Hirdetés
Hirdetés

Vándorló sárgásfehér homokdűnék? Tengerparti sivatag Európában? Ha ma is számon tartanánk a világ hét csodáját, a Slowinski Nemzeti Park bizonyára beletartozna.

  Lengyelország temérdek természeti remekművének, avagy 23 nemzeti parkjának egyike a Slowinski Nemzeti Park. Nem is akárhol, a tengerparton !  A Balti-tenger zöldesszürke árnyalatú partvonalát mindig is misztikus helynek tartottam, ahol bármikor partra sodródhat egy óvatlan sellő, vagy felbukkanhat a távolban egy arra tévedt vitorlás a 16. századból. Ha az utazó meglátja a tengerparttal egybeforrt hatalmas homokdűnéket, akkor nem is kételkedik tovább a hely varázsában.


tengerparti düne 5

  Azonban most nem a tengerpartról kezdjük túránkat, hanem a Rowy és Łeba települések között elhelyezkedő park bejáratától. A belépő (6 zlotyi), és némi parkolási díj megváltása után szabad az út. Az áraknak ITT lehet utánanézni. Kezdetben végeláthatatlan erdőn keresztül vezet utunk, ahol az útleírások szerint a ,,helyi lakosokkal”, avagy vaddisznókkal, őzekkel és mezei nyulakkal is összefuthatunk. A fák idővel ritkulni kezdtek a bal oldalamon, és lassan előbukkant a vadregényes Lebsko tó a zöld valamennyi árnyalatával és egy csapat nyugalmas életet élő, vízen lebegő kacsával.

 Utazási Tipp 
   Gyors foglalás + szállásakciók Lengyelországban!


A Slowinski Nemzeti Parkban a Lebsko tavon kívül a Gardno tavat is felfedezhetjük, ráadásként pedig több folyó is keresztezi a területet. Különös hely ez, ahol a víz minden formája megjelenik – gondoltam bele, és újra a korábban csak fotókon látott homokdűnék jutottak eszembe, amint összeérnek a tengerrel, mintha csak Namíbiában lennének. Vajon tényleg olyan lesz, mint a képen?
erdő

  Megjelent a meredek homokfal, ami mögött ott várt a felismerés. Levettem a cipőmet és mezítláb szedtem a lábamat a fal tetejére a látványért.  Egyáltalán nem olyan hatása volt, mint a képeken. Mert sokkal, de sokkal pazarabb volt az egész! 
tengerpart3

Hirdetés