Hirdetés

Hirdetés

 

Az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi a Török Riviéra egyik legközkedveltebb üdülőközpontja. Az egykori halászfalu mára 110 ezer fős lakosságú várossá nőtte ki magát, de nyaranta az állandó lakosság mellett rengeteg turista is megfordul Kusadasiban. Akár bulizni, akár strandolni, akár kulturálódni akar valaki, Kusadasi mindhárom célra egyaránt alkalmas lehet!


Az éjszakai életéről híres Kusadasi már érkezéskor elvarázsolja a turistákat állandó pezsgésével, szórakozóhelyeivel és bárjaival, menő szállodáival, ősi építményeivel és templomaival, valamint csodálatos partszakaszaival. A gyerekeknek az aquaparkok garmadája nyújt önfeledt nyári időtöltést. A belváros egyik legforgalmasabb helyszíne a kikötő, ahol hatalmas, több emeletes óceánjárók szelik a török habokat nap, mint nap. A városban szinte egymást érik a különböző tea- és kávékínálatok, itt isteni finom kávékat és hamisítatlan török teákat lehet megkóstolni. A város fejlődése az 1980-as évek óta töretlen, de a legtöbb régi épület helyén ma már modern nyaralók és szállodakomplexumok állnak. A városban remekül keveredik egymással Kelet és Nyugat, illetve a bizánci, a szeldzsuk és az oszmán stílus, köszönhetően a régi és új épületek harmóniájának.

torokorszag kusadasi szallodasor1
A Budapesttől 1750 kilométerre található város egy látványos tengerparti sétánnyal is rendelkezik, ahol aztán éjjel-nappal zajlik az élet: az éttermekben egyaránt válogathatunk az európai klasszikus étkek és a török konyha remekei közül. A különböző kategóriájú és árfekvésű szállodák előtt és mellett több esetben is találhatók széles, több kilométeren keresztül is húzódó homokos strandok, amelyeket nyáron a helyiek helyett a turisták vesznek birtokukba. Ne aggódjunk, ha a szállodánk és a strand esetleg messzebb lennének egymástól; elegendő csak egy dolmusra (15 személyes minibusz) felpattannunk, és nemsokára már a kellemes hőmérsékletű tengerben fürödhetünk. A dolmusok reggel 7 órától este 12 óráig óránként közlekednek és csupán 1-2 euróba kerül a használatuk, így megússzuk a hosszas gyaloglást.

torokorszag kusadasi centrum1
A közelben rengeteg látnivaló található, ezért is olyan gyakoriak a hatalmas tengerjáró hajók, akik minden nyáron százával öntik magukból a látogatókat. Innen könnyedén elérhető Epheszosz, János és Pál apostol városa. Az egykor fényűző Ephesosból mára csak romok maradtak meg, de még így is megkapó látványt nyújt, és pontos képet rajzol az egykori gazdagságról. Ezenfelül a hagyomány szerint itt áll Szűz Mária háza is. Egész nap áztathatjuk fáradt testünket Pamukkale különleges mészkőmedencés gyógyforrásaiban (a hely kicsit hasonlít Egerszalókhoz, csak sokkal nagyobb és híresebb) vagy éppen látogatást tehetünk a régi antik romvárosban, Hierapolisban, azaz a „Szent városban”. Ha ez nem lenne még elég, ruccanjunk el Törökország egyik legnagyobb metropoliszába, Izmirbe vagy pedig a bájos, tradicionális török házakkal rendelkező hegyi falucskába, Sirincébe is.

torokroszag kusadasi panorama oceanjaroval1
Ha mókázni akarunk a családunkkal, a csúszdapark biztosan önfeledt mókázást ígér, de akár életre szóló élményeket is szerezhetünk Kusadasi delfináriumában. Itt arra is van lehetőség, hogy díj ellenében akár együtt is ússzunk a delfinekkel. Ha az autentikus török kultúrával ismerkednénk inkább, látogassunk el egy helyi hamamba, azaz gőzfürdőbe. No, és persze merüljünk el bátran a bazár színes forgatagában, ahol, ha ügyesek vagyunk – és ügyesen alkudozunk – rengeteg csecsebecsével gazdagodhat az otthoni emlékfal.

torokorszag kusadasi ladies beach1
A város legfelkapottabb standjai a hosszan nyújtózkodó, nyugágyakkal szegélyezett ún. Long Beach (6 km-re a centrumtól) és a pálmákkal tűzdelt ún. Ladies Beach (2 km-re a centrumtól). Mindkét helyen lenyűgöző, aranyló homokkal borított partszakasz fogad minket. A jól felszerelt strandokon gyakoriak szezonban a diszkók és a koncertek. Ha van elegendő szabadidőnk és érdekelnek a régészeti leletek, ugorjunk át a közeli Samos szigetére. Ez a sziget ugyan már Görögországban található, de megéri a fáradtságot a megtekintése!
Készítette: Méhes Judit     Fotók: Wikimedia