Hirdetés

Hirdetés

Pozsony belvárosa szinte dugig van a magyar múlt emlékeivel, az utcákon lépten-nyomon történelmünk egy-egy jelentősebb épületébe vagy pedig neves alakok szobraiba botlunk. A szlovák főváros rendkívül nagy szerepet játszott a magyar történelemben, a török uralom idején hosszú ideig a Magyar Királyság fővárosának és régi koronázó városának számított.

  Még főiskolás koromban jártam egy tanulmányi kirándulás keretében Pozsonyban. A belvárosban korzózva szlovákiai magyar idegenvezetőnk segítségével számtalan magyar eredetű és nevű épületet ismerhettünk meg, amelyek azóta Szlovákia híres embereinek neveit viselik. Kalauzunk számos érdekességet is mesélt nekünk a város magyar vonatkozásairól. A macskaköves utcák sok helyen idézik Budapest, illetve a vidéki városaink hangulatát.

   Pozsony leghíresebb magyar vonatkozású épülete egyben a város talán legismertebb építménye, egy, a Duna bal partján meredeken emelkedő kiszögellésen található pozsonyi Vár. A közel négyzetes alaprajzú, hófehér kastélyegyüttes vármúzeumában járva megismerkedhetünk a középkori lovagok mindennapjaival, megnézhetjük az impozáns lovagtermet, a kápolnát, na és persze ott van még a képtár is, teli 19. századi portrékkal. A képmások közül sok híres magyar nemest ábrázol. A vár 904-ben került magyar kézre. Olyan nagy magyar királyok időztek szívesen falai között, mint Mátyás vagy Salamon király, de még Rőtszakállú Frigyes német-római császár is.

szlovakia pozsony var1

  A 15. században épült, a gótika egyik Közép-európai gyöngyszemeként emlegetett Szent Márton-dóm több évszázadon keresztül szolgált a Habsburg-házi magyar királyok koronázási templomaként. A dóm sírboltjában nem kisebb emberek nyugszanak, mint Pázmány Péter esztergomi érsek, a magyar rekatolizáció legjelentősebb alakja, valamint a több ízben is nádori tisztséget betöltő Pálffy család több tagja. Pozsony másik híres, magyar emlékeket őrző szentélye az Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelt templom. A templom összes ábrázolása Szent Erzsébet, II. András Árpád-házi király leánya életének mozzanatait mutatja be a hívek és a látogatók számára. A templom ma az Erzsébet-rendi apácák birtokában áll.

szlovakia pozsony szt marton dom1

  A szecessziós jellegű Kék templom tervezője Lechner Ödön volt. A szemet gyönyörködtető, a század végén széles körben elterjedt stílusban épül templom 1913-ben készült el. Habár Árpád-házi Szent Erzsébetnek szentelték fel, valójában egy másik Erzsébet, az 1899-ben Genfben merénylet áldozatául esett Sissi császárné jelképes mauzóleumának szánták az épületet.
  A Klarisszák temploma és kolostora azért jelentős, mert a törökök elől menekülő apácák ide, ebbe a templomba menekítették Árpád-házi Szent Margit földi maradványait a mai Margit-szigetről. Az Árpád-házi királylány földi hamvai valószínűleg a mai napig itt nyugszanak. A kolostorban napjainkban katolikus gimnázium működött, ahol nem kisebb emberek tanultak, mint Bartók Béla vagy Dohnányi Ernő. A Jezsuita Kollégiumot 1626-ban Pázmány Péter alapította, a manapság a Szlovák Nemzeti Múzeum egyházművészeti tárlatának helyet adó Prímási Palotában pedig valaha reformkori országgyűlések zajlottak le. Egyéb törvények megszavazása mellett a Batthyány-kormányt is itt iktatták be hivatalába 1848 áprilisában. A Pálffy-palotában ma a városi képtárat lelhetjük fel, de korábban vármegyeházaként is működött. Ezen épület falai között történt meg az a híres felajánlás, amellyel Széchenyi István 1825-ben megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát.

szlovakia pozsony kek templom1

  Az impozáns, barokk stílusú Grassalkovich-kastély ma a szlovák köztársasági elnök rezidenciája, de jelentős magyar eredetű emlék még az Academia Istropolitana épülete is. A Mátyás király regnálása idején működő pozsonyi egyetem reneszánsz épülete, ma a Szlovák Előadó-művészeti Akadémia otthona. Híresebb pozsonyi városi paloták még az Erdődy-palota, a Keglevich-palota, valamint a Zichy-palota. Mindmáig őrzik egykori uraik neveit. Az Esterházy-palota manapság a Szlovák Nemzeti Galéria otthona.
Kihagyhatatlan látnivaló még a Szent Mihály-kapu és a torony, ahol egy történelmi kiállítást is berendeztek, de a Régi Városháza is tartogat némi meglepetést a magyar látogatónak. Itt egy várostörténeti múzeum működik, ahol számos magyar emlékkel találkozhatunk.

szlovakia pozsony grassalkovich palota1
 
 Utazási Tipp  
    Szállásakciók, gyors foglalás akár SZÉP kártyával is!


  S még hol érhetők tetten az egykori magyar múlt nyomai? Például, a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete homlokzatán Katona József és Liszt Ferenc szobra is megtalálható, míg a Pozsonyi Casino (Nester-ház) manapság is a pozsonyi magyarok kulturális központjának számít. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Brämer-kúria) a felvidéki magyarság történelmét, anyagi és szellemi kultúráját bemutató és gondozó kiállítás. A szobrok is számos helyen a magyar történelem nevesebb alakjait mutatják be. A városban a teljesség igénye nélkül Árpád-házi Szent Erzsébet, Petőfi Sándor és Liszt Ferenc szobra is megtalálható.