Az előző részben a TOP 10-et szedtem össze a ti véleményeitek alapján. Most jöjjenek a számomra legérdekesebbek, azok közül, amit javasoltatok! 

Somoskői vár


SOMOSKŐ VÁRA

Elsőként a Somoskői várba szeretném az olvasót elkalauzolni. Elhelyezkedése nem mindennapi. Somoskő a magyar-szlovák határnál helyezkedik el, a magyar oldalon. Viszont a vár már Szlovákiához tartozik. A várat a 13. században építették, mely a 16. századig aktív szerepet játszott az addig lezajlott háborúk alatt. Ugyanis a Füleki ostrom idején felgyújtották, így elvesztette hadi szerepét.  Az 1840-es években Petőfi is járt itt és a következőket írta róla az Útirajzokban: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.”


Nemti Morgó


NEMTI-MORGÓ GÖDÖR  

A Nemti-Morgó Gödör a mátrai geocsodák egyike, ami Nemti településről közelíthető meg a leggyorsabban. Az árok egy 20 millió éves üledék-árok, amely homokkőből épül fel. Így az időjárás viszontagságainak kitéve tudott ilyen szinten erodálódni és nyerte el mai formáját. Maga a gödör körülbelül 500 méter hosszú, így végig járása nem telik órákba, viszont tovább haladva más csodákat is láthat a túrázó, például a Kőleányt és a Sárkánysziklát.


lófingató hegy


LÓFINGATÓ-HEGY

  A Lófingató-hegynek nem csak a neve érdekes, hanem amit ott találunk, az is egyedi. Óbarok településről közelíthető meg talán a legkönnyebben, ami Bicskétől az 1-es úton tovább haladva Tatabánya felé az első település. Maga a hegy a nevével ellentétben nem annyira készteti a túrázót bélmozgásra, amikor megmássza, viszont a hegy gyomrában található elhagyatott bunkerek meglátogatása lehet, hogy igen. Már csak azért is, mert eléggé romos állapotban vannak, így nem ajánlott bemenni.


lófingató bunker


BUNKEREK

A szovjet „elvtársak” hagyták itt ezeket az akkoriban titkos bunkereket. Sajnos a mai napig nem tudni, hogy mit tároltak bennük, vagy igazából mire is használták. Annyi bizonyos, hogy a szovjet Déli Hadseregcsoport Légierő és Légvédelem, azaz korábbi 36. Légi Hadsereg egyik tartalék irányító központja volt.      Utazási Tipp 
   Szállásakciók belföldön, gyors foglalás, akár SZÉP kártyával is!


Hirdetés