Hirdetés

Hirdetés

A Kanári-szigetekről legtöbbeknek a napsütés és az óceáni fürdőzés jut eszébe, de a szigetcsoporton a látnivalók is jelentősek. A számos építészeti csoda részben a spanyol gyarmatosítás korából, részben az elmúlt évtizedek modern kanári stílusából adódik össze.
 
Fuerteventura

Fuerteventura sok apró építészeti szépséggel rendelkezik, hiszen Don Quijote korát idéző szélmalmaival, barátságos kis falvaival igazán lenyűgöző élmény.
 
Azonban ez a sziget nem az épített emlékeiről híres, hanem a természeti szépségeiről!
 
Fuerteventura egész területe az UNESCO természetvédelmi övetezéhez tartozik, a sziget lakói ezen értékek megőrzését tartják szem előtt. Azonban, ha a végtelen partoktól el tud szakadni és fel akarja fedezni a kanári kultúrát, látogassa meg a néhány tízperces kompúttal elérhető Lanzarotét!

 Utazási Tipp 
   Utazások, Akciók Kanári-szigetek

 
Mirador del Río (Lanzarote)

A Kanári-szigetek építészetén, főként Lanzarote művészetén maradandó nyomott hagyott a kanári születésű César Manrique. A Mirador del Río kilátó lehetővé teszi, hogy megértse a látogató az építészet és a természet együttélését, nem mellesleg pedig lélegzetelállító kilátást nyújt Lanzarote jellegzetes tájaira és a Chinijo-szigetvilágra.
 
mirador del rio 02

Jameos del Agua (Lanzarote)

A César Manrique életművének összefoglalásához egy önálló cikk is kevés lenne, de mindenképp olyan kirándulást válasszon Lanzarotén,
 
amely elviszi ebbe a lenyűgöző barlangba.
 
A Jameos del Agua a legszebb példája a természet és az építészet együttélésének. A barlangrendszer eredetileg a La Corona vulkán kitörését követően jött létre, ma a barlangot egy csodás kert, egy kávézó, egy hangvesrseny terem öleli körbe. A barlangi tóban pedig a világon egyedülálló vak albínó rákok élnek. A kisebb túra után pedig érdemes a vulkáni kertben pihennie egy kicsit.
 
Jameos del Agua

Tenerife
 
Tenerife a legnagyobb a szigetcsoporton belül, 1494-ben bekövetkezett spanyol hódítások Tenerife építészetén is nyomot hagytak. Sőt az egykori főváros
 
jelentős szerepet játszott az új földrész, Amerika gyarmati stílusának kialakulásában.
 
La Laguna mai belvárosa a 15. században alakult ki és ez szolgált városépítő mintaként a gyarmatosító spanyoloknak az új földrészen, Amerikában. Egyes, ekkor épülő, átalakuló újvilágbeli városok, pl. Havanna (Kuba), Lima (Peru), Cartagena (Kolumbia), La Laguna építészeti jegyeit viselték, viselik a mai napig.
 
 
A Candelaria bazilika (Tenerife)

A bazilika valójában egy emlékmű, melyet 1959-ben Enrique Marrero Regalado építész tervezett. A bazilika fejet hajt Candelaria előtt, akit az őslakosok, a guancsék a sziget védőszentjeként tiszteltek. Ezt a hitet erősítette meg VIII. Kelemen és IX. Piusz pápa is, akik a Kanári-szigetek védőszentjének hirdették ki a fekete bőrszínű Candelariát. A szűz ünnepe minden évben augusztus 15-re esik, de a helyiek a szobrot évente többször átöltöztetik, például a karneváli időszakban is.
 
candelaria tenerife

Adán Martín Auditórium (Tenerife)

Az Adán Martín Auditorium, amely leginkább tenerifei auditóriumként ismert, egy modern mestermű, amelyet a vitatott építész, Santiago Calatrava Valls tervezett. A művész a védjegyeként is ismert fehér és víz kombinációját használta ennél az épületnél is: az elegáns, hullámot idéző épület az Atlanti-óceán partján várja a látogatókat.
 
Adan Martin

San Cristóbal de La Laguna katedrális (Tenerife)

A katedrális Tenerife ősi fővárosában, La Lagunában található, amelynek régi belvárosát az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. A katedrális a neoklasszikus és a neogótikus stílus mellett, a Kanári-szigetek hagyományos színeit is magán hordozza.
 
la laguna

 Utazási Tipp 
   Utazások, szállás Kanári-szigetek

Gran Canaria
 
Szent Ana katedrális (Gran Canaria)

Gran Canaria fővárosában, Las Palmasban található a Santa Ana katedrális.
 
Ez volt az első katolikus imahely a szigeten.
 
A katedrálist a katolikus spanyolok építették, miután 1478-ban meghódították Gran Canaria szigetét. Ez a lenyűgöző épület az elmúlt évszázadokban folyamatosan alakult, ezért gótikus, reneszánsz és neoklasszikus stílus egyaránt jellemzi.
 
Santa Ana

Alfredo Kraus Auditorium (Gran Canaria)

Ezt az ikonikus hangversenytermet, amely a leghíresebb kanári tenor nevét viseli, Oscar Tusquets tervezte Gran Canaria fővárosának strandján fekvő világítótorony mellé. A világítótorony ugyan nem jelenik meg a belső terekben, de az Atlanti-óceán igen: ugyanis ez adja a színpad örök hátterét.
 
alfredo kraus