Hirdetés

Bajor sör, frankfurti leves, virsli, savanyú káposzta, currys kolbász... csak néhány jellegzetes különlegesség azokból az ételekből és italokból, amelyeket a német kreativitásnak köszönhetünk. 

  Bajor sör, frankfurti leves, virsli, savanyú káposzta, currys kolbász... csak néhány jellegzetes különlegesség azokból az ételekből és italokból, amelyeket a német kreativitásnak köszönhetünk.Bár nem létezik kimondottan német specialitás, hiszen minden régiónak megvan a maga sajátos étele és a határmenti tartományok is átvettek ezt-azt a szomszédos népek konyhájából, annyi elmondható, hogy a német fogások többségükben nehezek és kalóriadúsak.A leggyakrabban felhasznált alapanyagok a káposzta és a burgonya, valamint a különféle sertés-, marha- és szárnyas húsok, de a halakat, főleg a lazacot és a heringet is kedvelik. Az előbbiekből gyakran készítenek kolbászokat mustárral vagy tormával mellékelve, az utóbbiakat frissen, grillezve vagy konzervként fogyasszák.  
oktoberfest szoveg kozt01


A legelterjedtebb német specialitások:

- Kolbászfélék: a németek elsősorban kolbászként fogyasztják a sertés- és marhahúst. Az egyik leghíresebb közöttük a bajor fehérkolbász, de elterjedt a „Hackepeter” nevezetű fűszeres húskrém is.
- Kenyérfélék: a fekete- és a rozskenyértől, a magvas kenyéren keresztül a fehér kenyérig bezárólag, régiónként más-más kenyérfajtákkal találkozhatunk, a németek a kenyérsütés mesterei. Ahhoz, hogy eltérő színezetű és tápanyagú kenyereket kapjanak, eltérő lisztfajtákat használnak fel vagy kevernek össze.
- Italok: a németek nagy kávéivók, szinte minden étkezéskor kerül az asztalra, viszont nem az erős fajtát, hanem ún. hosszú kávét isznak, sok tejjel. A sör valósággal Németország nemzeti itala: elsősorban a pilseni típusú világos sör kedvelt, de ez is régiónként változik. Gyakran keverik limonádéval, ekkor északon „Alster”, délen „Radler” a neve, míg Berlin környékén Potsdamernek is nevezik. A borok is kedveltek, elsősorban a fehér bor: legtöbbjük a termékeny folyóvölgyekből származik (Rajna, Majna, Mosel), de sokszor szódával keverve fröccsként isszák. A leghíresebb német szeszesital az 1930-as évek óta gyártott Jagermeister nevű gyógynövénylikőr.
 
Német vidékek és főbb ételeik:
 
- Baden, Pfalz, Saar-vidék: Flammkuchen (szalonnás-tejfeles-hagymás kenyértészta), barátfüle, derelyék, hagymás rostélyos, Schnupfnudel (buci-nudli), fehérboros savanyú káposzta, badeni csigaleves, Feketeerdő-torta
- Hessen: almabor, frankfurti zöldmártás (zöldfűszeres majonéz) főtt burgonyával, virsli
- Bajorország és Frankföld: rengeteg tésztaféle és gombóc (szilvás gombóc, túrógombóc, gőzgombóc), káposztasaláta, vadhúsok, kolbászfélék (Blaue Zipfel), vadkacsa párolt káposztával, bambergi hagyma, perec 
bajor perecForrás: piqsels.com

- Bremen, Hamburg, Schleswig-Holstein: rozskenyér, burgonyaétkek, füstölt angolna hajdinagombóccal, kolbászfélék, szalonna. Az északi régiók lakosai a keményebb időjárás miatt rengeteg kalóriadús ételt ettek, ilyen volt a szalonnamártás és a kelkáposztafőzelék Pinkelwursttal (szó szerinti fordításban fütyi-kolbászt jelent és olyan, mint a mi hurkánk). Kedvelt még a Ferenc-zsemle és a Braune Küchen (mézes puszedli), mint édesség. Gyakori ital a rumból és kávéból készült Pharisaer.
- Rajna-völgy: kedvelt errefelé a lóhús (ez a Sauerbraten fő alapanyaga) és a kék kagyló, leghíresebb étel a Halve Hahn, amely ugyan „fél kakast” jelent, de valójában semmi köze a kakashoz, mert csak egy rozscipó, amibe Gouda sajtot tesznek.
- Berlin és környéke: Eisbein (főzött marhacsülök), Bockwurst (virsli), húspogácsa és a Currywurst, amely egy curryvel ízesített csípős kolbász, de a lecsó is felkapott étel. Brandenburg környéke nevezetes tortáiról (Pückler-torta).
- Szász-Anhalt, Türingia, Szászország: lecsó, szoljánka, kolbászfélék, salzwedeni fatörzstorta, stollen, harz-i sajt, türingiai gombóc (nyers és főtt burgonyából készül), türingiai kolbász (roston sütve) az elterjedt étek, de enyhén savanykás borokat, pezsgőt is gyártanak ezen a vidéken.

 Utazási Tipp  
    Utazások Németországban


A hagyományos falatok mellett Németországban is teret hódítanak az olasz és a török konyha remekei, mint a pizza, a spagetti vagy a döner és a kebab.