Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

  A boli Aranyszarv strand szinte merőlegesen nyúlik be a tengerbe. A széljárástól függően alakja és a helyzete is állandóan változik, mintha folyékony aranyból lenne. Eleganciája és vonzereje ezt a strandot Brač-sziget és egész Horvátország szimbólumává tette. 

   A  világsajtó és az internet segítségével szinte már az egész Földön ismerik már Brač-sziget leghíresebb strandját az Aranyszavat és Brač-sziget csodálatos városainak, érintetlen szépségű  partszakaszainak szépségét.


brac aranyszarv1


Fedezd  fel az Aranyszarv strandot Bol közelében

 A paradicsomi szépségű "Zlatni rat" Aranyszarv  strand az egész horvát Adria talán legszebb strandja,  egyben a legreprezentatívabb fürdőhely Bol környékén. Egy víz alatti sziklazátony körül finom apró szemű kavics lerakódás hozta létre, mely később  kiemelkedett  az Adriai-tenger vizéből.  A híres strand  tengerbe nyúló földnyelve akár 500 méter hosszan is bele nyúlik a tenger kéken ragyogó kristálytiszta vizébe. 


brac


A Aranyszarv-félsziget csúcsa a szél, a hullámzás és a különféle irányból érkező tengeri áramlások hatására folyamatosan változtatja az alakját, amitől rendkívül érdekesnek tartják az emberek. 


aranyszarv adria


  A természetvédelmi  területen található álomszép fürdőhelyre a világ minden tájáról szörfösök és kite-szörfösök is járnak. A gyakori és megfelelő erősségű szél miatt lett igen kedvelt hely körükben. A "Zlatni rat" strand mindössze 2 km-re fekszik Bol városától, ami a sziget déli partjának legnagyobb települése.  A híres strandot vagy autóval vagy  kb. 20 perces sétával lehet elérni Bolból a tenger partján haladva. A nyári hónapokban félóránként egy kis turista busz is közlekedik  a strandra a kisvárosból.


 Látnivalók, nevezetességek Bolban

  Bol az egyetlen település a sziget déli részén,  számos fehérkavicsos stranddal büszkélkedhet. A fehér, aprókavicsos strandok mellett sok a látnivaló. Bol egy városias jellegű település,  nevezetességei között ki kell emelni a szentélyt ami a Glavici félszigeten, a település keleti oldalán, már több mint ezer éve létezik.  A dominikánus kolostor 1475-ben épült és évszázadokon át gyűjtött kincseket őriz, mint amilyen a számos irat, egyházi könyv, műkincs, szertartási eszközök, arhív anyagok (levelek, adománylevelek, jegyzői szerződések, a boli kolostorhoz kötődő pápai levelek) valamint brači írók kéziratos műveit. Külön ki kell emelni a Szűzanyát gyermekével és a szentekkel bemutató képeket, melyek az egyik legnagyobb olasz reneszánsz mester, a velencei Jacop Tintoretto műve.  A Kegyelmes Boldogasszonynak szentelt templomában értékes reneszánsz és barokk műalkotások találhatók. A kikötői védőgát mellett egy reneszánsz kastély áll ahol ma az 1963.ban alapított  Branko Dešković Galéria működik, modern horvát műveket mutat be. Érdemes megnézni  a Szent Antal templomot és a valamikori Kaštil erődítményt is.


 Szerző:  Bajna Gábor    Képek:   Pixabay