Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Törökország egyik legérdekesebb természeti csodája a száraz táj fölé emelkedő mészkőmedencék sora, melyhez hasonlót Egerszalókon láthatunk.

 

A legtöbb magyar látogató egy illetve kétnapos kirándulás során tudja felkeresni az 1988 óta UNESCO Világörökségi védelme alatt álló Pamukkale világhírű mészkőmedencéit. Az út Antalyából és Marmarisból körülbelül 3-4 órát vesz igénybe légkondicionált és rendkívül kényelmes luxusbuszokon, míg Bodrumból az út kb. 5 órán át tart.


 Utazási Tipp  
    Utazások, Last minute Törökország

Törökország belsejében fekvő Denizli város közelében (20km) található a szinte szürreális látványt nyújtó rendkívül szép és ritka természeti jelenség, ahol egy domboldal tetején tör felszínre a magas oldott ásványi anyag tartalmú (szén-dioxidban és kalcium-hidrogénkarbonátban rendkívül gazdag) gyógyvíz, melynek kicsapódásakor a látványos mészkőteraszok képződtek.


pamukkale szoveg kozott01A Pamukkale elnevezés törökül gyapot várat jelent és évente kb. 2 millió látogató keresi fel a terület látnivalóit. A hely érdekességét tovább emeli a tény, hogy már az ókorban a görögök és a rómaiak is felismerték a helyi gyógyvíz egyedülálló erejét, és Hierapolis néven várost alapítottak, melynek nagyon jó állapotban fennmaradt romjait szintén érdekes program felkeresni.

 

A pamukkalei gyógyvíz erejével többek között a reumát, egyes tüdő- és bőrbetegségeket, valamint a magas vérnyomást igyekeznek kezelni.

 

Az ásatási területen a régi fürdő romjai mellett az egykori város templomainak, épületeinek és színházának megmaradt épületrészeit lehet megtekinteni, melyket a történelem viharai jórészt megkíméltek. Az élők városa melletti Nekrapolisz a halottak városa, ahol kiterjedt, nagy területen találhatók az ókori sírok és szarkofágok. Különlegessége lehet a kirándulásnak egy úszás a Kleopátra medencében, ahol a 36 oC-os vízben lehet úszni az ókori oszlopok között.


pamukkale szoveg kozott02


Praktikus tanácsok Pamukkale felkereséséhez:


A pamukkalei kiránduláson résztvevőknek mindenképpen tanácsos egy hátizsákot vagy utazó téskát magukkal vinniük. A mészkő teraszokat cipőben nem engedik megközelíteni, nehogy elszineződjenek. Vinniük kell magas fényvédő faktorú napozószert, fürdőruhát és innivalót esetleg némi táplálékot is. A Kleopátra medence belépő díja 32 Líra, Hierapoliszé pedig 35 Líra. Ha valaki el szeretné kerülni a tömeget és módjában áll, mindenképpen időzítse délelőttre a látogatását, mert a kirándulóbuszok többsége délutánra ér oda.


 Utazási Tipp  
    Utazások, Last minute Törökország

Érdemesebb 2 napos túrán résztvenni ahol az Angyalkéményeiről és barlangrendszeréről ismert Göreme megnézése után Pamukkale környékén száll meg a csoport, így másnak reggel frissen nézheti meg az ókori romváros maradványait és utána nyugodtabban lazíthat a gyógyvízű medencékben. Ez az állítás különösen nyáron a főszezonban igaz, amikor rettentő nagy a hőség.

 

Akik a nyugalmat és a különleges élményeket kedvelik, akár az októbertől áprilisig terjedő időszak is érdekes lehet egty utazást megtervezni.

 

Mellék és holtszezonban teljesen másik arcát mutatja az olyankor is rendkívül festői látványt nyújtó Kappadokkia.


pamukkale szoveg kozott03