Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Válogass megbízható magyar utazásszervező irodák legjobb utazási csomagjai és last minute ajánlatai között egy helyen, könnyen összehasonlítható formában!

Keress ország, vagy város szerint ⇩

Hirdetés

Találd meg az igényeidnek megfelelő utasbiztosítást

EUB utasbiztosítás

Ez egy olyan hetedhétországra szóló fesztivál, nem mellesleg 2009 óta UNESCO Szellemi Kulturális Világörökség is egyben, amit szerintem legalább egyszer az életben személyesen is látni kell. Nagy szerencsémre, 5 éve én még csak 5 percre laktam Mohácstól, így amikor eljött a farsangolás ideje, csak kitettem a lábam a házból és… hát hipp-hopp nem igazán tudtam ott lenni Farsangvasárnapon Mohácson, ugyanis rengetegen jönnek ilyenkor nem csak Magyarországról, de külföldről is, nem túlzok, ha azt írom, hogy akár 100.000-es nagyságrendben is. Azt azért tudni kell, hogy a Busójárás egy többnapos rendezvény keretében zajlik, de a Farsangvasárnap a fesztivál főnapja.


A lényeg, hogy időben elinduljunk otthonról, mert ha mondjuk autóval érkezünk, akkor parkolóhelyet kell keresnünk, ha meg busszal, akkor fel is kell férjünk rá… hát igen, ilyen ez a Busójárás, messze földön híres-neves! 
Azért ez ne riasszon ez el senkit, előbb-utóbb mindenki beér a városba, ahol attól függően, hogy a körforgalomtól – ahol az egyik legújabb gyönyörű busócsoport szobor is helyet kapott,


Busójárás Mohács 1
merre indul tovább, de a polgárőrség, vagy a helyi lakosság szépen elirányítja majd a megfelelő helyekre. Persze nem mindegy, milyen messziről kell majd besétálni a központba, de Mohács kisváros, s ha mondjuk havas a táj, akkor még abban is lehet gyönyörködni egy darabig.


Első körben én azt javasolnám, hogy a műsorkiírási időpontoknak megfelelően keressétek fel a Kóló teret, ahol egy busó kopjafa áll, mert innen indulnak el csapatostul a busók a városközpont fele. Ez ugyanis a gyülekezőhelyük.


Busójárás Mohács 2

Ha szerencsénk van, akkor már az elején láthatunk is egy érdekes szerkezetet, aminek „ördögkerék” a neve, ezen sokszor úgy megpörgetik a mi busóinkat és az ördögfiókákat, hogy ihaj-csuhaj, tiszta öröm!
Busójárás Mohács 3

Aztán meg már csak követni kell a tömeget (értem ezalatt a busó csoportokat és a többi látogatót) a Széchenyi térre, ahol eszem-iszom (nekünk kedvencünk az erdélyiek kürtöskalácsa - még nézni is fenséges látvány),
Busójárás Mohács 4

dínom-dánom, az egész főúton végighúzódó kirakodóvásár látható. Az utcákon kényelmesen sétálgat a temérdek busó, sokac leány, néptáncosok és egyéb érdekes maskarás, szóval rengeteg a látni-és fényképeznivaló. A kellemes alapzajt a busókra aggatott kolompok adják, ha ilyet hallunk, az máris jó érzéssel tölt el, rögtön tudhatjuk, hogy busók járnak a közelünkben. Ilyenkor „fejre áll a világ” Mohácson és ez így van jól!
Busójárás Mohács 5


A Busók szívesen megállnak, ha valaki fényképet szeretne velük csinálni, mint anno az én leánykám is.


Busójárás Mohács 6

Azt is kifejezetten kedvelik, ha a látogatók is beöltöznek. A 2019-es évi Busójáráson a kisebbik, 5 éves lánykánk a kedvenc egyszarvú sapkáját húzta fel. Ahogy beértünk a térre, máris megtetszett egy éppen arra járó busónak. Megviccelte, majd megnevettette a lányom, aki egyébként akkor volt életében először Busójáráson, s azóta is várja, hogy mikor megyünk újra.
Busójárás Mohács 7

Hát igen, a busók már csak ilyenek, nagyon szeretnek mókázni, vigadni, tréfálkozni a látogatókkal és gyakran viccesen pajzánkodni is. Remélem még sokáig megtartják ezen a jó szokásaikat!

 

A Busófelvonulást gyalogosan, ill. különféle érdekes, sokszor igencsak meghökkentő járművekkel oldják meg,


Busójárás Mohács 8

amiken általában a sokac hölgyek és a gyermekeik utaznak, a kis busók;
Busójárás Mohács 9

s ahogy a képeimen is láthatjátok, nagyon jó kis dekorációkat találnak ki a járgányaikra.
Busójárás Mohács 10

Ha busóink elfáradnak, akkor a legkülönfélébb helyeken tudnak ledőlni, akár enni is például az útra, vagy éppen a színpad közepén terülnek el.
Busójárás Mohács 11

A busók és sokac (horvát népcsoport) lányok mellett nagyon szeretem még a különféle néptánccsoportokat is! Annyira jó hangulatot tudnak kelteni, hogy az ember lánya velük együtt táncra perdül! De legalábbis dobol a ritmusra a lábával. Ennél már tényleg csak a közös nagy tánc a legjobb, amikor mindenki együtt ropja a Városháza és a nagytemplom előtt, a Széchenyi téren.
Busójárás Mohács 12

Ha már Mohácson járunk, a Busóudvarról se feledkezzünk meg, itt van a kétszintes Busó Múzeum, egy bámulatosan részletgazdag kiállítással, amit mindenképp érdemes felkeresni és nem csak Busójárás idején!
Busójárás Mohács 13

Mellette busó termékeket bemutató és árusító üzlet, étterem, mosdó is található. A programban leírtak szerint a gyerekeknek ki lehet próbálni a busó maszk faragást is, mint ahogy az én lányom is tette pár éve. A képen látható fiatal mester nagyon kedvesen mesélte el a munka minden csínját-bínját is.
Busójárás Mohács 14

Nemrégiben felújították Mohácson a Deák teret, ahol szintén helyet kapott egy szép új busó szoborcsoport, pont az ördögkeréken egyensúlyozást elevenítik meg.
Busójárás Mohács 15

A Busójárás Mohács Dunaparti részén sem maradhat el, szintén a programfüzetben tájékozódva megtudhatjátok, mikor történik a téltemető koporsó vízre bocsájtása, ami szintén hagyományos keretek közt zajlik, aki még nem látta, azt is érdemes megnéznie.
Végül, de nem utolsó sorban, a Busójárást vasárnap és húshagyó kedden is (ez utóbbi napon már kevesebb emberrel zajlik a fesztivál – aki nagyon nem bírja a nagy tömeget, nem tudja mit hagy ki, de annak javaslom ezt a napot), amikor már sötétedni kezd, a fesztivált a máglyagyújtással fejezik be. A legbátrabb busók felmásznak a Széchenyi térre készített máglya tetejére és meggyújtják azt.
Busójárás Mohács 16

Igen látványos ez a koporsóégetéssel egybekötött tél jelképes temetése is.


 


 Utazási Tipp  
    online szállásfoglalás a legjobb áron: szállodák, apartmanok,wellness


A bulinak azonban ezzel még koránt sincs vége, mindenki addig marad, amíg az ideje engedi, ha jól emlékszem, a város bizonyos pontján még táncház is működik, ahol a jellegzetes kolo tánctól kezdve mindenféle hoppá-cuppá néptáncba is belekóstolhat a látogató. Az esti Busójárásnak is megvan a maga hangulata, sőt, még annak is, amikor már hazafele bandukolunk és közben még vágyakozva vissza-visszanézünk a körülöttünk zajló eseményekre, hogy de jó lenne még maradni...

Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet!


 

Szerző&Képek: Kernné Riebel Brigitta 



 

TravelBay.hu

UTAZÁST TERVEZEL?

TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább
TravelBay.hu
UTAZÁST TERVEZEL?
TALÁLD MEG A LEGJOBB ÁRAKAT!
Megnézem
Repülőjegy kereső
Fapados és normál járatok
SkyScanner
Megnézem
Nemzetközi buszjáratok
Európa, Törökország, USA, 40+ ország
FLiXBUS
Megnézem
Nemzetközi szállások
Óriási választék rengeteg akcióval
Booking.com, ZenHotels
Megnézem
Szálláskereső Magyarországon
Rengeteg szálláshely, Last Minute kedvezmények, SZÉP kártya
Booking.com, Szallas.hu
Megnézem
Bérautó keresés A-tól Z-ig
A legismertebb cégek egy helyen, a világ minden pontján
DiSCOVER CARS
Megnézem
Utasbiztosítási kalkulátor
Hasonlítsd össze a legjobb biztosítók árait
Bank360
Megnézem
Facebook csoportunk
Utazási élmények első kézből!
Utazási Élmények Facebook csoport
Tovább

Több, mint 2.200.000 szálláshely!

Szállodák, apartmanok, villák, és még kempingek is a világ körül. Az év bármely szakában találhat szálláshelyet a legjobb árakon.