Hirdetés

Hirdetés

A Júliai-Alpokban fekvő Triglavi Nemzeti Park az elsők között vált 1981-ben védett területté. A 880 négyzetkilométerre kiterjedő parkterület az osztrák és olasz határ közelében fekszik. Nevét a hegység legmagasabb pontjáról, a 2864 méter magas Triglav-csúcsról kapta. Aki imádja a hegyeket, szereti aktívan eltölteni a szabadságát vagy egyszerűen csak szeret túrázni és a természetben gyönyörködni, annak való a Triglav Nemzeti Parkban a barangolás.


A területet már 1908 óta próbálták egyes kutatók és biológusok védetté nyilvánítani, de erőfeszítéseiket egészen 1981-ig nem koronázta siker. A Triglav Nemzeti Parkot a Júliai-Alpok meredeken emelkedő, égbenyúló sziklafalai, sötét barlangjai, sebes folyású patakjai és gleccservájta, mély völgyei tarkítják, tehát a terület igazi karsztvidék. A park területén húzódik a Fekete-tenger és az Adria vízgyűjtő medencéje közötti határ is. A nemzeti park területén a hőmérséklet ritkán kúszik +20 °C fölé, viszont elég sokat esik az eső. A nemzeti park kétharmadát erdőségek fedik le, ezekből a legelterjedtebb fafajták a bükk és a lucfenyő. A legfontosabb folyók a Soča, és a Száva forrásai, a Sava Bohinjka és a Sava Dolinka. A nemzeti park legszebb tengerszeme a Bohinji-tó. A vízesések közül leglátványosabb a Savica- és a Peričnik-vízesés. A gyorsfolyású vízfolyások nagyszerű lehetőséget teremtenek a raftingtúrákra és a vadvízi evezésekre. A terület nagyon népszerű a hegymászók körében is. A legnépszerűbb túraútvonal a Pazar panorámákat tartogató Soca-út és a Hét tó Völgye, amely az Olaszországon, Szlovénián és Ausztrián átvezető Alpe Adria szakasz talán legszebb része.

szlovenia triglav n p bohinji to1
A nyaranta 1,5 millió turista által felkeresett nemzeti park területén a számtalan madárfaj közül a legjelentősebbek a nyír- és a siketfajdok, valamint a fakó keselyű. A területen néha megfordulnak barna medvék is, de nem vertek végleg tanyát a nemzeti park területén. Szemben a hiúzokkal, akik az utóbbi évek során egyre inkább visszatérnek Triglav erdeibe. Ezenkívül hatalmas kolóniákban élnek még itt zergék, kőszáli kecskék, mormoták és havasi nyulak is.

szlovenia triglav n p triglav csucs1
A park az alpesi táj eredeti növény-és állatvilágának megóvása mellett sokat foglalkozik az évszázados épített és kulturális örökség megmentésével és fenntartásával is. A jól kiépített, könnyű vagy közepes nehézségi fokozattal bíró túraútvonalak mentén a Szlovén Kulturális Minisztérium regisztere szerint a nemzeti örökség 300 objektuma található. Ezek között éppúgy vannak emlékmű jellegű épületek, mint régészeti leletegyüttesek.

szlovenia triglav n p panorama1
Ahová érdemes betérnünk…
… a Pocar-tanya Zgornja Radovnában. A 17. században épült tanyaház a park egyik legrégebbi épülete. A benne kiállított tágkörű néprajzi kollekció a Pocar-család életét meséli el a Triglav lábánál. Ha a parkkal kapcsolatban szeretnénk további információkat megtudni, akkor a Trenta Házban van a helyünk.

szlovenia triglav n p tamar haz1
… a Felső-Száva völgyének múzeumai: Jesenicében a bányászati, vasérc-feldolgozói és régészeti gyűjtemény, valamint a Kos udvarház, Kasarna Jesenicében a néprajzi gyűjtemény, Mojstranában a Szlovén Alpesi Múzeum, Kranjska Gorában pedig a Liznjek-tanya, míg a Kobaridi Múzeum a kobarid község múltját és a véres isonzói csatákat mutatja be. Az Alpesi Tejmúzeum az alpesi legelők marhapásztorainak mindennapjait mutatja be az érdeklődők számára. A Tolmini Múzeumban sem kell unatkozni, mivel itt kerül bemutatásra a Felső-Soča völgyének régészeti, néprajzi, művészettörténeti hagyatéka. A Pericnik-vízesés is Pazar látványt kínál, sőt, akár be is sétálhatunk az alsó vízesés alatti barlangba.
Készítette: Méhes Judit       Fotók: Wikimedia