Hirdetés

Ajánló

Kristálytiszta, gyógyító levegővel rendelkeznek, télen-nyáron egyenletes a hőmérsékletük és többjükben gyönyörű természeti képződmények, cseppkövek is találhatók. Magyarországon jelenleg kb. 3700 barlang lett feltárva, de ez a szám még tovább növekedhet. Az alábbi összeállításunk segítségével képzeletben Te is bejárhatod Magyarország legcsodásabb barlangjait!

Hol találhatunk rá szinte egymás mellett Noé szőlőjére, Jézus lábnyomára és Budapest, Bécs, Párizs utcáinak macskaköveire? Nem máshol, mint Palócföldön, ahol a gazdag néphagyományok és természeti értékek mellett misztikus helyszíneket is felfedezhetnek az erre járók.

Imádsz szép tájakon, a nagyobb hazai tavak mentén bringázni? Ha a válaszod igen, pattanj akár a gyerkőcökkel együtt nyeregbe és tekerjétek körül a természet szépségeiben bővelkedő Tisza-tavat! A könnyű bringatúra keretében nemcsak az utóbbi évek legnagyobb magyar kerékpárút-fejlesztés eredményét próbálhatjátok ki, de akár a tó egyedülálló élővilágával is megismerkedhettek!

Már elég régóta élek a Bodensee bajorországi részén (és baden-württembergi partjaihoz közel) ahhoz, hogy a Boden tó környékén élő németek mindennapjairól – 3 cikk erejéig - összefoglaljam a jó és rossz tapasztalataimat. Természetesen a pozitívakkal kezdem, azokkal, amik a leginkább tetszenek itt nekem a Bodensee környékén - szerencsére ezekből van a legtöbb! Saját fotóimmal is színesítem őket. Jó olvasást és képnézegetést kívánok!

Az angliai Stonehenge a Föld egyik legismertebb őskori műemléke, de  nem az egyetlen megalitikus hely Európában ami a múlt titkait  őrzi. Franciaországban a Bretagne-félsziget  déli részén Nantestól észa-nyugatra található szép  természeti környezetben egy jóval nagyobb kiterjedésű és  titokzatosabb ősi helyszín mint  a Stonehenge.  Tudjon meg többet a legimpozánsabb francia megalitikus helyekről,  amelyekről valószínűleg sokan még egyáltalán nem is hallotak!

   Mainau kicsinyke szigete dél Németországban található, Baden-Württemberg tartományban, a Bodensee partján. Azt is mondhatnám, hogy a természet lágy ölén fekszik. Virág-és pillangószigetnek, valamint botanikus kertnek is szokták nevezni ezt a kb. 45 hektáros területet, mert telis-tele van színes virágkompozíciókkal és ősöreg fákkal, ez utóbbiak közül az egyik hatalmas (43 m magas) tulipánfát még Eszterházy Miklós, magyar gróf ültette el 1830-ban. A tündérien barátságos, kb. 40-féle pillangó egy lepkeházban éli vidám röpködéssel teli kis mindennapjait és nagy megtiszteltetésnek számít, ha némelyikük „ránkszáll”, vagyis a fejünkön, vállunkon, lábunkon pihen egyet. Nekem legutóbb a hasamra szállt egyikük és tényleg olyan jó érzés volt, mintha egy kis tündérszárny érintett volna meg.  :)

Hollókő, a húsvéti hagyományait évszázadok óta őrző nógrádi falu 1987-ben vált az UNESCO világörökség részévé. A palóc falu leghíresebb látványosságai a faluközpont és a hollókői vár, de Hollókő még számos meglepetést tartogat az ide látogatók számára – és nem csak Húsvétkor!

  A magyar tengerhez szinte mindenkinek fűződnek romantikusan szép nyári élményei. Mesebeli tájakon sétálhatunk, érdekes és szép látnivalókat nézhetünk meg, strandolhatunk, hajózhatunk, bringázhatunk vagy akár hajózhatunk is a Balaton  hullámain. Egy dolog biztos; Nyugodtan kijelenthető, hogy az utóbbi években egyre jobban fejlődő településeken szinte minden korosztály találhat magának tartalmas programokat, és jókat szórakozhat a családdal vagy baráti körben.  A Balaton idén is csak arra vár, hogy meglátogasd és az év legszebb, beleszeretős  pillanatait éld át a magyar tenger partján.

  Szantorini, a görög álomsziget a Kükládok szigetcsoport legdélebbi és legismertebb szigete, mely a félhold alakját és a kaldera kialakulását az írott történelem legnagyobb vulkánkitörésének köszönheti. Szantorini az Égei-tenger egyik legkülönlegesebb ékköve, ahol a jellegzetes kükladikus építészet lenyűgöző természeti adottságokkal párosul. A drámai szépségű sziklafalak tetejére épült, festői falvak látképe mindenkit elvarázsol, a gyönyörű naplementék és a sziget romantikus hangulata pedig egy valódi életérzést közvetítenek, melynek megtapasztalása alighanem minden utazó bakancslistáján szerepel.

A Vulkánok a legveszedelmesebb, ugyanakkor leglenyűgözőbb földrajzi jelenségek közé tartoznak. Elnevezésüket a rómaiak tűzistenéről Volcanostól kapták. Napjainkban a Földön mintegy 500 aktív tűzhányó található, melyek   a földfelszín alatti tektonikus lemezek találkozásánál keletkeztek,  közülük néhányat Európában  találunk. Írásunkban összeszedtük a még napjainkban is aktivitás jeleit mutató európai vulkánokat: