Hirdetés


A karácsonyi időszak a magyar gyerekek számára a Mikulással kezdődik. Ilyenkor gyakran hangzik el az ismerős kérdés: „Anya, Apa, de hát hol lakik a Mikulás?”, amire rendszerint az a válasz érkezik, hogy „Fenn a messzi északon, Lappföldön”.

Ezeket a kérdéseket általában egy sor másik is követi még, mint például, hogyan tud a Télapó egyetlen éjszaka alatt annyi ajándékot kiosztani, mivel közlekedik, hogyan jut be a házba és így tovább… ha a csemete nagyon hitetlenkedik, érdemes neki pár szót mesélni Rovaniemiről, Lappföld fővárosáról, ha pedig lehetőségünk van rá, ne várjuk meg, amíg ideér a Mikulás, hanem előzzük meg és tegyünk mi magunk látogatást nála - garantáltan életre szóló élmény lesz! A repülővel megközelíthető, Finnország szívében, az északi sarkkör mentén fekvő Rovaniemi Lappföld legnagyobb és legjelentősebb városa, ám hírnevét mégsem ennek köszönheti, hanem annak, hogy a Mikulás 1985-ben ide tette át „hivatalos főhadiszállását” a finn-orosz határ közelében található Korvatunturiból.

finnorszag rovaniemi telapo
Mikor érdemes Rovaniemibe utazni?
Röviden: bármikor, habár figyelembe kell venni, hogy a sarkkör közelsége miatt a téli időszakban jellemzően rövidek a nappalok, a nap csupán délelőtt fél tizenegy felé kel fel és már délután kettő körül lenyugszik, amíg a nyári napforduló környékén szinte sosincs napnyugta.
Az ide látogatók túlnyomó többsége azonban nem meglepő módon a rövid nappalok ellenére mégis inkább télen érkezik, elsősorban a karácsonyi időszakban, hogy kicsik és nagyok személyesen találkozhassanak Joulupukkival, azaz a finn Télapóval a Rovaniemitől mintegy 8 kilométerre elterülő, télen-nyáron ünnepi mesebeli hangulatot idéző Mikulás-faluban és az Északi-sarkkör alatt húzódó földalatti Santa Parkban.

finnorszag rovaniemi mikulasfalu bejarat
A Télapó falva
A mesésen kialakított bájos faluban egész évben bárkit szívesen vendégül lát a Télapó, aki a legtöbb esetben anyanyelvükön is felköszönti a gyerekeket, noha nem mindig tartózkodik a helyi hivatalban. A faluban fogadók, illetve egy, a hószánok történetét bemutató múzeum, egy működő postahivatal és ajándékbolt is várja a látogatókat, így aztán azt is el lehet intézni, hogy az itt vásárolt szuvenírt a postán kapják meg a legkisebbek. Az északi sarkkör is áthalad a parkon, ezt egy, a parkon áthaladó fehér vonal is jelzi, amely gyakori fotóhelyszín.

finnorszag rovaniemi santa park
Santa Park
Az Északi-sarkkörnél, egy varázslatos fenyveserdő közepén található titkos földalatti barlang nyaranta június közepétől augusztus végéig, telente Novembertől január elejéig tart nyitva. Tulajdonképpen a Santa Park egy olyan tematikus vidámpark, ahol egész évben karácsony van és ahol a gyermekek megtekinthetik a Mikulás segítői, a manók és tündérek csodákkal teli világát, a Jégkirálynő otthonát és Mézeskalács néni pékségét is, de a belépő díjban benne van az édességbár, a varázsvonat és az elfiskola- és műhely megtekintése is.