Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés
Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Levendula és rozmaring illat terjeng a levegőben, a kavicsos partot halkan mossa a királykék színekben pompázó tenger, kabócák ciripelik nászdalukat a bokrok között. Ameddig a szem ellát, mindenütt mélyzöld píneaerdők és ciprusfélék, bőséges termést adó gyümölcsfák és gazdag szőlő-, és olívaültetvények váltakoznak a környező, csendes öblökkel és szelíd völgyekkel tagolt dombokon, amelyeket csak foltokban szakít meg egy-egy kisváros, falucska vagy nyaralóövezet… a közép-dalmát szigetvilágban elterülő Hvar gyönyörű szigete minden korosztály számára rengeteg meglepetést tartogat!


A Budapesttől kereken 800 kilométernyi távolságra fekvő, autóval és a szárazföldről kompjárattal elérhető, összesen mintegy 300 km2-en elterülő Hvar szigete Brac-tól délre, hosszan elnyúló alakban fekszik és az Adriai-tenger habjai mossák partjait. Horvátország második leghosszabb és negyedik legnagyobb szigete. Fővárosa ugyanazt a nevet viseli, mint a sziget és rengeteg műemlék található benne, amely elmúlt korok és a mediterrán városkák jellegzetes hangulatát idézi, könnyed sétákra invitálva az ide látogatókat.
A csodás panorámával rendelkező szigeten már az újkőkorban is letelepedtek az emberek, legalább is a Jelsa közeli Grapce-barlangban a régészek a letelepedésre utaló használati eszközökre és agyagkerámiákra bukkantak. A sziget következő birtokosai az íllirek voltak, majd Pharos szigetéről származó görögök hoztak létre kolóniát a mai Stari Grad helyén és eredeti anyaföldjük után új hazájukat szintén Pharos-nak nevezték el. Az egykori elnevezést az ókor végén, középkor elején bevándorolt szláv törzsek változtatták meg, akik miután beköltöztek, Hvarra változtatták meg a sziget nevét. Hvar a 15-16. század fordulóján, az adriai tengeri kereskedelem időszakában élte fénykorát, amikor egy ideig a velenceiek uralma alá került, telente pedig a velencei flotta Hvar védett öblében állomásozott. Akárcsak Bracot, úgy Hvart is elözönlötték Napóleon seregei, a francia uralom azonban nem volt tartós, mert a sziget nemsokára az Osztrák-Magyar Monarchiához került és oda is tartozott egészen 1918-ig, majd olaszok és a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság uralta a területet. 1992 óta Hvar Horvátországhoz tartozik.


horvatorszag hvar kikoto1

   A hamisíthatatlanul különleges, mediterrán hangulatú sziget legfontosabb települései Hvar, Stari Grad, Jelsa és Vrboska. A városok viszonylag közel fekszenek egymáshoz, autóval könnyen elérhetőek és hamar bebarangolhatók. A helyiek kedvesek és barátságosak, az egész szigetet átjárja a „Carpe Diem!” - életfelfogás.
   A déli oldalon lévő Hvar város a sziget elsőszámú látnivalója. A szépséges, képeslapokat idéző öböllel rendelkező városban rengeteg műemlék található; egymás után sorakoznak itt a velencei mintára épült paloták és házak, a város felett őrködő hegyen épült Fortica vagy Spanyol erődből pedig pazar panoráma tárul elénk Hvarra és a tengerre. Nemcsak az erődöt, de az Arsenal színházat, a főteret a templommal és a Hektorovic-palota romjait is érdemes megtekinteni. Ha több napig tartozkódnánk a városban, a bencés kolostort se hagyjuk ki, itt készül az agávészálakból vert hvari csipke. Hvar nagyon kedvelt település a fiatalok körében, ugyanis amellett, hogy itt találhatóak a sziget legjobb bulihelyei, de a Carpe Diem-part is, ahol garantált a remek hangulat, annyira, hogy a strandolók közül páran néha még napközben is spontán táncra perdülnek.


horvatorszag hvar fovaros1

   Ha még nem teltünk volna be a Hvar által nyújtott látnivalókkal, hajótaxik segítségével keressük fel a zöldellő Pakleni-szigeteket. A buja növényzettel megáldott szigetek közül kiemelkedik a Sveti Klement, ahol különleges fenyő-, kaktusz-, és babérerdőkben barangolhatunk a bennük kialakított sétányok mentén, de számos csendesebb, öböl menti homokos part és rengeteg eldugott lagúna is rendelkezésünkre áll, ha épp magunkban szeretnénk gyönyörködni a táj szépségében.


horvatorszag hvar obol strand1
   A sziget déli oldalán fekvő települések közül a borok iránt rajongóknak egyenesen kötelező felkeresni Zavalát és Sveta Nedjelját. Az előbbi a fehérbor, az utóbbi falu a vörösbor készítésének helyi fellegvára. A két település már csak azért is roppant érdekes, mert ide vagy hajóval vagy egy hegyi alagúton keresztül tudunk csak eljutni, annyira el vannak zárva a külvilágtól.
horvatorszag hvar stari grad1

   Stari Grad a sziget északi oldalán található. Az i.e. 384-ben létesült település kihagyhatatlan látnivalója a 15. századi vaskos szürke falakkal ellátott Hektorovic-várkastély („Trvdalj”) és márványpadokkal ellátott kertben kialakított híres halastava. A kastélyban ma képtár és néprajzi múzeum működik. A kastély mellett áll a néhai nemesi család egykori várkápolnája, a barokk Szent Rókus-templom és a közelben egy 15. századi dominikánus kolostor is épült. A kikötőben is érdemes kicsit korzózni és nyalni egy hűsítő fagylaltot.
    Jelsa kicsiny, ám bájos, barátságos városka. Kőházai között, főterén és templomában járva valóban olyan érzés fogja el az embert, mintha visszarepült volna a középkorba, míg a városka előtt húzódó tengerparton több strandolásra alkalmas, lassan mélyülő, homokos partszakasz is található.


horvatorszag hvar jelsa1
     Vrboska parányi városa egy szépséges öbölben épült fel. Sikátoros szűk utcák, szorosan egymás fölé épült házikók és rengeteg híd – olyan, akár egy zsebkendőnyi méretű Velence! Az öböl közepén egy kis sziget terül el, melyen egy óriási pálmafa áll – ma ez Vrboska jelképe. A település legmagasabb épülete a Szűz Mária erődtemplom, mely vészterhes időkben adott menedéket a helyiek számára.


horvatorszag hvar vrboska1

Vigyázat! Hvar szigetével könnyű szerelembe esni – és ez a szerelem sokszor egy életen át fennmarad…


Készítette: Méhes Judit         Fotók: Pixabay

 

 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.