemes kicsit elidőzni, amely ma az evangélikusok brémai főtemploma, valamint ajánlott egy könnyed sétát tenni az egykor túlzsúfolt Schnoor-negyedben és a Bürgerparkban, Bréma legnagyobb közparkjában is. A Böttcherstrasse (Kádárok utcája) Bréma másik híres látnivalója. Miután a közeli kikötő megszűnt és az itt dolgozó kádárok tönkrementek, az egész utcát és kávékereskedő vásárolta fel. Az utca ma is magánkézben van, mégis látogatható: galériák, kávézók, kikötővállalatok irodái sorakoznak itt, míg a falakon szobrokat, akváriumokat és cégéreket találhat az itt bóklászó látogató, de minden órában egyszer egy harangjátékot is meghallgathatunk itt.  Bréma1   forrás: pixabay

Nürnberg:
München után Bajorország 2. legnépesebb városa. Sok német-római császár tartózkodott szívesen a városban, köztük IV. (Luxemburgi) Károly is, aki 1356-ban itt adta ki a német Aranybullát, s ehhez az időszakhoz köthető a város első virágkora is, de a legjelentősebb gazdasági és kulturális fejlődés a reneszánsz időkben köszöntött be. A város viharos múltja során többször volt hadszíntér és külföldi csapatok célpontja, de polgárai mindig újjáépítették a települést. Nürnberg ma fontos kereskedelmi és telekommunikációs központ. A város felfedezését érdemes a tágas Főtéren kezdenünk, ahol a gótikus Frauenkirche, a város egyik emblémájának számító templom áll. Toronyórájának kapuja minden nap délben kitárul, s az a jelenet játszódik le előttünk, amikor a választófejedelmek meghajolnak az újonnan választott császár, IV. Károly alakja előtt. Itt található Beheim Schöner Brunnen-je (Szép kút) is, ahol ne felejtsük el háromszor megforgatni az aranygyűrűt, hogy valóra váljon a kívánságunk. Másik híres templom még a városban a Szent Lőrinc-templom, amely a bajor gótika egyik gyöngyszeme. Nürnberg egy másik jelképe a meseszerűen bájos Kaiserburg kastély, amelynek tornyából lenyűgöző panoráma tárul a látogatók szeme elé. Belsejében manapság múzeum működik, ahol nemcsak a vár történelméről tudunk meg információkat, hanem láthatjuk a kastély egykori lakóinak lakosztályait, bútorait, s egyéb használati tárgyait is. A vár pincéjében egykor sört tároltak. Nemcsak itt, hanem a Tornyos kapuknál is érdemes fotószünetet tartani, amely az egykori városfal maradványa. Aki Nürnbergben jár, nem hagyhatja ki a város leghíresebb szülöttének, Albrecht Dürernek a szülőházát sem. A házban egy kiállítás működik, ahol megismerkedhetünk a világhírű festő és grafikus életével és alkotásainak hiteles másolataival is. Számos meglepetést tartogat még a Játékmúzeum. Nürnbergben már a középkor óta foglalkoznak játékgyártással, amelyek akkoriban még elsősorban fából készültek. Az épület egyes szintjein tematikusan mutatják be a játékgyűjteményeket: a földszinten fából készült játékokat, az első szinten lányos játékokat, pl. babákat, a második szinten fiús játékokat pl. autók helyeztek el, míg a felsőbb szinten a modernebb játékok, pl. Lego és Barbie kaptak helyet. A Közlekedési Múzeum Németország egyik legrégibb ma is működő múzeuma, vonatimádóknak egyenesen kötelező a hely meglátogatása!  


Nürnberg1   forrás: bg

Bonn:
A római légióstáborból az idők során várossá fejlődő település nagy karriert futott be: volt választófejedelmi székhely, a középkorban császári koronázó város, de 1990-ig NSZK fővárosa is, ma viszont a zseniális zeneszerző, Beethoven szülővárosaként tartjuk számon. Csakúgy, mint más német városok esetében, itt is a Városházával rendelkező főtéren (Markplatz) érdemes elkezdeni a szemlélődést, ahol nyaranta számos könnyű és komolyzenei fesztivált rendeznek, de látogatást tehetünk Beethoven szülőházában is, amely ma múzeumként funcionál. Tovább haladva kitérőt tehetünk a bonni egyetem barokk stílusú épülete felé, amely hajdan a kölni választófejedelem otthona volt, de a Rajna partján található klasszicista stílusban felépített Villa Hammerschmidt is megér pár fotót. A gótika jegyében épült, impozáns 13. századi Münster székesegyház a középkor folyamán koronázó helyként szolgált. A kulturális kikapcsolódást Bonn múzeumai szolgáltatják, szám szerint negyvenen, amelyek közül a legjelentősebb Landesmuseum, ahol a város történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, de ha már a közelben járunk, érdemes felkapaszkodni a Siebengebirge várromokkal tűzdelt bérceire is, ahol a Nibelung-ének szerint Siegfried, a germán hős legyőzte Fafnirt, a sárkányt, s betérni a Schloss Drachenburg nevű kastélymúzeumba is, ahonnét szép panoráma nyílik Bonnra.  A város leghíresebb szülöttje Ludwig  von Beethoven, akinek érdemes meglátogatni a szülőházát is.


   

Trier:

Az Augustus császár által i.e. 16-ban alapított Mosel-folyó parti város a hagyomány szerint a legrégibb folyamatosan lakott német város. Számos emlék maradt fenn itt a római időkből, a középkor folyamán pedig püspökségi és fejedelmi székhelyként volt nevezetes. Legfőbb látnivalói is ennek megfelelően a rómaiaktól származnak; az i. u. 100 körül épült Amfiteátrum, a 3. század környékén készített Aula Palatina, amely valaha I. Constantinus császár tróntermeként funkcionált, a rómaiak által épített Mosel-híd, ami egyben a legrégibb híd Németországban vagy a Mars isten tiszteletére emelt Porta Nigra, amely valaha a város egyik kapuja volt, s háború esetén a katonák alatta vonultak át, hogy nekik kedvezzen a hadiszerencse. A környéken termálfürdőket is létesítettek, talán ezzel is magyarázható Trier kedveltsége a rómaiak szemében. Trier legrégibb és legnagyobb temploma a román Szent Péter-dóm, míg a Liebfrauenkirchét már a gótika jegyében készítették el. Aki tovább ismerkedne a Trier és környéke történelmével, annak ajánlott felkeresni a Trieri Rajna-vidék Múzeumot, amely az ország legjelentősebb archeológiai gyűjteményei közé tartozik.


  

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.