Adatok
Terület
163 610 km2
Főváros
Tunisz
Lakosság
Kb. 11 565 200 fő
Időjárás
Tunézia délebbi részei a sztyeppi és a sivatagi zónában fekszenek, de északi részén mediterrán hatás érvényesül. A Földközi tenger-partvidékén a leghidegebb hónap középhőmérséklete 9-11 °C, a legmelegebbé 26-32 °C között ingadozik, de a sivatagos területeken meghaladja a 47 °C-ot is. Az évi csapadék a Földközi-tenger partvidékén 400–700 mm, az ország déli, sivatagi vidékén viszont szinte alig esik. A csapadék legnagyobb része a téli félévben hull le.
Legjelentősebb repülőterek
- Tuniszi nemzetközi repülőtér
- Monastiri nemzetközi repülőtér
- Tabarka nemzetközi repülőtér
- Touzeur nemzetközi repülőtér
- Houm Essouk nemzetközi repülőtér
Utazási okmányok
• Magánútlevél: IGEN
• Elvárt érvényessége: A kiutazást követően még 3 hónapig érvényben kell lennie
• Ideiglenes Útlevél: NEM
• Személyi igazolvány: NEM
• Ideiglenes személyi igazolványszám: NEM
• Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
• Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
• Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
• Vízum: beszerzése NEM szükséges.
Diplomáciai képviselet: Budapest
Pénznem: tunéziai dínár
Hasznos linkek
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?tunezia
Oltás, egészségügyi tudnivalók
A közegészségügyi helyzet kielégítő, a turisták által látogatott régiókban jónak minősíthető. Tunézia rendelkezik a régió kiterjedtebb és felszereltebb egészségügyi hálózatával. Kötelező oltás nincs, javaslatként felmerülhet a Hepatitis A és B, valamint a hastífusz elleni védőoltás felvétele, ugyanakkor erősen ajánlott a kiutazók részére egészségügyi ellátásra is kiterjedő biztosítást kötni.
Látnivalók
Fontosabb városok
- Tunisz
- Sfax
- Sousse
- Kairouan
- Gabés
- Zarzis
- Monastir
Nemzeti parkok
- Bouhedma Nemzeti Park
- Boukornine Nemzeti Park
- Chambi Nemzeti Park
- El Feidzsa Nemzeti Park
- Ichkeul Nemzeti Park
- Dzsebel Chitana-Cap Négro Nemzeti Park
- Dzsebel Orbata Nemzeti Park
- Dzsebel Serj Nemzeti Park
- Dzsebil Nemzeti Park
- Szidi Toui Nemzeti Park
- Zembra és a Zembretta-szigetek Nemzeti Park
UNESCO örökségek
- Iskul Nemzeti Park
- Tunisz medinája - hagyományos óváros Tunisz városban
- Karthágó romjai - az ókori Karthágó fővárosának maradványai
- Az el-Dzsemi amfiteátrum a rómaiak jelenlétének emléke
- Kerkaván pun városa és nekropolisza
- Szúsza medinája (óvárosa)
- Kairuán városa
- Dugga/Szugga
Hegyek és tavak
Az Észak-Afrikában található ország a Gabeszi-öböl mentén terül el. Az ország nagyjából fele a mediterrán tengerparti sávba sorolható, a maradék területet a Szahara sivatagjai borítják. Tunézia hegyvidékei inkább az ország északi részein húzódnak (Tell- és a Szaharai-Atlasz). A klíma mérsékelt, esős telekkel, és forró, meleg nyarakkal jár együtt. A hegység legmagasabb csúcsa 1544 méter (Dzsebel Sambi). A két hegységet a Medzserda művelhető völgye választja el egymástól. Nyáron csak öntözéssel lehet a földet művelni.
Az ország középső részén a parti síkságot fokozatosan váltják fel a Szaharai-Atlasz keleti nyúlványai. Errefelé található a Száhel, az ország gyümölcsöskertje. Számos olajfa-ültetvény található errefelé. A vidék ugyan száraz, de a talajvíz olyan magasan van, hogy az olajfák gyökerei elérik. Másik fontos termény a mandula. A sűrűn lakott Dzserba-sziget kútjai bőven ontják az édesvizet, ezáltal rengeteg termő datolyaligetet és olajfaültetvényt láthatunk itt. Homoksivatag egyedül Dél-Tunéziában található, amit sottok zárnak el az ország többi részétől.
Gasztró
A tuniszi konyhára egyaránt hatott a fűszeres észak-afrikai ízvilág és a francia kifinomultság. Gyakori hozzávaló az olívaolaj és a tojás, egyik kedvenc eledelük a minna, amelyet tojásból és csirkehúsból, valamint bárányvelőből készítenek. Legtöbbször tésztát vagy rizst szolgálnak fel hozzá köretként, de elterjedt a kuszkusz is, de halételek is gyakran kerülnek az asztalra. Elterjedt étel még a brik, amely egy levelestésztából készült, tonhallal vagy tojással, hagymával töltött derelyeféle. Imádják a zöldségsalátát és a marguezt, utóbbi bárányhúsból készült apró virsliket takar. Desszerteik gyakran tartalmaznak mézet, ezért édesek, de tömények.
Nemzeti italuk a bor, a datolyalikőr (Thibarine, Boucha) és a fügepálinka, de a rózsavízzel ízesített kávét és a Celtia sört is sokan fogyasztják.