Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Setenil de Las Bodegas egy igazán különleges spanyol kisváros Andalúziában, aminek a jelentős része egy sziklába épült.


A város hosszú múlttal rendelkezik, a 12. században még csak egy mór erődváros volt, amit azért a sziklákba húztak fel, hogy természetes védelmet nyújtson a betelepülőknek. Bár valószínűbb az az elképzelés, miszerint már a mórok előtt is lakott volt a terület, ezt pedig a barlangokban talált régészeti leletek bizonyíthatják. Az ibériai arab uralom ideje alatt fontos hadászati szerepet töltött be, több ízben is kulcsfontosságú erődként gátolva meg a katolikus hadjáratok sikerességét. Csak 1488-ban sikerült az egyesült keresztény erőknek bevenniük a várost.


Setenil de Las Bodegas 01A városban sokáig a borászat volt a legjelentősebb iparág, innen ered a város neve is. A 15. században három fő kereskedelmi terményt állított elő Setenil, olívát, mandulát és szőlőt. Ámbár, amikor 1860-ban egy pusztító rovarjárvány feldúlta Európa összes ültetvényét (amiből csak kettő maradt ép), vesztett jelentőségéből. A 20. században aztán újra éledt a város a húsfeldolgozó üzemeinek hála, és azóta is messze földön híres a kiváló sertéshús alapú termékeiről. A városra úgy összességében igaz, hogy erős a gasztronómiában, cukrászdái és éttermei az andalúz térség legjobbjai közé tartoznak.
 Utazási Tipp  
    Fedezzük fel Andalúziát

Setenil de Las Bodegas 02


Gyorstalpaló Andalúziáról


Ez kontinensünk legdélebben fekvő tartománya, és van olyan része, amit csak 14 mérföld választ el Afrikától. A lélekszáma 8 millió, egy Magyarországnál alig kisebb területen. A régió legfontosabb városai közé tartozik Granada, Cordoba és Sevilla. Utóbbi a fővárosa is.


Sok más területhez hasonlóan a római uralom itt is kifejtette a hatását: a modern úthálózat és megyerendszer alapjait ők fektették le. A Spanyolországra oly jellemző belső udvaros házak is a római mesteremberek tervrajzaiban született meg először. Andalúzia két császárt is kinevelt Hadrianus (akinek később egy, a Brit-szigeteken fontos szerepet betöltő falat köszönhetünk) és Traianus (aki alatt a legnagyobb kiterjedéssel rendelkezett a birodalom) személyében.


Setenil de Las Bodegas 03

forrás: flickr.com