Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Már több, mint 200 éve annak, hogy sokan  keresik fel a Magas-Tátrát turisztikai célokkal. A hegyvidék egészséges klímája,  kirándulási és sportlehetőségei  mellett jónéhány éve a Tarajkán (Hrebienok) telenként megépített jégből épült díszes jégtemploma is jó okot szolgáltat rá, hogy felkeressük ezt a patinás üdülőhelyet !

   Az idei téli szezonban sem kell lemondeni a látogatóknak a Magas-Tátrában lévő Tarajkánál ( Hrebienok ) található különleges  jégtemplom meglátogatásáról.  A különleges téli alkotást minden esztendőben hatalmas védősátor óvja az időjárás szeszélyeitől. Építői két hét alatt több, mint   200 tonnányi  jégtömböt szállítottak a helyszínre az alkotások létrehozásához.


  Tatranský dóm 1
  A minden évben újra gondolt és rajzolt tervek szerint   emelt épületek magassága eléheti  a 12 méteres magasságot is. Elkészítésükhöz akár 2000 nagyméretű jégtömböt is felhasználhatnak a láncfűrészt és egyéb erős megpróbáltatásoknak is ellenálló eszközöket használó  nemzetközi jégszobrász csapat tagjai. Megformázták már a római St. Péter katedrálist, a prágai Vitus székesegyházat és a barcelonai Sagrada Familiát is. Az épületeket különböző akár emberméretű jégszobrokkal is díszítik készítőik. Az összképet pedig a színes megvilágítás és a lézerfények teszik még tökéletesebbé.
jégkatedrális1

A tátrai jégtemplom  meglátogatása ingyenes. Nem kell belépőt váltani a megtekintéséhez. 

Az érdeklődők decembertől áprilisig minden nap 9: 00-16: 30 között tudják megtekinteni a jégből épült alkotást.


jégkatedrális3x

TIPP:  A látogatók  minden vasárnap 15: 30-kor  különleges  zenei előadások és koncerteket élvezhetnek . A belépés ingyenes.
Hogyan lehet eljutni a Jégtemplomba?
Túrázva: Ha  Starý Smokovocből indulunk  a zöld jelzést vagy a betonozott utat kell követni. (kb. 45 perc)
Siklóval: Starý Smokovec és Hrebienok között kb. 7 percig tart az út.   

( a Covid járvány miatt a jégkatedrális látogatása időszakosan szünetel )


jégkatedrális7


 

Szerző:  Bajna Gábor    fotók: Szabó Réka