Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  Az Arany-balladából ismert walesi városka büszke magyar kapcsolataira  – Magyarul is megszólaltak „A walesi bárdok” című versből ismert Montgomery város lakosai, akik egy szívhez szóló kisfilmmel üzentek magyar barátaiknak.

   Az Arany János híres balladában megörökített Montgomery, walesi nevén Trefaldwyn, videója megemlékezik a költő munkásságáról, a helyiek pedig büszkén mutatják be a kisváros nevezetességeit a magyar közönségnek. A kisfilmet a Magyar Cymru nevű walesi-magyar kulturális kezdeményezés „Építsünk hidakat” videóüzenete ihlette. Az idén nyáron bemutatott videóban több, mint 30 magyar fejezte ki a walesi nép és kultúra iránt érzett szeretetét – köztük Walesben élő magyarok és a walesi zene magyarországi kedvelői. 


Wales Montgomery Arany


  „A walesi bárdokban megénekelt tragikus történetet Arany János révén többen ismerik Magyarországon, mint Walesben” – mesélte Jill Kibble, a montgomery-i városi tanács egyik tagja. „Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy generációk óta minden magyar diák találkozhat a városunk nevével. Ezt Arany Jánosnak köszönhetjük, akit ezért néhány éve posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítettünk.  „Amint eljutott hozzánk a Magyar Cymru megható videóüzenete, tudtuk, erre válaszolnunk kell. Így született meg a saját kisfilmünk, amit a koronavírus okozta kihívások ellenére nagy élvezettel készítettek Montgomery lakosai.”   Brunner Bálint, a Magyar Cymru alapítója és az „Építsünk hidakat” projekt szervezője szerint tiszteletre méltó, hogy a magyar kultúra szeretete az 1200 lelket számláló kisváros életének fontos részévé vált. „A júliusi videóüzenetünk nagy sikert aratott a walesiek körében. Több országos hírlap is beszámolt a kezdeményezésről, a walesi kormány pedig a közösségi médián keresztül köszönte meg a munkánkat.”  „Arra viszont nem számítottunk, hogy az Arany-balladából ismert Montgomery lakosai ilyen megható módon viszonozzák majd a gesztust, és hogy a jövőben is az ő segítségükkel építhetünk hidakat Wales és Magyarország között.” 


Wales Montgomery TC